Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
29. 7. 2016,
4.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,83

7

Natisni članek

IBM plača Moja služba

Petek, 29. 7. 2016, 4.01

6 let, 7 mesecev

"Ponudili so jim dvakrat višjo plačo, čez en mesec pa jih odpustili"

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,83

7

IBM

Izpoved nekdanjega zaposlenega pri računalniškem velikanu IBM razkriva, kaj se je zgodilo s tistimi uslužbenci, ki so si drznili preveč glasno pritoževati o neplačanih nadurah. 

Na priljubljenem spletnem forumu Reddit smo zasledili zanimiv pogovor o internih skrivnostih, za katere podjetja ne želijo, da bi zanje izvedela javnost. Še posebej nas je pritegnila izpoved programerja, na forumu Reddit ima uporabniško ime UniqueConstraint, ki je med letoma 2005 in 2013 delal za IBM, eno največjih računalniških podjetij na svetu. 

"To se je zgodilo nekje v letih 2009, 2010. Vsi v podjetju so takrat vedeli, da IBM varčuje pri razvoju novih projektov. Na njih je namreč delalo absolutno premalo ljudi. Posledica tega je bila, da smo v 40-urnem delovniku delali tudi po 80 ur. Nadure niso bile plačane, ker smo delali za fiksno plačo z ugodnostmi, kot so plačano polno zdravstveno zavarovanje za vso družino, varčevanje v pokojninskem skladu 401K, takšne zadeve," razlaga UniqueConstraint. | Foto: "To se je zgodilo nekje v letih 2009, 2010. Vsi v podjetju so takrat vedeli, da IBM varčuje pri razvoju novih projektov. Na njih je namreč delalo absolutno premalo ljudi. Posledica tega je bila, da smo v 40-urnem delovniku delali tudi po 80 ur. Nadure niso bile plačane, ker smo delali za fiksno plačo z ugodnostmi, kot so plačano polno zdravstveno zavarovanje za vso družino, varčevanje v pokojninskem skladu 401K, takšne zadeve," razlaga UniqueConstraint.

"No, nekaterim to ni bilo všeč in začeli so se pritoževati zaradi predolgih in premalo plačanih delovnih dni. IBM jim je takrat ponudil možnost, da jih začne plačevati na uro. To bi po eni strani pomenilo, da bi izgubili vse ugodnosti - zavarovanje, vplačila za pokojnino -, po drugi strani pa bi zaslužili dvakrat več kot prej." | Foto: "No, nekaterim to ni bilo všeč in začeli so se pritoževati zaradi predolgih in premalo plačanih delovnih dni. IBM jim je takrat ponudil možnost, da jih začne plačevati na uro. To bi po eni strani pomenilo, da bi izgubili vse ugodnosti - zavarovanje, vplačila za pokojnino -, po drugi strani pa bi zaslužili dvakrat več kot prej."  "V nasprotju s pričakovanju vodstva IBM je ponudbo sprejelo 95 odstotkov zaposlenih, ki so se o tem lahko odločili. V naslednjem mesecu je bil odpuščen čisto vsak od njih, vsi do zadnjega. Delo na nekaterih projektih, pri katerih je že prej primanjkovalo sposobnih parov rok, je začelo še bolj zaostajati. Številni projekti so bili zaradi tega celo preklicani ali pa so zelo zamujali. A IBM je vsem zaposlenim pokazal, da se ni pametno preveč pritoževati." | Foto:  "V nasprotju s pričakovanju vodstva IBM je ponudbo sprejelo 95 odstotkov zaposlenih, ki so se o tem lahko odločili. V naslednjem mesecu je bil odpuščen čisto vsak od njih, vsi do zadnjega. Delo na nekaterih projektih, pri katerih je že prej primanjkovalo sposobnih parov rok, je začelo še bolj zaostajati. Številni projekti so bili zaradi tega celo preklicani ali pa so zelo zamujali. A IBM je vsem zaposlenim pokazal, da se ni pametno preveč pritoževati."

Ne spreglejte