Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
18. 2. 2016,
17.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

virus Teslacrypt nasveti Matic Tomšič

Četrtek, 18. 2. 2016, 17.41

8 let

Slovenske uporabnike napadata izsiljevalska virusa: Kako se zaščititi?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nacionalni center za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT opozarja na previdnost pri odpiranju datotek, ki so pripete e-poštnim sporočilom, saj lahko vsebujejo izsiljevalska virusa.

SI-CERT je v začetku leta 2016 prejel več prijav uporabnikov, ki so osebni računalnik po nesreči okužili z virusoma Teslacrypt 3.0 in Locky. Oba ob namestitvi na uporabnikov osebni računalnik s šifro zakleneta datoteke na disku in za ključ, ki jih ponovno odklene, zahtevata odkupnino. Zneski se praviloma gibljejo med 250 in 500 evri, oškodovani uporabnik pa jo mora plačati v digitalni valuti bitcoin.

Izsiljevalci, ki razpečujejo izsiljevalska virusa Teslacrypt 3.0 in Locky, uporabnikom, ki so odškodnino poravnali, praviloma res pošljejo ključ za ponovni dostop do zaklenjenih datotek. A vseeno se pojavljajo izjeme, ki tega ne storijo, opozarjajo v centru SI-CERT.

Virusa se najpogosteje širita prek e-pošte. Na kaj mora biti uporabnik pozoren, da ju ne stakne? Teslacrypt 3.0 in Locky se širita predvsem prek priponk v elektronski pošti. Prvi se najraje skrije v arhivske datoteke formata ZIP, drugi pa v dokumente tipa Word in Excel, ki ob odprtju samodejno izvršijo serijo ukazov (tako imenovani makro) in namestijo virus.

Pri odpiranju datotek, ki jih prejmemo pripete k e-poštnim sporočilom, moramo biti zato zelo previdni, opozarjajo v centru SI-CERT. Tako ali tako se moramo držati pravila, da nepričakovane pošte od neznanih pošiljateljev s čudnimi e-poštnimi naslovi ne odpiramo, a uporabnik mora biti pozoren tudi na e-poštne naslove znancev in prijateljev.

Čedalje pogosteje se namreč dogaja, da spletni nepridipravi potvarjajo njihove e-poštne naslove in nadležno pošto pošiljajo prejemnikom v njihovem imeniku. V teh primerih je najbolje, da z domnevnim pošiljateljem, ki ga poznamo, pred odprtjem prejetega sporočila kontaktiramo prek telefona ali katere od aplikacij za hitro sporočanje.

Najboljša zaščita – varnostna kopija podatkov Pri SI-CERT poudarjajo, da je najboljša zaščita pred izsiljevalskimi virusi, kot sta Teslacrypt 3.0 in Locky, redno varnostno kopiranje podatkov, ki jih imamo za nepogrešljive. To lahko uporabnik stori s pomočjo zunanjega trdega diska, ki ga po varnostnem kopiranju odklopi in shrani na varno, ali pa z redno sinhronizacijo pomembnih datotek z oblakom (na primer Dropbox ali Google Drive). Varnostno kopiranje podatkov na enega od morebitnih diskovnih pogonov v omrežju ne bo zadostovalo, saj bo izsiljevalski virus najverjetneje okužil tudi njega.

Uporabniku, ki se je z izsiljevalskim virusom že okužil, pa pogosto ne preostane drugega kot plačilo odkupnine za podatke, še dodajajo v centru SI-CERT.

Ne spreglejte