Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
10. 2. 2017,
15.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

1

Natisni članek

digizgodbe odpuščanje IBM

Petek, 10. 2. 2017, 15.29

6 let, 7 mesecev

Podjetje izsiljuje zaposlene: Preseli se ali pa boš ostal brez dela

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

1

IBM | Foto Reuters

Foto: Reuters

Računalniški velikan IBM je ogromno svojih zaposlenih postavil pred težko odločitev - ali se bodo preselili ali pa ostali brez službe.

IBM je ultimat postavil zaposlenim, ki delajo od doma. Nekateri razvijalci programske opreme, inženirji in zaposleni v marketingu se morajo ali preseliti na eno od šestih lokacij, kjer ima IBM pisarne, ali pa začeti iskati novo službo, je poročal britanski medij The Register.

Šesterica mest, kamor bo IBM premeščal zaposlene: New York, San Francisco, Austin (zvezna država Teksas), Cambridge blizu Bostona, Atlanta in Raleigh v zvezni državi Severna Karolina. | Foto: Thinkstock Šesterica mest, kamor bo IBM premeščal zaposlene: New York, San Francisco, Austin (zvezna država Teksas), Cambridge blizu Bostona, Atlanta in Raleigh v zvezni državi Severna Karolina. Foto: Thinkstock

Selili jih bodo več tisoč kilometrov daleč, plača pa bo ostala nespremenjena

The Register piše, da IBM ne bo upošteval oddaljenosti trenutnega domovanja zaposlenih od ene od šestih omenjenih lokacij. Premestil jih bo tja, kjer dela preostanek njihovega oddelka oziroma kjer opravljajo delo z njihovega področja.

To pomeni, da se bodo morali nekateri zaposleni, če ne bodo hoteli ostati brez dela, preseliti tudi na drugo stran Združenih držav Amerike. IBM za nameček ne obljublja zvišanja plač ali kakršnihkoli drugih ugodnosti.

Kdor se bo prisiljen preseliti v San Francisco, bo nastradal, saj so cene stanovanj tam najvišje v ZDA. New York je na drugem mestu, Atlanta na štirinajstem, Austin pa je dvajseto najdražje mesto v ZDA. | Foto: Reuters Kdor se bo prisiljen preseliti v San Francisco, bo nastradal, saj so cene stanovanj tam najvišje v ZDA. New York je na drugem mestu, Atlanta na štirinajstem, Austin pa je dvajseto najdražje mesto v ZDA. Foto: Reuters

Zaposleni pri IBM imajo zdaj 30 dni časa, da se odločijo, ali želijo nadaljevati delo v podjetju in se preseliti ali potrditi svojo prisotnost na trgu iskalcev nove zaposlitve. Čez 30 dni bo podoben ultimat dobila naslednja skupina IBM-jevih delavcev.

The Register še poroča, da ta kadrovska poteza ni omejena zgolj na zaposlene pri IBM v Združenih državah Amerike, temveč tudi v Evropi. Na IBM Slovenija smo se zato že obrnili za komentar, njihov odgovor še čakamo.

Vir blizu IBM: Ukrep ni optimizacija poslovanja, temveč giljotina za starejše delavce, ki podjetje drago stanejo

Centralizacija dela IBM v šestih velemestih, ki so privlačna za mlajšo delovno silo (sploh New York in San Francisco, na primer), bo v podjetje privabila nove obraze, je stališče IBM do novih ukrepov.

Ne nazadnje je direktorica IBM Ginny Rometty lani obljubila, da bo podjetje ustvarilo 25 tisoč novih delovnih mest.

Ginny Rometty je prvo ime podjetja IBM od leta 2012. | Foto: Reuters Ginny Rometty je prvo ime podjetja IBM od leta 2012. Foto: Reuters

A kot je poročal The Register, dobro obveščeni vir blizu IBM pravi, da ni tako - postopno ukinjanje dela od doma oziroma na daljavo je način, da se podjetje znebi starejših zaposlenih z visokimi plačami.

Zaposleni pri IBM z daljšim stažem so se na lokaciji, kjer opravljajo delo na daljavo, namreč že ustalili, si ustvarili dom in družino. Kdor ima do upokojitve samo še nekaj let, zadnje desetletje pa je prejemal visoko šestmestno plačo, bo najverjetneje odklonil selitev in s tem tudi nadaljevanje dela za IBM.

Ne spreglejte