Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
24. 2. 2014,
9.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pametna ura prihodnost

Ponedeljek, 24. 2. 2014, 9.16

7 let, 12 mesecev

Samsung Gear 2 – menjava Androida za Tizen

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Južnokorejski Samsung je ne le eno, temveč kar dve novi pametni uri Gear 2 napovedal že dan pred uradnim odprtjem sejma MWC 2014. Osrednja novost je operacijski sistem Tizen.

Več je bolje, pravijo – reka se drži tudi Samsung, ki je družino pametnih ur, ki je do zdaj vsebovala enega samega člana (Galaxy Gear), razširil z dvema novima primerkoma – Gear 2 in Gear 2 Neo. Opazili boste, da obema manjka "Galaxy" – Samsung se je za umik dela imena odločil zaradi menjave operacijskega sistema. Pametni uri namreč poganja Tizen OS, platforma za mobilne naprave, pri razvoju katere je aktivno sodeloval tudi Samsung. Prvi "poskusni zajčki" sicer pravijo, da je razlika na prvi pogled komajda opazna – kupec, ki se ne poglablja v tehnikalije in želi le uživati v tehnološki prihodnosti, je najbrž sploh ne bo opazil, saj je uporabniški vmesnik precej podoben tistemu na Samsungovemu urarskemu prvencu Galaxy Gear.

Tehnikalije Pametni uri si delita večino strojnih komponent – obema so namreč skupni dvojedrni procesor s frekvenco enega gigaherca, 512 megabajtov delovnega pomnilnika, 4,1-centimetrski zaslon Super AMOLED, 4 gigabajti prostora za shranjevanje, Bluetooth 4.0 in 300-miliamperska baterija. Osrednje razpotje je kamera – Gear 2 jo namreč ima, Gear 2 Neo pa ne. "Memograf", kakor majcenemu fotoaparatu pravi Samsung, je glede na predhodnikovega malenkost posodobljen, senzor ima zdaj 2 milijona slikovnih pik, zadeva pa je malce hitrejša. Kamera je obenem doživela tudi (praktično) selitev – zdaj je umeščena nad zaslonček.

Gear 2 in Gear 2 Neo pretiranih estetskih olepšav glede na izvirnik, ki je na trgu sicer šele nekaj mesecev, nista bili deležni. To je dobro, saj je bil videz Galaxy Gear zelo soliden. Pametni uri bo treba še vedno polniti s pomočjo priloženih okov, ki služijo tudi povezavi naprav z združljivimi pametnimi telefoni in tablicami prek standarda NFC.

Bosta dve uri blagovno znamko Gear vendarle spravili bliže vrhu prodajnih lestvic? Poglavitna težava ure Galaxy Gear je bilo pomanjkanje uporabnih aplikacij, ki bi zares upravičile njen nakup (zadeva s 350 evri še zdaleč ni poceni), in združljivost z večjim naborom Samsungovih naprav (ob izidu se je pametna ura namreč parila le s telefonoma Galaxy S4 in Note 3 ter tablico Note 10.1 2014). Operacijski sistem Tizen bi lahko bil korak v pravo smer, saj lahko Samsung bolj neposredno vpliva na frekvenco posodobitev, s tem pa k sodelovanju pritegne več razvijalcev aplikacij, kar na koncu pomeni več početja za kupce novih pametnih ur. Ceni obeh še nista znani, močno pa upamo, da bo Gear 2 Neo zaradi odsotnosti nekaterih pomembnih multimedijskih prvin vendarle konkretno cenejši.

Ne spreglejte