Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
7. 9. 2016,
16.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15

11

Natisni članek

železnica vlak Slovenske železnice internet digitalna transformacija spletna prodaja internetna prodaja železniške vozovnice vozovnice Hrvatske željeznice Hrvaška

Sreda, 7. 9. 2016, 16.39

6 let, 6 mesecev

Tudi Hrvaške železnice uvedle spletno prodajo vozovnic

Slovenske železnice ostajajo analogni otok

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15

11

Hrvaške železnice | Foto Srdjan Cvjetović

Foto: Srdjan Cvjetović

Kot zadnja med slovenskimi sosedami je danes tudi Hrvaška dobila spletno prodajo železniških vozovnic v notranjem prometu.

S seznama redkih evropskih držav, kjer še ni mogoče kupiti železniških vozovnic prek spleta, se je danes odstranila še zadnja slovenska soseda Hrvaška. Od danes je namreč tudi za hrvaške vlake mogoče kupiti vozovnice prek spleta.

Kmalu tudi mobilna aplikacija za nakup vozovnic (HŽ, ne SŽ)

Spletni nakup je mogoč tudi brez registracije, vendar bo potnikom, ki bodo tako pogosteje kupovali svoje vozovnice, registracija olajšala nadaljnje nakupe. Cena spletnih vozovnic je enaka ceni vozovnic v klasični prodaji, prav tako so prek spleta upravičencem na voljo vsi veljavni komercialni popusti. Plačilo je mogoče z vsemi večjimi plačilnimi, debetnimi in kreditnimi karticami.

Potnik si lahko natisne vozovnico ali jo sprevodniku preprosto pokaže na zaslonu mobilnega telefona, v kratkem bo na voljo tudi pripadajoča mobilna aplikacija. Vozovnica je vezana na ime in priimek, če se uveljavlja popust, pa lahko sprevodnik preveri utemeljenost le-tega.

Cena spletnih vozovnic je enaka ceni vozovnic v klasični prodaji, prav tako so prek spleta upravičencem na voljo vsi veljavni komercialni popusti.  | Foto: Srdjan Cvjetović Cena spletnih vozovnic je enaka ceni vozovnic v klasični prodaji, prav tako so prek spleta upravičencem na voljo vsi veljavni komercialni popusti. Foto: Srdjan Cvjetović

Omejena fleksibilnost spletne vozovnice

Nekaj razlik med spletno in klasično vozovnic hrvaških železnic vendarle obstaja. Spletna vozovnica je vezana na ime in priimek potnika, torej ni prenosljiva. Zamenjava ni mogoča, prav tako ne vračilo neizkoriščene vozovnice. Če je karta kupljena za vlak, v katerem je rezervacija mogoča ali obvezna, je ni mogoče izkoristiti na drugem vlaku, kar pomeni, da menjava načrtov ni brezplačna.

Olajševalna okoliščina: če je izbran vlak, za katerega rezervacija sedežev ni niti mogoča niti obvezna, velja vozovnica za katerikoli vlak brez rezervacije sedeža na tej relaciji v običajnih časovnih okvirjih veljavnosti te vozovnice.

SŽ uvedle mobilne terminale veliko prej, potem pa …

Na hrvaških železnicah so pred kratkim začeli opremljati sprevodnike z mobilnimi terminali in bodo na večjih postajah začeli uvajati samopostrežne terminale za nakupe vozovnic s plačilnimi, debetnimi in kreditnimi karticami.

Sprevodniki na slovenskih vlakih so mobilne terminale dobili že pred več leti, zato še toliko bolj preseneča, da so hrvaške železnice uspele prehiteti slovenske pri digitalizaciji prodaje vozovnic. Na ljubljanski železniški postaji je nekaj časa sicer obstajal en samopostrežni terminal, ki večinoma ni deloval (in ga zdaj ni več), spletna prodaja pa očitno še naprej ostaja del nekega akcijskega načrta.  

Ne spreglejte