Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
31. 7. 2017,
13.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

2

Natisni članek

prometna varnost pešci mobilni telefon mobilne naprave Honolulu ZDA prekršek ceste ceste prehod za pešce cestni promet Havaji Na dopustu

Ponedeljek, 31. 7. 2017, 13.17

6 let, 7 mesecev

Kakšen delež krivde za nesreče pešcev imajo mobilni telefoni?

Preverite, kje vas bodo kaznovali, če boste med prečkanjem ceste gledali v telefon

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

2

pešec, prehod za pešce, mobilni telefon | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Kazen za uporabo telefona med prečkanjem prehoda za pešce se bo postopoma višala, če bo v enem letu posameznik prekršek ponovil, je pojasnil župan prestolnice edine ameriške otoške zvezne države.

Število prometnih nesreč na prehodih na pešce ni zanemarljivo, a niso vozniki edini, ki zaradi uporabe mobilnih telefonov niso dovolj pozorni na razmere v prometu. Tudi pešci so včasih zaradi neučakanosti pri rabi mobilnih telefonov premalo pozorni na razmere okrog sebe. Oblasti se trudijo odpraviti to slabo navado.

Led je prebil Honolulu

Prvo večje mesto, ki bo to poskusilo s prekrškovnimi ukrepi, je Honolulu na Havajih. Od 25. oktobra bodo tamkajšnji možje postave lahko izrekali kazni vsem pešcem, ki med prečkanjem ceste – tudi na prehodu za pešce – uporabljajo mobilni telefon ali katerokoli drugo mobilno napravo.

Kako pa na prehodu poklicati rešilca, če je njegova pomoč potrebna? Brez skrbi, zakonodajalec je poskrbel tudi za to – klic v sili v takem primeru izrecno ni prekršek.

Tudi pešci so včasih zaradi neučakanosti pri rabi mobilnih telefonov premalo pozorni na razmere okrog sebe. Oblasti se trudijo odpraviti to slabo navado. | Foto: Thinkstock Tudi pešci so včasih zaradi neučakanosti pri rabi mobilnih telefonov premalo pozorni na razmere okrog sebe. Oblasti se trudijo odpraviti to slabo navado. Foto: Thinkstock

Ponavljavce bodo kaznovali ostreje

Kazen bo znašala od dokaj simboličnih 15 ameriških dolarjev (13,20 evra) do 35 ameriških dolarjev (30,70 evra), če bodo kršitelja zasačili prvič, a če se to v enem letu ponovi, bo kazen že v razponu od 35 do 75 ameriških dolarjev (65,80 evra) za naslednjo in od 75 do 99 ameriških dolarjev (slabih 87 evrov) za tretjo kršitev v enem letu.

Mestne oblasti, ki jim poveljuje župan Kirk Caldwell, so pojasnile, da s tem ukrepom želijo "zmanjšati število pešcev, ki postajajo del statistike", a meščani havajske prestolnice na ta zakon ne gledajo z naklonjenostjo. Ne prepriča jih niti dejstvo, da ima prav Honolulu večji delež nesreč na prehodih za pešce kot katerokoli večje mesto v ZDA, saj pravijo, da ima Honolulu to neslavno prednost še iz časov, ko mobilnih telefonov še ni bilo naokrog, in da bi bilo za policiste in mesto bolje, da bi reševali druge (večje) težave.

Ne spreglejte