Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andrej Pirnat

Petek,
1. 4. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

snapchat video telefonija instantno sporočanje pogovorne aplikacije Andrej Pirnat

Petek, 1. 4. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

S priljubljeno aplikacijo Snapchat zdaj lahko tudi kličete

Andrej Pirnat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Snapchat

Snapchat je dobil posodobitev, ki uporabnikom omogoča tako navadne kot tudi video klice, s tem pa je aplikacija še razširila svoj nabor komunikacijskih orodij.

napchat (Android, iOS), ki predvsem pri mlajši populaciji (18 do 34 let) velja za eno najbolj priljubljenih aplikacij za sporočanje, je s posodobitvijo, imenovano Chat 2.0 (Pogovor 2.0), še razširil nabor svojih komunikacijskih orodij. 

Že obstoječemu besedilnemu pogovoru in izmenjavi slik ter kratkih videov so razvijalci dodali še možnost klicanja, po novem pa lahko znotraj besedilnega pogovora sogovorniku pošljete tudi avdio ali video pripombo ter kakšno od šaljivih nalepk (sticker). Te so vedno bolj priljubljene tudi v drugih pogovornih aplikacijah in na družbenih omrežjih. 

Snapchat zdaj podobno kot Viber in Skype

Snapchat ima sicer že nekaj časa možnost oddajanja videa v živo, vendar je ta precej nerodna, saj za uspešno aktivacijo zahteva, da imata oba sogovornika odprto pogovorno okno v aplikaciji. Posodobitev, ki prinaša glasovno in video telefonijo, pa potrebo po tem odpravlja. Svoje uporabnike namreč Snapchat obvesti o dohodnem klicu, tudi če niso znotraj aplikacije, podobno kot na primer Viber.

Če se uporabnik ne nahaja v aplikaciji, se bo informacija o klicu izpisala v vrstici z obvestili, če se uporabnik nahaja v pogovornem oknu Snapchata, pa se mu izpišeta opciji sprejema in zavrnitve klica, kjer lahko izbira, ali bo imel pri tem vklopljeno tudi svojo kamero ali samo mikrofon (slušalko). 

Snapchat za poročanje svojih zgodb uporablja tudi vedno več medijskih hiš. | Foto: Snapchat za poročanje svojih zgodb uporablja tudi vedno več medijskih hiš.

Dodatne pohvale si zasluži tudi interaktivnost telefonije, saj tako lahko med glasovnim ali video pogovorom pišete tudi besedilna sporočila, med obema načinoma telefonije pa lahko tudi kadarkoli preklapljate (na primer izklopite kamero, če se med pogovorom preoblačite).

Besedilni pogovor lahko zdaj začinite tudi s kratkimi videoposnetki

Poleg tega so razvijalci pogovor v Snapchatu obogatili še z avdio in video opombami oziroma pripombami ter s tako imenovanimi zabavnimi nalepkami. 

Pri opombah gre za kratke glasovne in video posnetke (podobno gibljivim slikam GIF), ki jih lahko uporabniki posredujejo sogovorniku znotraj pogovora in, kot pravijo pri Snapchatu, služijo še hitrejši in bolj raznoliki komunikaciji. Znotraj pogovora se prikažejo v nemotečih okroglih okvirčkih, ko zapustite pogovor, pa skupaj z napisanim besedilom izginejo.

Z zabavnimi nalepkami pa Snapchat sledi drugim priljubljenim družbenim omrežjem in aplikacijam, kot sta na primer Facebook in Messenger, ki te sličice uporabljajo že nekaj časa in so se med uporabniki dobro prijele. V Snapchatu jih najdete več kot sto, do njih pa dostopate s pritiskom na ikono "smeškota" v spodnjem desnem kotu pogovornega okna.

Kako klicati v Snapchatu?

1. korak: Pojdite v pogovorno okno in na seznamu izberite prijatelja, ki bi ga želeli poklicati. Na njegovem imenu s prstom potegnite desno, da se vam odpre pogovor. | Foto: 1. korak: Pojdite v pogovorno okno in na seznamu izberite prijatelja, ki bi ga želeli poklicati. Na njegovem imenu s prstom potegnite desno, da se vam odpre pogovor.  

2. korak: Za začetek klica pritisnite ikono s slušalko (samo zvok) ali kamero (video klic). | Foto: 2. korak: Za začetek klica pritisnite ikono s slušalko (samo zvok) ali kamero (video klic).  

3. korak: Če ima sogovornik že nameščeno novo posodobitev Snapchata, bo prejel obvestilo o klicu. Ko se odzove, se vam bo na zaslonu prikazal njegov obraz, s pritiskom na ikono slušalke ali kamere pa lahko potem preklapljate med navadnim in video klicem, torej vklopite oziroma izklopite kamero. | Foto: 3. korak: Če ima sogovornik že nameščeno novo posodobitev Snapchata, bo prejel obvestilo o klicu. Ko se odzove, se vam bo na zaslonu prikazal njegov obraz, s pritiskom na ikono slušalke ali kamere pa lahko potem preklapljate med navadnim in video klicem, torej vklopite oziroma izklopite kamero.  

4. korak: Telefonija je v Snapchatu interaktivna, kar pomeni, da lahko med katerimkoli klicem uporabljate tudi besedilni pogovor. Nova pridobitev tega so t. i. nalepke, ki se vam pokažejo, ko pritisnete ikono "smeškota" v spodnjem desnem kotu pogovornega okna. | Foto: 4. korak: Telefonija je v Snapchatu interaktivna, kar pomeni, da lahko med katerimkoli klicem uporabljate tudi besedilni pogovor. Nova pridobitev tega so t. i. nalepke, ki se vam pokažejo, ko pritisnete ikono "smeškota" v spodnjem desnem kotu pogovornega okna.  

Snapchat ni več samo aplikacija za "sexting"

Snapchat, ki ima trenutno več kot sto milijonov aktivnih uporabnikov, je sicer svojo pot začel leta 2011 kot pogovorna aplikacija za izmenjavo slik in videov, ki po ogledu izginejo. Zato se jo je tudi prijel sloves nekoliko nespodobne aplikacije, ki služi predvsem pošiljanju nagajive in kočljive ter seksualno obarvane vsebine oziroma "sextingu". 

Čeprav so ga nekaj časa uporabniki res uporabljali predvsem za to, pa bi mu delali krivico, če bi ga tudi danes še vedno imeli za tako plehkega. Z raznoraznimi dodatnimi funkcijami (objavljanje slikovnih in video zgodb, telefonija) se je namreč v zadnjem času preobrazil že v skoraj polnopravno družbeno omrežje, v zadnjem letu pa so ga začele za poročanje zgodb in zakulisnega dogajanja uporabljati tudi nekatere večje medijske hiše (CNN, MTV …).

Ne spreglejte