Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
4. 3. 2021,
22.01

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

4

Natisni članek

slušni aparati Google

Četrtek, 4. 3. 2021, 22.01

3 leta, 1 mesec

Razkrit Wolverine, nov nor tajni projekt Googla

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

4

Google, Laboratorij X | Podjetje X oziroma tako imenovani Googlov laboratorij X že desetletje raziskuje in razvija futuristične koncepte, kot so globalni širokopasovni internet s stratosferskimi baloni (propadel januarja letos), samovozeči in leteči avtomobili, energetika prihodnosti z uporabo staljene soli in vetrnih elektrarn na osnovi letečih zmajev, pametne kontaktne leče in strojno učenje. | Foto Wikimedia Commons

Podjetje X oziroma tako imenovani Googlov laboratorij X že desetletje raziskuje in razvija futuristične koncepte, kot so globalni širokopasovni internet s stratosferskimi baloni (propadel januarja letos), samovozeči in leteči avtomobili, energetika prihodnosti z uporabo staljene soli in vetrnih elektrarn na osnovi letečih zmajev, pametne kontaktne leče in strojno učenje.

Foto: Wikimedia Commons

Pod okriljem Googla oziroma njegove starševske družbe Alphabet od leta 2010 deluje tako imenovani laboratorij X, ki v relativni tajnosti razvija futuristične projekte za dobrobit človeštva. Najnovejši, ki je ušel v javnost, bi ljudem podaril eno od sposobnosti, ki jih imajo stripovski in filmski superjunaki.

Android Auto
Avtomoto Velika novost: Google na svoj "zemljevid" vključuje tudi Slovenijo

Googlov laboratorij X v sklopu projekta Wolverine (oziroma Rosomah po slovensko) razvija napravo, ki bi omogočala nadčloveški sluh, je v četrtek razkril medij Business Insider.

Tehnologija bi uporabniku omogočila predvsem, da bi v gneči ljudi izoliral glas natanko določene osebe in udušil glasove ostalih oziroma iz svoje perspektive utišal pogovore drugih ljudi.

Wolverine oziroma Rosomah, kot laboratorij X pravi projektu razvoja nadčloveškega sluha, je tudi ime enega od najbolj znanih stripovskih in filmskih junakov. Marvelov Wolverine (v uspešni seriji filmov Možje X ga je upodobil Hugh Jackman, na fotografiji) ima ob tem, da je tako rekoč neuničljiv, tudi nadčloveško občutljive vid, vonj in sluh.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Wolverine oziroma Rosomah, kot laboratorij X pravi projektu razvoja nadčloveškega sluha, je tudi ime enega od najbolj znanih stripovskih in filmskih junakov. Marvelov Wolverine (v uspešni seriji filmov Možje X ga je upodobil Hugh Jackman, na fotografiji) ima ob tem, da je tako rekoč neuničljiv, tudi nadčloveško občutljive vid, vonj in sluh. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Laboratorij X po poročanju Insiderja preizkuša vsaj dve različici naprav, ki bi pri nosilcu odklenile supermoč selektivnega sluha.  Ena je podobna slušalkam, ki jih poveznemo prek uhlja, drugo pa bi nosili podobno kot slušni aparat.

YouTube oglas
Novice YouTube uvaja veliko spremembo, ki jo bo marsikdo sovražil

Eden od glavnih ciljev projekta Wolverine naj bi bil sicer ustvariti ne zgolj novo tehnologijo, ki bi jo želeli imeti vsi, temveč prodreti prav na trg slušnih aparatov. Insider poroča še, da se znotraj Googla kujejo načrti za ustanovitev novega podjetja, ki bi se osredotočilo zgolj na to tržno nišo.

Kdaj in za koliko denarja bi se to lahko uresničilo, za zdaj ostaja še neznanka. Laboratorij X je namreč znan po skrivnostnosti, pa tudi po tem, da se njihovi ambiciozni projekti tudi izjalovijo.

Eden od najbolj znanih uspešnih projektov laboratorija X je bil Waymo, ki je razvijal samovozeče avtomobile. Google je na projektu Waymo leta 2016 zgradil samostojno istoimensko podjetje, ki deluje pod okriljem Googlove krovne družbe Alphabet. | Foto: Reuters Eden od najbolj znanih uspešnih projektov laboratorija X je bil Waymo, ki je razvijal samovozeče avtomobile. Google je na projektu Waymo leta 2016 zgradil samostojno istoimensko podjetje, ki deluje pod okriljem Googlove krovne družbe Alphabet. Foto: Reuters

Eden od zadnjih neuspehov Googlovega X je bil januarja letos propadli Loon, s katerim je Google načrtoval vzpostavitev globalnega širokopasovnega internetnega omrežja, ki bi ga pokonci držali stratosferski baloni.

Najbolj znani propadli projekt laboratorija X pa so verjetno pametna očala Google Glass, ki jih je Google nekaj časa tudi prodajal, a so bila veliko predraga in premalo uporabna, da bi se zares prijela. 

Preberite tudi:

Volkswagen in microsoft
Avtomoto VW in Microsoft: tehnološki mogotci vse bolj vpeti v avto industrijo
Google iskanje
Novice Dva milijona Googlovih evrov za digitalno vključenost v srednji in vzhodni Evropi
YouTube
Novice Zrušila sta se YouTube in Gmail
Google Foto, Google Photos
Novice Bomo po juniju 2021 plačevali do zdaj brezplačno ugodnost?
Ne spreglejte