Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
6. 6. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,38

2

Natisni članek

nasvet aplikacije pametni telefon

Četrtek, 6. 6. 2019, 4.00

4 leta, 10 mesecev

Številni telefoni bodo od zdaj hitrejši: našli so krivce, ki so držali zavoro

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,38

2

Aplikacije, aplikacija | TouchPal je najbolj znana aplikacija razvijalca CooTek. Ni bila sicer edina, ki je mnogo uporabnikom v zadnjih mesecih upočasnjevala pametni telefon - to jih je počelo še več kot 230. | Foto Matic Tomšič

TouchPal je najbolj znana aplikacija razvijalca CooTek. Ni bila sicer edina, ki je mnogo uporabnikom v zadnjih mesecih upočasnjevala pametni telefon - to jih je počelo še več kot 230.

Foto: Matic Tomšič

Mnogo uporabnikom so pametni telefoni v zadnjih mesecih na prvi pogled brez razloga začeli delovati počasneje, nekateri so občasno postali celo povsem neuporabni. Zdaj se je izkazalo, da so bile za to krive nekatere priljubljene aplikacije razvijalca CooTek, v katerih so strokovnjaki za informacijsko varnost odkrili oglaševalski dodatek, ki je lahko z nalaganjem neželenih oglasov v najbolj neprimernih trenutkih povsem zablokiral delovanje pametnega telefona. Sporne aplikacije so bile že posodobljene, njihovi uporabniki pa ne bi smeli več izkusiti podobnih upočasnitev.

Aplikacije, dovoljenja
Novice Pozor: če imate na telefonu katero od teh aplikacij, jo raje izbrišite

Razvijalec CooTek je najbolj znan po aplikaciji TouchPal, navidezni tipkovnici, s katero je privzeto tipkovnico nadomestilo več kot sto milijonov uporabnikov pametnih telefonov, pred nekaj leti pa so jo kot prvo izbiro tipkovnice ponujali tudi proizvajalci pametnih telefonov HTC, Huawei, Honor in Sony. 

Ob TouchPal je bilo z dodatkom BeiTa Plugin oziroma BeiTaAd, ki spada v kategorijo zlonamernih programov adware, ti na napravi samodejno prikazujejo neželene oglase, okuženih še 237 drugih aplikacij razvijalca CooTek, je razkrilo podjetje za informacijsko varnost Lookout. Sporne aplikacije imajo skupno kar 440 milijonov prenosov.

Dodatek BeiTaAd oziroma BeiTa Plugin se ni nikoli namestil na uporabnikov pametni telefon, zato ga je bilo tudi nemogoče odstraniti na podoben način kot katero drugo aplikacijo. | Foto: Lookout Dodatek BeiTaAd oziroma BeiTa Plugin se ni nikoli namestil na uporabnikov pametni telefon, zato ga je bilo tudi nemogoče odstraniti na podoben način kot katero drugo aplikacijo. Foto: Lookout

Novice Enajst velikih "NE-jev" fotografiranja s pametnim telefonom

BeiTaAd je na pametnih telefonih uporabnikov, ki so namestili okužene aplikacije, poskusil naložiti toliko oglasov, da je pogosto izredno upočasnil njihovo delovanje oziroma občasno celo zrušil operacijski sistem. Nekateri uporabniki so pojasnila o težavi na spletu iskali že lani jeseni, a odgovora takrat še ni bilo.

CooTek je iz nekaterih spornih aplikacij BeiTaAd po razkritju podjetja Lookout zdaj že odstranil in uporabnikom za prenos ponudil posodobljene različice, tiste, kjer to ni bilo mogoče, pa je Google umaknil iz trgovine z aplikacijami Google Play. Ves seznam okuženih aplikacij najdete tukaj

Večina aplikacij razvijalca CooTek, ki so bile okužene s programom BeiTaAd, tipkovnici TouchPal razširi z dodatnimi funkcijami, nekatere pa so tudi samostojne, kot na primer svetilka LED in pomočnik za izgubo telesne teže.  | Foto: Matic Tomšič Večina aplikacij razvijalca CooTek, ki so bile okužene s programom BeiTaAd, tipkovnici TouchPal razširi z dodatnimi funkcijami, nekatere pa so tudi samostojne, kot na primer svetilka LED in pomočnik za izgubo telesne teže. Foto: Matic Tomšič

Za zdaj še ni znano, ali so v podjetju CooTek, ki od lani tudi kotira na newyorški borzi, vedeli za adware BeiTaAd ali pa ga je v aplikacije nekdo podtaknil brez njihove vednosti. Google podjetja za zdaj še ni brcnil iz trgovine Google Play, kar pomeni, da je njihove aplikacije še vedno mogoče namestiti. 

Preberite tudi:

Google Chrome
Novice Google potiho potrdil sporno spremembo, uporabniki že odhajajo
Radar, Google Maps
Novice Novost za voznike tudi na Hrvaškem, Slovenci ne moremo biti dobre volje
Prevara
Novice Klik na ta gumb vam lahko življenje obrne na glavo #video
Aplikacije, Google Play
Novice Razkrivamo: spornih aplikacij ni več, a zgodilo se je še nekaj drugega
Facebook prevara
Novice Kdo je v resnici 23-letni slovenski bogataš, ki ponuja visoko nagrado
USB ključ
Novice Konec večne dileme, ki že dolgo muči uporabnike USB-ključev #video
Ne spreglejte