Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
21. 6. 2016,
16.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

3

Natisni članek

heker Policija

Torek, 21. 6. 2016, 16.25

6 let, 6 mesecev

Policija ujela hekerja iz Ljubljane: skozi spletno kamero opazoval mladoletnike

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

3

Na podlagi prijave o zlorabi šolskega informacijskega sistema je policija izsledila 18-letnega storilca iz Ljubljane, ki je s pomočjo zlonamernega programa vdiral v osebne računalnike številnih drugih uporabnikov.

Zgodba o mladem slovenskem hekerju se je začela leta 2014, ko je policijska uprava Koper prejela prijavo ene od srednjih šol v regiji o sumu vdora v šolsko spletno aplikacijo eAsistent. V eAsistenta naj bi vdrl eden od staršev dijakov in najmanj 84 uporabnikom poslal sporočila, ki jim je bil pripet zlonameren program oziroma računalniški virus.

Policija je takoj zagnala preiskavo in z zbiranjem podatkov ugotovila, da je neznanec pravzaprav vdrl v osebni računalnik starša enega od dijakov in ga zlorabil za pridobitev dostopa do aplikacije eAsistent.

18-letni Ljubljančan bolj kriv, kot se je zdelo najprej

Kot so v današnji izjavi za javnost sporočili s slovenske policije, je sum o storitvi zgoraj opisanega kaznivega dejanja po pridobitvi ustreznih podatkov padel na 18-letnika iz Ljubljane. Po odredbi sodišča je bila na njegovem domu opravljena hišna preiskava, zasegli so mu računalnik.

Policijski forenziki so po analizi vsebine osumljenčevega osebnega računalnika ugotovili, da vdor v sistem eAsistent ni bil njegov edini. Uspešno je namreč pridobil nezakonit dostop še do najmanj 12 računalnikov oškodovancev na območju Slovenije. V spletnih klepetalnicah pa je s pretvarjanjem, da je privlačno dekle, z zlonamernim programom poskusil okužiti še okrog 1.200 uporabnikov.

 | Foto:

Prevara, ki je stara toliko kot svetovni splet

Mladi heker iz Ljubljane je uporabnike v namestitev njegovega zlonamernega programa, ki mu je omogočil dostop do njihovih računalnikov, prepričal pod pretvezo, da je povezava, ki jo je priložil pogovoru, nekaj drugega.

Ko se je izdajal za privlačno dekle, so bile to domnevno njene fotografije, ko je objavil oglas, v katerem je želel podariti elektronsko napravo, je uporabnike prepričal v izpolnitev prijavnice.

Te dokumente so žrtve prenesle na  svoj računalnik in jih odprle, pri tem pa nevede namestile virus. | Foto: Te dokumente so žrtve prenesle na  svoj računalnik in jih odprle, pri tem pa nevede namestile virus.

Gledal jih je skozi spletno kamero

Policijski preiskovalci so ugotovili, da je 18-letnik po pridobitvi dostopa do osebnih računalnikov svojih tarč iskal njihove podatke – gesla, uporabniška imena. Opazoval jih je tudi prek spletnih kamer na njihovih prenosnih računalnikih in zajel njihove fotografije.

Kriminalisti so po pridobitvi teh podatkov osebno obiskali 14 oškodovancev, ki so bili žrtve napada mladega Ljubljančana. Stari so bili od 16 do 70 let, o tem, da je nekdo vdrl v njihove računalnike, pa niso vedeli ničesar. | Foto: Kriminalisti so po pridobitvi teh podatkov osebno obiskali 14 oškodovancev, ki so bili žrtve napada mladega Ljubljančana. Stari so bili od 16 do 70 let, o tem, da je nekdo vdrl v njihove računalnike, pa niso vedeli ničesar.

Imel je sodelavca, hekerja sta se igrala, da bi dokazala svoje znanje

Heker ni delal sam, pri razvoju zlonamernega programa mu je pomagal 17-letnik iz Postojne. Pri vdiranju v osebne računalnike drugih uporabnikov nista pridobila premoženjske koristi, 18-letnik je od enega uporabnika le enkrat zahteval 50 evrov, a je naletel na zavrnitev.

Policijska preiskava je razkrila tudi, da sta osumljenca iz Ljubljane in Postojne v informacijske sisteme vdirala predvsem zaradi lastnega ega – želela sta dokazati svoje znanje in se uveljaviti kot hekerja.

Če ju ne bi pravočasno zasačili, bi storilca svojo aktivnost verjetno poskusila tudi unovčiti, še ugotavljajo pri policiji. | Foto: Reuters Če ju ne bi pravočasno zasačili, bi storilca svojo aktivnost verjetno poskusila tudi unovčiti, še ugotavljajo pri policiji. Foto: Reuters

Skupna zagrožena kazen – štiri leta zapora

Na Okrožno državno tožilstvo v Kopru so kriminalisti zoper osumljenca podali kazensko ovadbo za storitev 14 kaznivih dejanj napada na informacijski sistem (zagrožena kazen zapora do dveh let), kaznivo dejanje zlorabe osebnih podatkov (zagrožena denarna kazen ali kazen zapora do enega leta) in dve kaznivi dejanja izdelovanja ter pridobivanja pripomočkov za kaznivo dejanje (zagrožena kazen zapora do enega leta).

Ne spreglejte