Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
1. 9. 2017,
14.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

vesolje asteroid NASA

Petek, 1. 9. 2017, 14.14

6 let, 6 mesecev

Ponoči je mimo nas letel ogromen kamen. Kaj če bi nas zadel?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Mimo Zemlje je v noči na petek na nenevarni razdalji švignil eden največjih asteroidov do zdaj. Vesoljska skala z imenom 3122 Florence in premerom okrog 4.500 metrov se je našemu planetu približala na približno 7 milijonov kilometrov. Kaj bi se lahko zgodilo, če bi trčil v Zemljo?

3122 Florence je četrti največji od do zdaj odkritih asteroidov, ki krožijo okrog Sonca, in največji od začetka znanstvenega sledenja asteroidom, ki se je Zemlji približal na malce neudobno razdaljo. 

Najbližje našemu planetu je bil asteroid danes zjutraj ob približno 2. uri. Razdalja med 3122 Florence in Zemljo je takrat znašala okrog 7 milijonov kilometrov. To je približno osemnajstkratnik oddaljenosti Lune od Zemlje:

Primerjava razdalj Zemlja-Luna in Zemlja-3122 Florence.  |  Foto: Nasa / Matic Tomšič | Foto: Primerjava razdalj Zemlja-Luna in Zemlja-3122 Florence. | Foto: Nasa / Matic Tomšič

3122 Florence tako blizu Zemlji ni bil že od leta 1890, so pokazali izračuni vesoljske agencije Nasa, ki temeljijo na preučevanju njegove krožnice okrog Sonca. Naslednjič se bo 3122 Florence z Zemljo ob blizu pozdravil šele leta 2500, napoveduje Nasa. 

Svetlejši je od številnih zvezd

Ker ima veliko svetlobno odbojno površino in leti v smeri stran od Sonca, bo premikanje asteroida 3122 Florence tudi z amaterskimi teleskopi mogoče opazovati še naslednjih nekaj dni.

Tako je asteroid Florence viden s teleskopom.  | Foto: Virtual Telescope Project Tako je asteroid Florence viden s teleskopom. Foto: Virtual Telescope Project

V tem času ga bodo zaradi dobre vidnosti za nadaljnje preučevanje fotografirali tudi astronomi observatorija Arecibo v Portoriku in radarskega sistema Goldstone v Kaliforniji. 

Kaj bi se zgodilo, če bi 3122 Florence zašel s poti in trčil v Zemljo?

Univerzitetni znanstveniki prestižnega kraljevega kolidža v Londonu so na spletu objavili kalkulator, s katerim lahko določimo in analiziramo približne posledice udarca poljubno velikega asteroida v Zemljo.

Kliknite na fotografijo in sami preizkusite kalkulator, ki vam pove, kako uničujoč bo trk asteroida. Pomembni parametri: oddaljenost od kraja udarca (Distance from impact, v kilometrih), velikost in gostota asteroida (Projectile parameters, v metrih in kilogramih na kubični meter), hitrost ob trku in kot trka (Impact parameters, v kilometrih na sekundo in stopinjah), lastnosti kraja trka (Target parameters - ali bo asteroid trčil v vodo ali v kamnita tla).  | Foto: Thinkstock Kliknite na fotografijo in sami preizkusite kalkulator, ki vam pove, kako uničujoč bo trk asteroida. Pomembni parametri: oddaljenost od kraja udarca (Distance from impact, v kilometrih), velikost in gostota asteroida (Projectile parameters, v metrih in kilogramih na kubični meter), hitrost ob trku in kot trka (Impact parameters, v kilometrih na sekundo in stopinjah), lastnosti kraja trka (Target parameters - ali bo asteroid trčil v vodo ali v kamnita tla). Foto: Thinkstock

Izbrali smo naslednje parametre: asteroid premera 4500 kilometrov in gostoto 3000 kilogramov na kubični meter (kamnit asteroid), hitrost ob trku v Zemljo 11 kilometrov na sekundo (povprečje), kot trka 45 stopinj (najverjetnejši), naša oddaljenost od kraja trka asteroida pa je 1000 kilometrov (izbrali smo jo poljubno - ne vemo namreč, kam bi v resnici trčil 3122 Florence).

Analiza kalkulatorja britanskih znanstvenikov pravi, da bi se zgodilo tole:

- Na kraju trka bi nastal krater s premerom 43 kilometrov in globino 923 metrov.

-  Našo lokacijo (1.000 kilometrov od trka) bi po treh minutah in 20 sekundah dosegel seizmični val, ki bi povzročil potres 8,8 stopnje po Richterjevi lestvici. 

- Čez 8 minut in 15 sekund bi po nas začel deževati prah, ki bi ga dvignil trk asteroida. Zapadlo bi ga približno pol centimetra. 

- Čez približno 50 minut bi nas dosegel še udarni zračni val, ki bi pihal s hitrostjo več kot 100 kilometrov na uro. Popokala bi okna. 

Z izjemo potresa bi jo torej odnesli kar dobro. A zgornji izračun je nastal ob predpostavki, da bi asteroid treščil v trdna tla.

Če bi 3122 z enako hitrostjo in pod enakim kotom padel v 2 kilometra globoko morje na isti oddaljenosti (1.000 kilometrov), bi nas najprej streslo, nato bi zapihal veter, čez 2 uri pa bi nas dosegel še od 45 do 90 metrov visok cunami

Asteroid 3122 po ugibanju znanstvenikov najverjetneje ni dovolj velik, da bi povzročil konec sveta. Vesoljski kamen, ki je pred približno 65 milijoni let ustvaril krater Chicxulub na območju današnje Mehike, povzročil globalne spremembe ozračja in najverjetneje povzročil izumrtje številnih živalskih vrst, tudi dinozavrov, je bil, na primer, precej večji - počez je meril okrog 15 kilometrov.  | Foto: Thinkstock Asteroid 3122 po ugibanju znanstvenikov najverjetneje ni dovolj velik, da bi povzročil konec sveta. Vesoljski kamen, ki je pred približno 65 milijoni let ustvaril krater Chicxulub na območju današnje Mehike, povzročil globalne spremembe ozračja in najverjetneje povzročil izumrtje številnih živalskih vrst, tudi dinozavrov, je bil, na primer, precej večji - počez je meril okrog 15 kilometrov. Foto: Thinkstock

Preberite tudi:

3122 Florence je bil nenevaren, 12. oktobra letos bo šlo bolj na tesno - prihaja namreč asteroid 2012 TC4 

Ne spreglejte