Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
31. 7. 2017,
19.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

3

Natisni članek

Rusija VPN navidezna zasebna omrežja proxy posredniški strežniki prepoved Vladimir Putin predsedniške volitve internet svoboda govora Moskva

Ponedeljek, 31. 7. 2017, 19.47

6 let, 6 mesecev

Nadzor nad nezakonitimi vsebinami ali zatiranje drugače mislečih?

Rusija prepoveduje "proksije" in VPN

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

3

Vladimir Putin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Z uradnim pojasnilom "zagotavljanja računalniške varnosti in omejevanja ekstremističnih vsebin" Rusija prepoveduje uporabo posredniških strežnikov (proxy) in navideznih zasebnih omrežij (VPN).

Najočitnejša posledica novega ruskega zakona, ki bo začel veljati 1. novembra, je, da ruski uporabniki interneta ne bodo več imeli enakih možnosti dostopa do vseh spletnih vsebin. Posredniški strežniki in navidezna zasebna omrežja namreč omogočajo dostop "po ovinkih" tudi do vsebin, ki jih želi kdo – najpogosteje so to oblasti – zapreti za običajne dostope in/ali anonimni dostop do spletnih vsebin.

Bliža se marec …

Zakon, ki ga je po predhodni potrditvi ruskega parlamenta pravkar podpisal ruski predsednik Vladimir Putin, od ruskih ponudnikov interneta med drugim zahteva onemogočanje dostopa do spletnih strani, ki ponujajo storitve posredniških strežnikov ali orodja za vzpostavljanje navideznih zasebnih omrežij (VPN, Virtual Private Network).

Uradni razlagi za te drastične ukrepe marsikdo ne verjame. Kot navajajo tuji elektronski mediji, je pravi razlog za ta drastičen ukrep onemogočanje komunikacij brez možnosti nadzora in blokiranje vsebin, ki niso všeč (predvsem) mogočnemu ruskemu predsedniku.

Toliko bolj, ker bodo marca prihodnje leto v Rusiji predsedniške volitve.

Navidezna zasebna omrežja (VPN) in posredniški strežniki (proxy) omogočajo anonimen dostop do spletnih vsebin in dostop do vsebin, do katerih oblasti onemogočajo dostop. | Foto: Thinkstock Navidezna zasebna omrežja (VPN) in posredniški strežniki (proxy) omogočajo anonimen dostop do spletnih vsebin in dostop do vsebin, do katerih oblasti onemogočajo dostop. Foto: Thinkstock

V družbi s Kitajsko

Putin je podpisal še en zakon, ki od aplikacij za hipno sporočanje in komuniciranje zahteva, da so uporabniki povezani s svojimi pravimi telefonskimi številkami. Zakon bo začel veljati prvi dan prihodnjega leta.

Mnoge tovrstne aplikacije povezavo s pravo telefonsko številko sicer ponujajo (ali celo zahtevajo) že zdaj, a po Putinovem zakonu bo to obvezno za vse aplikacije, ki jih uporabljajo v Rusiji.

Rusija se je tako pridružila Kitajski in še nekaterim državam, ki prav tako zakonsko že omejujejo uporabo navideznih zasebnih omrežij. Prav pretekli konec tedna je Apple s svoje tržnice z aplikacijami umaknil vse programe, ki omogočajo ustvarjanje navideznih zasebnih omrežij, ker nov kitajski zakon dopušča uporabo le tistih aplikacij za navidezna zasebna omrežja, ki jih dovolijo kitajske oblasti.

Začelo se je predlani

Rusija je že predlani sprejela zakon, ki zahteva, da morajo biti vsi podatki, ki se nanašajo na ruske uporabnike oz. jih ti ustvarjajo, shranjeni izključno na tistih računalniških strežnikih, ki so na ruskem ozemlju.

Kmalu za tem je sledil zakon, ki od ruskih ponudnikov interneta zahteva hranjenje podatkov o prometu eno leto. Nekateri ponudniki storitev so zaradi tega zakona prenehali poslovati v Rusiji, najnovejši zakoni pa so svojevrstno nadaljevanje večjega nadzora nad internetnim prometom. Upravičenega ali ne – tu se pogledi razhajajo.

Ne spreglejte