Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
8. 8. 2017,
16.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

7

Natisni članek

Google digizgodbe

Torek, 8. 8. 2017, 16.07

6 let, 6 mesecev

Razkrito ime moža, ki je postal eden od najbolj razvpitih Američanov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

7

Google je odpustil zaposlenega, ki je napisal kontroverzno poročilo o tem, zakaj so težnje k enakopravnosti moških in žensk v tako velikem tehnološkem podjetju slabe za posel. Danes je postala javno znana tudi njegova identiteta. Sovražnik borcev za enakopravnost v tehnološki sferi je čez noč postal James Damore, do zdaj netežaven in visoko izobražen ter inteligenten inženir. 

James Damore (na sredini) s sodelavcema pri Googlu | Foto: Facebook James Damore (na sredini) s sodelavcema pri Googlu Foto: Facebook

Na hitro: kaj se je zgodilo pri Googlu

Inženir James Damore je pretekli konec tedna v Googlu in skoraj v vsej Silicijevi dolini povzročil velik škandal, ko je po Googlovi interni pošti drugim zaposlenim razposlal svoje poročilo o Googlovih prizadevanjih za večjo raznolikost delovne sile.

Vso zgodbo o tem lahko preberete tukaj, strnjena različica poročila pa se glasi:

"Ženske so zaradi bioloških razlik manj primerne za izjemno stresno tehnološko delo kot moški, zato bi se Google moral prenehal ukvarjati s tem, da jih na silo zaposli čim več. Posebni izobraževalni programi za etične manjšine so nesmiselni, ker diskriminirajo druge zaposlene. Podjetje bi moralo tudi vsem omogočiti popolno svobodo govora in ne zatirati bolj konservativnih političnih pogledov na stanje v podjetju." 

Ob zadnjem letošnjem štetju je bil med zaposlenimi pri Googlu delež moških 69-odstoten, žensk pa je bilo 31 odstotkov. Na delovnih mestih znotraj Googla, ki zahtevajo tehnično znanje, pa je bil delež moških medtem kar 80-odstoten. Vir: Google. | Foto: Google Ob zadnjem letošnjem štetju je bil med zaposlenimi pri Googlu delež moških 69-odstoten, žensk pa je bilo 31 odstotkov. Na delovnih mestih znotraj Googla, ki zahtevajo tehnično znanje, pa je bil delež moških medtem kar 80-odstoten. Vir: Google. Foto: Google

Kaj se je zgodilo po tem

Številni Googlovi zaposleni (a ne vsi: precej se jih namreč vsaj delno strinja z zapisanim, poroča Business Insider) so dvignili prah in tudi zagrozili z odpovedmi, če Google zoper zaposlenega, ki je napisal sporno poročilo, ne uvede ukrepov. Google se je odzval tako, da je inženirja včeraj popoldne odpustil, je poročal medij Reuters.

Direktor Googla Sundar Pichai  je zaradi izrednega stanja v podjetju celo predčasno končal dopust in se vrnil v Silicijevo dolino, da bi pomiril strasti.

Sundar Pichai je v dolgem pismu svojim zaposlenim obsodil razpihovanje škodljivih sterotipov in opozoril, da v Googlu za to nikoli ne bo prostora.  | Foto: Reuters Sundar Pichai je v dolgem pismu svojim zaposlenim obsodil razpihovanje škodljivih sterotipov in opozoril, da v Googlu za to nikoli ne bo prostora.  Foto: Reuters

Odpuščeni inženir je medtem že napovedal, da bo Google najverjetneje tožil, piše medij Newsweek. V zelo kratkem času mu je uspelo pridobiti podporo ameriških desničarskih organizacij, ki so na spletu prek portala WeSearchr za njegov sodni boj proti Googlu celo že začele zbirati denar. 

Šahovski velemojster, najboljši strateg na svetu, mikrobiolog, harvardski doktor

Kdo sploh je James Damore, ki je skoraj čez noč postal ena od najbolj razvpitih oseb v Združenih državah Amerike? 

James Damore je dobro pazil na svojo zasebnost na spletu, saj število njegovih javno objavljenih fotografij lahko preštejemo na prste ene roke.  |  Foto: Heavy.com | Foto: James Damore je dobro pazil na svojo zasebnost na spletu, saj število njegovih javno objavljenih fotografij lahko preštejemo na prste ene roke. | Foto: Heavy.com

Sodeč po njegovem življenjepisu in profilu na družbenem omrežju Facebook, je bil Damore kot mladostnik v letih od 2003 do 2007 šahovski šampion. Boljši je bil od 99 odstotkov drugih svetovnih tekmovalcev v šahu in pridobil naziv mednarodnega šahovskega velemojstra.

Leta 2007 se je Damore vpisal na akademijo za matematiko in druge naravoslovne vede v sklopu univerze ameriške zvezne države Illinois in kot eden od najboljših študentov diplomiral s skoraj popolnim povprečjem ter najvišjimi častmi. Pridobil je naziv inženirja celične in molekularne biologije.

Leta 2004 je bil James Damore tudi najboljši igralec Microsoftove strateške računalniške igre Rise of Nations, v kateri je svojčas prek spleta tekmovalo na stotisoče igralcev, na svetu. Ta dosežek se mu zdi dovolj pomemben, da ga je vključil v svoj uradni življenjepis.  |  Foto: Steam | Foto: Leta 2004 je bil James Damore tudi najboljši igralec Microsoftove strateške računalniške igre Rise of Nations, v kateri je svojčas prek spleta tekmovalo na stotisoče igralcev, na svetu. Ta dosežek se mu zdi dovolj pomemben, da ga je vključil v svoj uradni življenjepis. | Foto: Steam

Med letoma 2011 in 2013 je Damore opravljal doktorat iz sistemske biologije na prestižni ameriški univerzi Harvard. Medtem je kot raziskovalec delal na svetovno znanih univerzah in izobraževalnih inštitutih, kot sta MIT in Princeton. 

Pri Googlu se je Damore, ki ima tudi obširno znanje programiranja, kot sodelavec v sektorju za razvoj Googlovega spletnega iskanja zaposlil maja 2013. V razmeroma kratkem času je nato postal eden od vodilnih programskih inženirjev v svojem oddelku. 

James Damore je tudi umetnik. Tole je njegov avtoportret, ki ga je objavil na Facebooku:

James Damore | Foto: Facebook Foto: Facebook

Kot pričevanje njegovih zdaj že nekdanjih sodelavcev povzema več ameriških medijev, je bil James Damore do objave kontroverznega poročila o ženskah in enakopravnosti zelo vzoren zaposleni brez ene same črne pike. Opisali so ga tudi kot zelo inteligentnega človeka. 


Preberite tudi:

Kaj se je zgodilo z žensko, ki jo je pred skoraj štirimi leti sovražil cel svetovni splet

Ne spreglejte