Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
19. 1. 2015,
14.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

tipkovnica Windows računalnik Matic Tomšič

Ponedeljek, 19. 1. 2015, 14.43

8 let

Pospešite delo na računalniku z bližnjicami na tipkovnici

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Oknih in programih, kot so urejevalniki besedil in grafike ter spletni brskalniki, je do številnih funkcij mogoče dostopati prek bližnjic na tipkovnici. Katere kombinacije tipk so najbolj uporabne?

Kopiraj, izreži, prilepi in označi vse Bližnjice za zgoraj omenjene funkcije so za povprečnega uporabnika, ki želi z računalnikom delati hitreje, morda celo najpomembnejše. V poštev ne pridejo le pri urejanju besedila (v namenskih programih, kot je Microsoft Word, spletnih brskalnikih, odjemalcih za e-pošto), temveč tudi pri prestavljanju in prenašanju datotek (na primer z diska na USB-ključ), delu z grafiko in še bi lahko naštevali. Čeprav je do funkcij mogoče dostopati tudi prek menija, ki se ob kliku na označeno vsebino pokaže ob kliku na desni miškin gumb, je ta postopek precej okoren in zamuden. Če želite izbrani del besedila ali datoteko kopirati, na tipkovnici stisnite kombinacijo gumbov Ctrl+C. Da bi jo prilepili v drugo okno, pritisnite Ctrl+V. Ko bi radi izbrano vsebino z enega mesta prestavili na drugega (funkcija Izreži), pritisnite Ctrl+X. Pri označevanju celotnega besedila, slike ali vseh datotek v mapi vam bo pomagala bližnjica Ctrl+A. Če niste zadovoljni s pravkar izvedeno akcijo, se lahko na prejšnji korak vrnete z bližnjico Ctrl+Z.

Tipka z logotipom Oken ni le za okras Gumb, na katerem je logotip Oken, uporabnika v Oknih 8 vrne na začetni zaslon, v Oknih 7 pa odpre meni Start. V obeh primerih omogoči hitro iskanje vsebin in programov na računalniku, saj lahko želeno ključno besedo začnete tipkati takoj, ko ga pritisnete.

Kombinacija Okenska tipka+D uporabnika vrne na namizje, bližnjica Okenska tipka+M pomanjša vsa odprta okna, Okenska tipka+Shift+M pa jih znova poveča. Z bližnjico Okenska tipka+L lahko hitro zaklenete uporabniški profil, Okenska tipka+E pa odpre sistemsko centralo Moj računalnik.

V operacijskem sistemu Windows 8.1 lahko s kombinacijo Okenska tipka+Tab dostopate do vmesnika za preklapljanje med odprtimi programi. Ista bližnjica v Oknih 7 odpre Windows Aero s podobno funkcijo.

Hitro iskanje besed in besednih zvez Ko v besedilu, na spletni strani ali v datoteki PDF iščete točno določeno besedo ali besedno zvezo, namesto prebiranja celotne vsebine uporabite bližnjico Ctrl+F. Če si program lasti to funkcijo, se bo odprlo okno za iskanje. Ko vanj vtipkate ključno besedo (ali besede), bo iskalnik našel in označil vse ustrezne rezultate. Med njimi se lahko nato premikate s stiskanjem gumba Enter ali puščic iskalnika.

Osnove hitrega upravljanja s spletnimi brskalniki Bližnjice na tipkovnici vam lahko med brskanjem po spletu prihranijo res ogromno časa. Ena najbolj uporabnih je Ctrl+T, ki odpre nov zavihek z aktivno naslovno vrstico, kar pomeni, da lahko takoj začnete tipkati ime internetne strani ali ključne besede za spletno iskanje. Za hitro premikanje med odprtimi zavihki uporabite kombinacijo Ctrl + smerni tipki levo/desno. Če želite obiskati drugo spletno mesto brez uporabe miške, pritisnite Ctrl+L, s čimer boste označili naslovno vrstico in takoj lahko začeli vnašati drugi naslov URL.

Kombinacija tipk Ctrl+N odpre novo okno brskalnika, način brez beleženja zgodovine pa v Chromu vklopite z bližnjico Ctrl+Shift+N, v Firefoxu in Internet Explorerju pa z bližnjico Ctrl+Shift+P.

Ko gledamo vsebine, ki jih ne bi smeli Za hitro zapiranje oken s programi in igrami pritisnite Alt+F4. Če želite v spletnem brskalniku zapreti le trenutni zavihek, v urejevalniku besedil pa aktiven dokument, pa uporabite kombinacijo Ctrl+W. Če niste imeli odprtih drugih zavihkov ali dokumentov, boste s tem zaprli tudi okno programa.

Slavni Ctrl+Alt+Delete, ki ga večina uporabnikov Microsoftovih Oken že od pamtiveka pozna kot zasilno rešitev za težave, kot je zmrzovanje sistema, v novejših operacijskih sistemih (7, 8, 8.1) odpre vmesnik za hitro dostopanje do Upravitelja opravil in funkcij, kot so Odjava, Zaklepanje sistema, Zamenjava gesla. Do Upravitelja opravil, ki lahko pomaga pri zapiranju neodzivnih programov in beleženju dejavnosti sistema, lahko neposredno dostopate tudi prek bližnjice Ctrl+Shift+Esc.

Ne spreglejte