Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
6. 2. 2017,
15.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Super Bowl NFL ameriški nogomet Donald Trump

Ponedeljek, 6. 2. 2017, 15.38

6 let, 7 mesecev

Pokazali so, kaj si mislijo o Donaldu Trumpu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Več največjih svetovnih blagovnih znamk je v svoje televizijske oglase, ki so jih pokazali med Super Bowlom, finalom lige ameriškega nogometa NFL, vključilo sporočilo o enakosti in enakopravnosti ljudi ne glede na barvo njihove kože, veroizpoved ali spol. So s tem Donaldu Trumpu, predsedniku ZDA, želeli sporočiti, naj se malo umiri?

Donald Trump je z enim svojih prvih predsedniških odlokov prepovedal imigracijo iz Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sirije, Sudana in Jemna. | Foto: Reuters Donald Trump je z enim svojih prvih predsedniških odlokov prepovedal imigracijo iz Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sirije, Sudana in Jemna. Foto: Reuters

51. Super Bowl je bil na sporedu manj kot dva tedna po kontroverzni odločitvi novega predsednika ZDA Donalda Trumpa, da bo ljudem iz sedmih držav z muslimansko večino prepovedal potovanje v ZDA.

Zvezni sodnik v Seattlu je Trumpov odlok v petek sicer začasno razveljavil. A to nekaterih največjih svetovnih podjetij v noči z nedelje na ponedeljek ni odvrnilo, da na enem največjih svetovnih odrov, med Super Bowlom, ne bi med vrsticami kritizirala prvih Trumpovih predsedniških potez.

Super Bowl LI | Foto: Getty Images Super Bowl LI Foto: Getty Images

Najdražji oglaševalski prostor na svetu

Super Bowl, finale lige ameriškega nogometa NFL, tradicionalno velja za največjo televizijsko oglaševalsko parado leta. To odraža tudi cena 30-sekundnega oglasa, ki je bila letos še višja kot lani - zanj je bilo treba plačati okroglih 5 milijonov ameriških dolarjev (4,6 milijona evrov).

Drobiž za največje oglaševalce na svetu, ki so si med Super Bowlom v svojih oglasih letos privoščili tudi politični in družbeni komentar.

Coca-Cola je s svojim oglasom, v katerem so ljudje z vsega sveta v več različnih jezikih zapeli Lepa Amerika (America The Beautiful), eno najbolj patriotskih ameriških pesmi, promovirala enakost, vključenost in optimizem, so v podjetju zapisali v izjavi za javnost.

Budweiser, eden največjih ameriških pivovarjev, je v svojem oglasu povedal zgodbo svojega ustanovitelja Adolfa Buscha, ki je v 19. stoletju v ZDA emigriral iz Nemčije.

Odziv na oglas Budweiserja je bil toplo-hladen. Na Twitterju se je začela širiti pobuda za bojkot piva Budweiser (#BoycottBudweiser), priljubljena je predvsem med podporniki Donalda Trumpa. Z drugega pola medtem prihajajo opozorila, da so sodobne Združene države Amerike zgrajene na priseljencih.

Ameriška marketinška organizacija Avocados from Mexico, ki zastopa uvoznike avokada iz Mehike, je provocirala z duhovitim oglasom, v katerem je omenjen zid, ki ga namerava na meji z Mehiko zgraditi Donald Trump:

AirBnB, posrednik med iskalci in ponudniki prenočišč, je s svojim nedvoumnim oglasom gledalcem Super Bowla sporočil, da ne podpira delanja razlik med ljudmi zaradi njihove rase, vere, spola ali spolne usmerjenosti:

Nemški proizvajalec avtomobilov Audi se je medtem osredotočil na enakopravnost žensk. "Kaj naj rečem moji hčerki? Naj ji povem, da bo kljub svoji izobrazbi, inteligenci, zagonu in znanjem vedno vredna manj od vsakega moškega?" je bilo sporočilo Audijevega oglasa:

Ne spreglejte