Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
15. 5. 2017,
4.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,18

2

Natisni članek

srna digizgodbe znanost

Ponedeljek, 15. 5. 2017, 4.03

6 let, 7 mesecev

"Prvič do zdaj smo v naravi videli kaj takega"

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,18

2

Ameriški forenziki, ki preiskujejo vpliv narave na razgradnjo posmrtnih ostankov ljudi, so posneli zelo nenavadno fotografijo - srno, ki grizlja človeške kosti. Gre sploh za prvi dokaz, da bo srna, ki sicer velja za rastlinojedo žival, svoje zobe zasadila tudi v človeško okostje. A zakaj bi kdo to sploh želel vedeti?

"Srna človeško kost v gobcu drži kot cigaro," so fotografijo, ki je ni nihče posnel še nikoli prej, opisali ameriški forenziki.  | Foto: Univerza ameriške zvezne države Teksas "Srna človeško kost v gobcu drži kot cigaro," so fotografijo, ki je ni nihče posnel še nikoli prej, opisali ameriški forenziki. Foto: Univerza ameriške zvezne države Teksas

"Ljudožerskega" prežvekovalca so ameriški forenzični znanstveniki z univerze ameriške zvezne države Teksas fotografirali že januarja 2015, a študijo, v kateri so analizirali nevsakdanji prizor, dokončali in javno objavili šele v začetku tega meseca.

"V naravi česa takega še nismo videli. Gre za sploh prvo fotografijo srne, ki se prehranjuje s človeškimi posmrtnimi ostanki," so forenziki zapisali v raziskavi. Zelo verjetno je sicer, da srna s kosti ni obirala mesa, ker se je truplo v gozdu, kjer so posneli fotografijo, razkrajalo že 182 dni, z mehkim tkivom pa so se prej že prehranjevale druge gozdne živali.

Kosti so živalim nastavili znanstveniki, njihov prejšnji "lastnik" se je s tem strinjal

Forenzični oddelek univerze v Teksasu ima v divjini rezerviran 10-hektarski poligon, na katerem preučujejo vpliv naravnih dejavnikov na razkrajanje človeškega telesa.

"Poskusni zajčki" postanejo ljudje, ki se še pred smrtjo strinjajo, da je lahko njihovo telo uporabljeno pri znanstvenih raziskavah.

Biologi že nekaj časa sicer vedo, da srne občasno grizejo okostja drugih mrtvih živali, ker s tem predvsem pozimi dobijo nekatere minerale, na primer fosfor in kalcij, ki jih iz prehrane ne morejo. Prav tako jim, čeprav so rastlinojedci, občasno prija kakšna manjša žival, na primer glodavec ali ptič. | Foto: Thinkstock Biologi že nekaj časa sicer vedo, da srne občasno grizejo okostja drugih mrtvih živali, ker s tem predvsem pozimi dobijo nekatere minerale, na primer fosfor in kalcij, ki jih iz prehrane ne morejo. Prav tako jim, čeprav so rastlinojedci, občasno prija kakšna manjša žival, na primer glodavec ali ptič. Foto: Thinkstock

Še nikoli prej posneta fotografija je za forenzike sicer zelo pomembna zato, ker bo poškodbe kosti na morebitnem najdenem človeškem truplu v divjini med preiskavo smrti mogoče pripisati še enemu drugemu dejavniku - srninim zobem.

Ne spreglejte