Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
9. 6. 2015,
11.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 9. 6. 2015, 11.35

7 let, 12 mesecev

Sirci kibernapadli spletno mesto ameriške vojske

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriške oblasti so priznale, da so po napadu morali začasno zapreti spletno mesto ameriške vojske army.mil.

V uradnem sporočilu so pojasnili, da je bil napaden del tega spletna mesta in da so se za začasno zapiranje odločili kot "preventivni ukrep za preprečevanje oskrunitve podatkov". Asadovi podporniki prevzeli odgovornost Odgovornost za ta računalniški napad in vdor je prevzela hekerska organizacija Sirska elektronska vojska, ki podpira sirskega predsednika Bašarja Al-Asada. Svoje trofeje v obliki sporočil, s katerimi so zamenjali spletno stran ameriške vojske, so objavili tudi na svojem profilu omrežja Twitter.

Pentagon je potrdil napad, ki se je zgodil v sinočnjih urah po našem krajevnem času, a o identiteti napadalcev niso poročali. Komentatorji, ki jih povzemajo mediji v ZDA in drugje, menijo, da je ta dogodek precejšnja zagata za ameriško vojsko. Spletno mesto army.mil zdaj že deluje normalno.

Le ena epizoda v izčrpavajoči kibervojni Vdor se je zgodil isti dan, ko je ameriški predsednik Obama na sestanku skupine G7 v Bavarskih Alpah ponovno izpostavil potrebo po strožji zakonodaji zoper računalniške kriminalce.

Tudi aprila so se v ameriški državni upravi morali spopadati s posledicami računalniškega vdora (kar so priznali šele prejšnji teden). Napad, s katerim so (zelo verjetno) odtujili podatke štirih milijonov ameriških državnih uslužbencev, so pripisali Kitajski, ki to (seveda) odločno zavrača.

Včerajšnji napad je verjetno prvi tovrstni napad na spletno mesto, ki ga neposredno vzdržuje ameriška vojska, a je že januarja skupina, ki se imenuje Cyber Caliphate, ugrabila računa ameriškega osrednjega poveljstva CENTCOM na omrežjih Twitter in YouTube in tam objavila povezave do zaupnih dokumentov, ki naj bi jih odtujili z računalnikov ameriške vojske. CENTCOM se je takrat odzval s pojasnilom, da "operativna vojaška omrežja niso bila oskrunjena in da ni bili operativnih učinkov ali odtekanja zaupnih informacij". Dogodek so ocenili kot "kibervandalizem".

Tudi Američani so se že kdaj posluževali kibervojne za svoje namene. Verjetno najbolj znan primer sega v leti 2009 in 2010, ko so z računalniškim virusom Stuxnet motili iranski jedrski program, poskus uporabe istega orodja zoper Severno Korejo pa po ameriškem nedavnem priznanju ni obrodil sadov.

Ne spreglejte