Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
13. 1. 2017,
4.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Windows Windows 10 računalnik digizgodbe

Petek, 13. 1. 2017, 4.04

6 let, 6 mesecev

Že skoraj četrt stoletja straši uporabnike osebnih računalnikov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Po več kot dveh desetletjih se od operacijskega sistema Windows poslavlja tako imenovani modri zaslon smrti ali BSOD (blue screen of death). Bel napis na modri podlagi se je na zaslonu pojavil vsakič, ko je delovanje računalnika prekinila resna sistemska napaka. Zaslon smrti bo od zdaj naprej zelene barve.

Modri zaslon smrti barvo spreminja izključno v operacijskem sistemu Windows 10. Če bodo imeli težave z računalnikom, ga bodo v teh dneh že lahko videli uporabniki, prijavljeni v program Windows Insider, saj nove funkcije Windowsov dobijo prej od drugih.

Posodobitev Windowsov 10, ki med drugim prinaša tudi zeleni zaslon smrti, bo vsem preostalim uporabnikom na voljo spomladi.

Edina rešitev je ponovni zagon

Modri zaslon smrti se na zaslonu pojavi, kadar računalnik oziroma operacijski sistem Windows doživi resno napako. Temu rečemo tudi, da se je sistem sesul.

Modri zaslon smrti lahko sproži več stvari: težava z gonilnikom ali pregrevanje oziroma preobremenitev komponent, na primer.

Uporabniku v primeru pojava modrega zaslona smrti ne preostane drugega kot ponovni zagon računalnika oziroma tako imenovano resetiranje. Pri starejših Windowsih je bilo to treba storiti ročno, novejši to naredijo namesto uporabnika.

Računalnik lahko ob pojavu BSOD tudi ugasnemo z daljšim držanjem tipke za vklop in ga čez nekaj trenutkov znova zaženemo. | Foto: Thinkstock Računalnik lahko ob pojavu BSOD tudi ugasnemo z daljšim držanjem tipke za vklop in ga čez nekaj trenutkov znova zaženemo. Foto: Thinkstock

Z modrim zaslonom smrti so se uporabniki prvič srečali v Windows NT 3.1, ki so izšli leta 1993. Do pred kratkim je bil modri zaslon smrti prava prikazen: belo sporočilo o napaki na živo modrem ozadju je neveščega uporabnika lahko zelo prestrašilo, saj se vedno pojavi brez predhodne napovedi.

Modri zaslon smrti v Windows NT | Foto: Modri zaslon smrti v Windows NT

Šele z Windows 8 (2012) je modri zaslon smrti postal malce prijaznejši. Barve so bile malce bolj sprane, da uporabniku niso takoj izžgale oči, ob sporočilu, da je šlo nekaj narobe in da se bo računalnik ponovni zagnal, pa je bil tudi žalostni emotikon:

Modri zaslon smrti v Windows 8. Foto: HowToGeek | Foto: Modri zaslon smrti v Windows 8. Foto: HowToGeek

Ne spreglejte