Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
13. 5. 2015,
10.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Telekom Slovenije Rudolf Skobe poslovni rezultati Skupina Telekom Slovenije

Sreda, 13. 5. 2015, 10.56

7 let, 12 mesecev

Skobe: Poslujemo bistveno bolje od načrtovanega

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik uprave Telekoma Slovenije meni, da dolg postopek prodaje ne koristi poslovanju družbe, zato si v družbi želijo, da bi se lastnik vendarle že odločil o usodi prodaje, tako ali drugače.

Čeprav so v primerjavi z istim obdobjem lani absolutne številke prihodkov in dobička za nekaj odstotkov nižje, predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe opozarja, da neposredne primerjave niso povsem smiselne in mogoče. Lani je, na primer, Telekom Slovenije imel še polovični delež v gibraltarskem telekomunikacijskem operaterju, zgodile pa so se tudi druge spremembe. Število priključkov in uporabnikov v Skupini Telekom Slovenije narašča Prvi mož Telekoma Slovenije pa je s poslovanjem v prvem letošnjem trimesečju zadovoljen. "Poslujemo bistveno boljše od načrtovanega," je povedal ob predstavitvi nerevidiranih rezultatov, ki kažejo 181,8 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje in 51,6 milijona evrov dobička pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA). Čisti dobiček Telekoma Slovenije pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA) predstavlja 28,4 odstotka čistih prihodkov od prodaje, kar presega načrte.

Skobe je poudaril še rast števila širokopasovnih priključkov Skupine Telekom Slovenije (za 2,1 odstotka), pa tudi mobilnih priključkov (za 2,6 odstotka) in televizijskih priključkov (za 5,4 odstotka).

Na manjšanje čistih prihodkov iz prodaje vplivajo predvsem nižje cene zaključevanja klicev na telekomunikacijskem veleprodajnem področju, ugodni naročniški paketi, ki v mesečni naročnini že vključujejo paketne količine prometa, zaradi česar je manj prometa, ki se zaračuna posebej, ter nadaljevanje trenda padanja stacionarne telefonije, ki se nadomešča z internetno in mobilno telefonijo. Skobe je ob tem še poudaril, da v Telekomu Slovenije stroške nižajo hitreje, kot jim padajo prihodki.

Skobe: Želimo, da se prodaja čim prej izpelje, kakorkoli že Na vprašanja o usodi postopka prodaje Telekoma Slovenije je Skobe tudi tokrat odgovoril, da so ta vprašanja primerna za prodajalca, a je vendarle pripomnil, da "ni dobro, da se prodaja vleče tako dolgo, kot se." Skobe je prepričan, da takšno zavlačevanje vpliva na poslovanje družbe, zato si, kot pravi, v Telekomu Slovenije "želijo, da se prodaja čim prej izpelje, kakorkoli že."

Dodal je, da kadrovsko prestrukturiranje, ki med drugim letos predvideva zmanjšanje zaposlenih za 230, prihodnje leto pa za nadaljnjih 225, ni posledica prodaje, temveč strategije. "Uprava družbe izdeluje in uveljavlja strategijo neodvisno od lastnika in lastništva, res pa je, da lastnik to strategijo potrjuje." S tem je odgovoril tudi na vprašanja, kako bi morebitna sprememba lastništva vplivala na morebitne nadaljnje optimizacije in morebitne kadrovske spremembe v vrhu Telekoma Slovenije. "Strategijo oblikujemo in uveljavljamo neodvisno od lastnika" Telekom Slovenije si bo, je izpostavil Skobe, še naprej prizadeval utrditi vodilni položaj v Sloveniji in položaj najmanj največjega alternativnega operaterja v drugih državah regije, kjer posluje. S tem namenom potekajo tudi konsolidacije pri nas in v tujini – postopek stoodstotnega deleža Debitela v Sloveniji čaka odobritev regulatorja, pozitiven odgovor pa bo omogočil sklenitev tega posla še letos.

Konsolidacija prav tako poteka v Makedoniji, kjer se operater One v lasti Telekoma Slovenije združuje z operaterjem Vip v lasti Telekoma Austria – odgovor pristojnega makedonska regulatorja pričakujejo v prihodnjih mesecih. Skobe je omenil še druge postopke in načrte v regiji, a podrobnosti tokrat ni razkril. Omenil je le, da med prodajnim postopkom ni smiselno bistveno posegati v lastniške strukture, če to ni v polnem soglasju s prodajalcem.

Načrti in pričakovanja Telekoma Slovenije za letošnje leto ostajajo nespremenjeni: 66 milijonov evrov čistega poslovnega izida, do 198 milijonov evrov EBITDA in do 107 milijonov evrov naložb.

Ne spreglejte