Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
21. 7. 2017,
4.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

Natisni članek

digizgodbe

Petek, 21. 7. 2017, 4.02

6 let, 6 mesecev

Razrešena skrivnost ene od najslavnejših internetnih fotografij

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

Po več kot 15 letih iskanja avtorja fotografije, na kateri skupina najstnikov igra računalniško igro, večina za mizami, eden pa s pomočjo lepilnega traku visi kar s stropa, ga je končno našel videoigram posvečeni ameriški medij Kotaku. Da so prav oni na fotografiji, ki med ljubitelji videoiger uživa skoraj kultni status, je do zdaj sicer trdilo že več sto (lažnivih) uporabnikov spleta. 

Brian Schaeffer, digizgodba | Foto: Brian Schaeffer Foto: Brian Schaeffer

Zgornja fotografija, ki se je v zadnjih 15 letih redno pojavljala na spletnih forumih in družbenih omrežjih, je nastala v kleti hiše v mestu Mason v ameriški zvezni državi Michigan, kjer se je deset srednješolskih prijateljev zbralo na tako imenovanem LAN-partyju oziroma zabavi LAN. 

Tako imenovani LAN-party je lokalno druženje ob računalniških igrah, na katerega vsak udeleženec prinese svoj osebni računalnik in vso pripadajočo opremo, praviloma pa se odvija na domu enega od igralcev. Zabave LAN (to je kratica za Local Area Network, kar pomeni lokalno omrežje) so bile še posebej priljubljene v devetdesetih letih prejšnjega stoletja in prvi polovici minulega desetletja. Tale zabava je bila organizirana pred več kot 20 leti, tekmovali pa so v nekdaj izredno priljubljeni igri za več igralcev Quake II. | Foto: Reddit / Brewtooth Tako imenovani LAN-party je lokalno druženje ob računalniških igrah, na katerega vsak udeleženec prinese svoj osebni računalnik in vso pripadajočo opremo, praviloma pa se odvija na domu enega od igralcev. Zabave LAN (to je kratica za Local Area Network, kar pomeni lokalno omrežje) so bile še posebej priljubljene v devetdesetih letih prejšnjega stoletja in prvi polovici minulega desetletja. Tale zabava je bila organizirana pred več kot 20 leti, tekmovali pa so v nekdaj izredno priljubljeni igri za več igralcev Quake II. Foto: Reddit / Brewtooth

Kot je za ameriški medij Kotaku povedal Brian Schaeffer, eden od udeležencev zabave LAN, na kateri je nastala kultna fotografija - našli so ga po večletnem iskanju po celotnem spletu, prav on pa je tisti, ki je na zabavo prinesel fotoaparat -, je vesel, da je fotografija postala simbol lokalnega tekmovanja v računalniških igrah in eden od najbolj prepoznavnih spletnih prizorov v zadnjem desetletju in pol.

Omemba kultne fotografije na spletni enciklopediji internetnega humorja Know Your Meme.  | Foto: Knowyourmeme.com Omemba kultne fotografije na spletni enciklopediji internetnega humorja Know Your Meme. Foto: Knowyourmeme.com

Schaeffer je sicer poudaril, da fant, ki je z lepilnim trakom obešen na strop (ime mu je Drew Purvis), ni predstavljal nobene globlje simbolike. "Preprosto nam je bilo dolgčas." Dodal je, da so ga še posebej zabavali številni posamezniki, ki so v zadnjih 15 letih trdili, da so prav oni oseba na fotografiji oziroma tisti, ki je pritisnil na sprožilec fotoaparata.

Priprave na lepljenje soigralca na strop. Fotografije so nastale leta 2002, kar izdajajo tako izbor računalniških iger, v katerih so fantje tekmovali na zabavi LAN (Counter Strike, Red Alert 2 in Battlefield 1942), kot številni veliki katodni računalniški zasloni, ki so bili takrat razširjeni precej bolj kot tanki zasloni LCD. | Foto: Brian Schaeffer Priprave na lepljenje soigralca na strop. Fotografije so nastale leta 2002, kar izdajajo tako izbor računalniških iger, v katerih so fantje tekmovali na zabavi LAN (Counter Strike, Red Alert 2 in Battlefield 1942), kot številni veliki katodni računalniški zasloni, ki so bili takrat razširjeni precej bolj kot tanki zasloni LCD. Foto: Brian Schaeffer

Prostovoljec za visenje s stropa je bil nanj sicer prilepljen dvakrat: prvi poskus je namreč spodletel, ker se mu je lepilni trak preveč zajedal v kožo. Obložili so ga z blazinami in poskusili znova. Nato se je nekdo spomnil, da bi mu lahko na zadostno višino dvignili tudi računalnik, saj niso želeli izgubiti soigralca.

Drew Purvis je v igrah nato v viseči mreži iz lepilnega traku nato tekmoval približno dve uri, vmes tudi jedel, nato pa mu je postalo prevroče.  | Foto: Brian Schaeffer Drew Purvis je v igrah nato v viseči mreži iz lepilnega traku nato tekmoval približno dve uri, vmes tudi jedel, nato pa mu je postalo prevroče.  Foto: Brian Schaeffer

Fotografija ima za skupino desetih ljubiteljev računalniških iger iz mesta Mason danes sicer prav poseben pomen. "Vsakič, ko se znajde nekje na spletu in jo najde nekdo od nas, o tem obvesti druge in nato se skupaj spominjamo tistega dne v kleti. Vidimo se namreč več ne tako pogosto, saj smo že vsi odrasli s karierami in družinami," je za medij Kotaku še povedal Brian Schaeffer. 

Drugega udeleženca zabave LAN, Nathana Gamberja, pa fotografija spominja na bolj romantično obdobje tehnologije in računalniških iger, ko druženja s prijatelji še niso olajševali pametni telefoni, brezžični internet in družbena omrežja. 


Preberite tudi:

"Niso mi verjeli, da se je to res zgodilo, potem pa sem jim pokazal ..."

Ne spreglejte