Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
25. 7. 2018,
4.04

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

1

Natisni članek

Bixby pametni telefon phablet Samsung Galaxy Note9 Samsung

Sreda, 25. 7. 2018, 4.04

5 let, 8 mesecev

Samsung Galaxy Note 9: neuradno pred uradno predstavitvijo

S čim nas bo želel prepričati deveti Samsungov phablet?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

1

Samsung, S-Pen | Foto Reuters

Foto: Reuters

Bliža se 9. avgust, ko bo Samsung v New Yorku uradno predstavil svoj novi phablet Galaxy Note 9, s tem pa se vrstijo tudi namigi o tem, kaj naj bi prinesel.

Skupni imenovalec vseh namigov, ki se vrstijo iz različnih virov, je, da bo podoba phableta Samsung Galaxy Note 9 precej podobna tisti, ki jo že poznamo od njegovega predhodnika osme generacije, funkcionalno pa lahko pričakujemo vse dobrote, ki jih je prinesel februarja predstavljen trenutni premijski model (običajno velikega) pametnega telefona Samsung Galaxy S9.

Samsung Galaxy Note 9
Novice Videz Galaxyja Note9 očitno dokončno razkrit

Note 9 naj bi imel 6,38-palčni (16,2-centimetrski zaslon), kar je 0,15 centimetra več kot pri Note 8. Namigi pa niso enotni, ali bo Note 9 prvi Samsungov telefon, ki bo imel čitalnik prstnih odtisov v zaslonu - eni zatrjujejo, da to ni več vprašanje, drugi pa niso prepričani, ali je pripadajoča tehnologija že pripravljena.

Ali je to dokončna različica za avgust napovedanega Samsungovega phableta Galaxy Note 9?

Pisalo bo z zlato posijalo

Kot potrjujejo slikovne napovedi, s katerimi Samsung uradno napoveduje newyorški dogodek, lahko pričakujemo največjo spremembo na zaščitnem znaku in najbolj prepoznavni lastnosti phabletov serije Galaxy Note: na pisalu S-Pen, ki bo, če pravilno tolmačimo, lahko izstopal v zlati barvi.

Toda če se govorice uresničijo, bo imel S-Pen tudi samostojno povezljivost (verjetno bluetooth), kar pomeni, da bo lahko deloval tudi kot daljinski upravljavec, bodisi za na primer predvajanje glasbe na pripadajočem telefonu bodisi za nadzor neke druge naprave, kot je veliki televizor v dnevni sobi.

Zlata barva sporoča, da bo eden od poudarkov novega phableta Samsung Galaxy Note 9 gotovo na prenovljenem pisalu S-Pen. | Foto: Samsung Zlata barva sporoča, da bo eden od poudarkov novega phableta Samsung Galaxy Note 9 gotovo na prenovljenem pisalu S-Pen. Foto: Samsung

Bixby se ne pusti kar tako premagati

Svojo nadgradnjo bo doživeli tudi Bixby, Samsungov glasovni asistent, ki v svojih povojih ni doživel nekega navdušenja, a mu Samsung ne obrača hrbta in ga vztrajno razvija, čeprav še vedno nima niti približno takšnega deleža uporabnikov, kot jih ima Googlov glasovni pomočnik.

Samsung Galaxy Note 8
Novice Samsung Galaxy Note 8: kljub vedno bližjim tekmecem znova razred zase

A kot smo lahko preverili tudi sami, Bixby počasi vendarle postaja vse boljši in mu je pri nekaterih zadevah že uspelo prekositi Googlovega tekmeca. Toda pot za Bixbyja kljub zajetnim korakom naprej ostaja še vedno dolga, lahko pa se tudi sprašujemo, kako smiselno je na isti mobilni napravi imeti dva tekmujoča glasovna pomočnika, ki sta oba bolj kot ne za podobne namene.

Morda bo, če je verjeti namigom in govoricam, Samsung Galaxy Note 9 videti tako, kot ponazarja ta računalniški model.

Bixby želi biti kralj dnevne sobe

Bixby 2.0, ki naj bi imel premiero prav na devetem Notu, obljublja zanesljivejšo razpoznavo govora, izboljšane funkcionalnosti umetne inteligence in združljivost z nekaterimi aplikacijami drugih proizvajalcev.

Samsung je Bixbyju namenil osrednjo vlogo pri ustvarjanju, upravljanju in nadzoru pametnega doma, ki ga bodo sestavljale, kakopak, Samsungove pametne naprave iz vrst televizijskih sprejemnikov, pralnih strojev, hladilnikov in drugih.

Samsung, predstavitev
Novice Kako je Samsung redefiniral kamero pametnega telefona?

(Končno) zmogljivejši akumulator

Eden od večjih glavobolov, ki jih domala vsak dan doživljajo uporabniki pametnih telefonov, je, kako dolgo bo zdržala njihova naprava, preden bo začela hrepeneti po vtičnici ali celo omagala.

Samsung se je zato, kot nam pravijo namigi, odločil za močnejši akumulator, katerega zmogljivost bo štiri tisoč miliamperskih ur ali 500 več kot pri trenutnem najprestižnejšem Samsungovem pametnem telefonu Galaxy S9+. Zmogljivost akumulatorja potrjujejo tudi certifikacijski dokumenti, ki so ušli iz brazilskega telekomunikacijskega regulatorja in jih je spet hitro zagrabil.

Zaradi akumulatorja obrnjena hrbtna kamera

razlike Samsung Galaxy Note 8, Note 9 | Foto: NieuweMobiel Foto: NieuweMobiel Note 9 bo imel enako dvojno kamero na zadnji strani, kot jo ima S9+, a ravno zaradi zmogljivejšega akumulatorja ta na Note 9 ne bo usmerjena navpično, kot ima to S9+, temveč vodoravno - enako kot Note 8.

Ugiba se tudi o barvah, v katerih bo Note 9 zagledal luč dneva. Med njimi bosta, kot kaže, bolj živahni koralno modra (coral blue) in vijoličasta (lilac purple) - prvo je razkril spletni prodajalec mysmartprice.com (njihov je tudi zgornji YouTube video), drugo pa nizozemski NieuweMobiel. Ta je tudi ustvaril animirani GIF, ki prikazuje (ne ravno pretirane) razlike zunanjščine med Note 8 in Note 9.

Paleto phabletov Glaxy Note 9 bodo, kot poročajo neuradni viri, zaokrožile umirjene poslovne barve: črna, siva in rjava.

Prodaja predvidoma že avgusta, o ceni lahko za zdaj le še ugibamo

Kot je običajno pri Samsungu, predstavljeni telefon pride v prodajo nekje dva tedna po uradni predstavitvi, preprodaja pa se začne še prej. Najverjetnejši datum začetka prodaje je petek, 24. avgust.

Cena (kot tudi vse uradno potrjene lastnosti) pa v skladu z običajno Samsungovo poslovno prakso ostajajo do predstavitve v New Yorku (natančneje v Brooklynu) trdno varovana skrivnost. Če pa potegnemo vzporednice z dozdajšnjimi Samsungovimi phableti, se najbrž ne bomo veliko zmotili, če bomo ugibali, da bo cena v maloprodaji brez vezave in ugodnosti pri operaterju nekje okrog tisoč evrov.

Ali bo Note 9 morda zadnji v samostojni seriji?

V medijih so se pojavili zapisi, da Samsung zadnje leto resno razmišlja o prihodnosti ločenih produktnih serij Galaxy S in Galaxy Note. Po eni strani gre za močni blagovni znamki, katerih predstavniki za zdaj še imajo razpoznavne značilnosti, po katerih se seriji ločita, a so po drugi strani zasnove telefonov Galaxy S in phabletov Galaxy Note vedno bolj podobne.

Ne spreglejte