Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
7. 10. 2014,
10.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 7. 10. 2014, 10.56

8 let

S kibernetskimi napadi se sooča vsak peti uporabnik Androida

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Raziskava Interpola in podjetja za internetno varnost Kaspersky Lab je pokazala, da je imela v zadnjem letu težave z zlonamernimi aplikacijami približno petina uporabnikov Androida.

Med avgustom 2013 in julijem 2014 se je vsak peti uporabnik mobilnega operacijskega sistema Android soočil s kibernetskimi grožnjami, predvsem trojanskimi konji, ki okužijo mobilni telefon in brez uporabnikove vednosti pošiljajo sporočila SMS na premijske telefonske številke, je razvidno iz raziskave, ki sta jo družno opravila podjetje za varnost na spletu Kaspersky Lab in mednarodna policijska organizacija Interpol. Kiberkriminalci imajo najraje vzhodno Evropo in Azijo Zlonamerni programi so v zadnjem letu največ tarč našli v Rusiji, Indiji, Kazahstanu, Vietnamu in Ukrajini, med državami članicami Evropske unije pa je bila najbolj na udaru Nemčija, poroča Kaspersky Lab. Uporabniki v omenjenih državah mobilne storitve in plačljive vsebine pogosto naročajo prek sporočil SMS, zato predstavljajo idealne ciljne skupine za kiberkriminalce, ki njihove navade s trojanskimi konji izkoristijo za hiter in anonimen prenos denarja na lastne račune tudi od tistih oseb, ki uporabljajo predplačniške mobilne pakete.

Trojanski konji SMS sicer predstavljajo več kot polovico (57 odstotkov) vseh kibernetskih napadov na uporabnike Androida. Na drugem mestu so z dobrimi 21 odstotki zloraba sicer zakonitega programskega orodja RiskTool, ki služi obveščanju o morebitnih grožnjah in pošiljanju podatkov o lokaciji, a jih je mogoče zlorabiti in obrniti proti uporabnikom, na tretjem (7 odstotkov) pa oglaševalske aplikacije.

Kako se zaščititi? Da bi se morebitni zlorabi in plačevanju za premijska sporočila SMS izognili v širokem loku, je priporočljivo nameščanje aplikacij le z zaupanja vrednih virov (na servisih, kot je Google Play, se držite stran od programov z imeni v cirilici) in redno posodabljanje sistema z nadgradnjami, ki jih priskrbi proizvajalec. Ne škodi niti uporaba namenske protivirusne zaščite.

Ne spreglejte