Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
10. 8. 2016,
4.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

1

Natisni članek

Nintendo pametni telefoni mobilne naprave Pokemon Go Pokemon

Sreda, 10. 8. 2016, 4.13

6 let, 7 mesecev

Pokemon Go: eni v nevarnost, druge kaznujejo, tretjim se pa smeji

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

1

iskanje Pokemonov v Hong Kongu | Foto Reuters

Foto: Reuters

Dvajsetletnika so med igranjem igre ustrelili v San Franciscu, vendar še ni jasno, ali je igra neposredno kriva za napad.

Calvin Riley in njegov prijatelj sta v večernih urah prejšnje sobote iskala Pokémone  v enem od parkov v San Franciscu, ko ga je mimoidoči nenadoma ustrelil v hrbet. Policija še vedno ne ve, kaj je bil motiv nerazumnega umora, saj nesrečneža, ki je podlegel strelskim ranam, niso oropali – pri njemu so po streljanju našli tako njegovo denarnico kot tudi mobilni telefon.

Prav tako po podatkih, ki jih ima policija, ni bilo predhodnega spopada ali pogovora med napadalcem in žrtvijo. Oblasti so toliko bolj zgrožene, ker se je umor zgodil v neposredni bližini pomola, kjer ob poletnih večerih običajno mrgoli turistov, storilca pa še vedno iščejo.

Tudi tajvanski premier Lin Chuan svairi igralce igre Pokemon Go pred nevšečnostmi, ki jih lahko doletijo, če se zaradi neprevidnosti in poglobljenosti v igro ne zavedajo razmer okrog sebe. | Foto: Reuters Tudi tajvanski premier Lin Chuan svairi igralce igre Pokemon Go pred nevšečnostmi, ki jih lahko doletijo, če se zaradi neprevidnosti in poglobljenosti v igro ne zavedajo razmer okrog sebe. Foto: Reuters

Neprevidnost vodi v nevarnost

Čeprav pri nesrečnem mladeniču ni mogoče vzpostaviti neposredne povezave med igro in motivom za umor, vedno več je dogodkov, kjer zaradi neprevidnosti in prevzetosti med iskanjem pošasti ljudje izgubijo stik z razmerami okrog sebe in posledično pridejo v nevarnost ter doživijo neprijetne nepričakovane trenutke. Poročila o poškodbah, razbitih avtomobilih, poškodovanjih tuje lastnine in ropih se kar vrstijo.

Le nekaj dni po tem, ko so igro predstavili tudi na Tajvanu, imajo tamkajšnji policisti polne roke dela (in polno malho prihodkov) s pisanjem kazni za voznike, ki iščejo pošasti med tem, ko vozijo. Večinoma je šlo za motoriste, ki so več pozornosti posvečali igri in doseganju njenih ciljev in točk kot pa cestnim razmeram.

Opozorila in prepovedi

Policije in oblasti mnogih držav javno opozarjajo igralce, naj ohranijo pozornost na razmere okrog sebe med iskanjem Pokemonov. Pridružil se jim je tudi tajvanski premier Lin Chuan, ki je prek vladnega profila na Facebooku sporočil: "Ujemite redka bitja, vendar ne dovolite, da bi nesreče ujele vas!"

Tudi na Tajvanu se tako debeli seznam mest, kjer iskanje Pokemonov ni dovoljeno. Več tamkajšnjim nacionalnem muzejem, ki so prepovedali igro v svojih razstavnih prostorih, so se med drugimi pridružile tudi tajvanske železnice, ki ne dopuščajo iskanja pošasti niti na postajah, niti na vlakih, niti na tirih in v njihovi neposredni bližini.

Tajvanski nacionalni muzej (National Palace Museum) je le ena od tajvanskih ustanov, kjer je iskanje Pokemonov popolnoma prepovedano. | Foto: Reuters Tajvanski nacionalni muzej (National Palace Museum) je le ena od tajvanskih ustanov, kjer je iskanje Pokemonov popolnoma prepovedano. Foto: Reuters

Iran: popolna prepoved zaradi varnosti

Prva država, ki je šla tako daleč, da je igro popolnoma prepovedala, je Iran. Razlog: varnostni pomisleki. Na željo skrbnikov spominskega parka v Hirošimi so razvijalci igre umaknili vse pošasti in druge z igro povezane vsebine tudi iz tega spomenika, ki časti žrtve napada z atomsko bombo leta 1945.

Komu je zaradi Pokemonov rast prodaje poskočila za več kot 25-krat?

Nepričakovan veter v jadra pa so z igro Pokemon Go dobili – proizvajalci in prodajalci zunanjih akumulatorjev za mobilne naprave. Vneti igralci namreč veliko časa v svojem lovu, medtem ko so zasloni pametnih telefonov ves čas prižgani, neprekinjeno delujeta tudi internetna povezava in GPS, zaradi česar energije v telefonih zmanjka prej, kot bi si to igralci želeli.

Po poročanju analitskega podjetja NPD Group se je prodaja zunanjih akumulatorjev za mobilne naprave prav zaradi igre Pokemon Go bliskovito povečala. V šestih tednih pred zagonom igre se je prodaja teh zunanjih premostitvenih virov energije večala za komaj štiri odstotke na letni ravni, v prvih dveh tednih, od kar so virtualne pošasti spustili na ameriška tla, pa je ta rast na letni ravni poletela na 101 odstotek. Povedano v absolutnih številkah, od 10. julija do 23. julija so v ZDA prodali kar 1,2 milijona zunanjih akumulatorjev za mobilne naprave.

Ne spreglejte