Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
18. 7. 2016,
10.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Warren Buffett BMW Mercedes-Benz Audi Seat samodejna vožnja samovozeči avtomobili električni avtomobili električna vozila Samsung

Ponedeljek, 18. 7. 2016, 10.16

6 let, 6 mesecev

Samsung kupuje kitajsko podjetje električnih vozil

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Južnokorejski tehnološki velikan načrtuje nakup delnic največjega kitajskega proizvajalca električnih vozil BYD, te so na prodaj v višini dveh milijard evrov.

Ni nobena skrivnost, da se trg pametnih mobilnih naprav počasi, a zanesljivo bliža zasičenju in da proizvajalci pametnih telefonov in sorodnih naprav ne morejo več računati na takšne rasti in zaslužke kot nekoč. Iskanje novih priložnosti na drugih področjih zato vedno bolj očitno postaja nuja za ohranjanje rasti, Samsung pa se že nekaj časa spogleduje z avtomobilsko industrijo, kjer vidi priložnost predvsem za svoje čipe.

Naslednji teden bo znano več, govorice omenjajo nakup štiriodstotnega deleža

Znano je, da trenutno poteka prodaja delnic kitajskega proizvajalca električnih vozil v višini nekaj čez dve milijardi evrov, a ne Samsung ne BYD ne želita do naslednjega tedna razkriti, kolikšen delež in za kakšno ceno bo Samsung vstopil v kitajsko podjetje. Naslednji teden namreč pričakujejo pomemben mejnik pri razvoju električnega avtomobila, za katerega svoje znanje prispeva tudi BYD.

Južnokorejski časnik The Korea Economic Daily je sicer objavil, da naj bi Samsung za približno štiriodstotni delež v družbi BYD odštel okrog 400 milijonov evrov, a teh številk vpleteni stranki nista ne potrdili ne zavrnili.

Največji kitajski proizvajalec električnih vozll BYD, kamor te dni kapitalsko vstopa Samsung, ima v svojem proizvodnem programu tudi električne tovornjake. | Foto: Največji kitajski proizvajalec električnih vozll BYD, kamor te dni kapitalsko vstopa Samsung, ima v svojem proizvodnem programu tudi električne tovornjake.

Ne zanima jih upravljanje, temveč vsebinsko sodelovanje

S svojim načrtovanim nakupom Samsung nima namena vstopiti v upravo družbe BYD, ki jo podpira ameriški poslovni magnat Warren Buffett prek svoje družbe Berkshire Hathaway, ki ima v svojem portfelju deleže mnogih velikih uspešnih multinacionalk.

Samsungove podružnice so že nekaj časa pomemben dejavnik avtomobilske industrije: Samsung SDI proizvaja akumulatorje za električna vozila, Samsung Electro-Mechanics pa kamere za avtomobile, senzorje in telekomunikacijske module. Na krilih napovedi, da bi Samsung SDI lahko dobavljal akumulatorje za BYD, so njegove delnice na južnokorejski borzi zadnji teden močno poskočile.

Južnokorejski tehnološki koncern ima tudi svoje lastno središče za preizkušanje električnih in samovozečih avtomobilov, sodelujejo z avtomobilskim proizvajalcem SEAT in si prizadevajo za okrepitev z nemškimi velikimi imeni avtomobilske industrije: Audi, Mercedes in BMW.

Kdo bo prej s svojim električnim avtomobilom?

Samsung ne bo ne prvo ne edino veliko tehnološko podjetje, ki se zadnje čase intenzivno ukvarja z avtomobilsko industrijo, natančneje z razvojem električnih in samovozečih avtomobilov. Krovna družba Alphabet, katere del je Google, in Apple prav tako vsak po svoje pospešujeta svoja prizadevanja za razvoj svojega električnega avtomobila.

Na Kitajskem so lani prodali 331 tisoč električnih avtomobilov ali štirikrat toliko kot v letu pred tem. Rasti prodaje so zagotovo botrovale tudi državne spodbude.

Ne spreglejte