Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
5. 4. 2017,
17.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

2

Natisni članek

operacijski sistem Microsoft Google Windows Android namizni računalnik pametni telefoni Siol.net MOSS

Sreda, 5. 4. 2017, 17.27

6 let, 6 mesecev

Pametni telefoni postajajo naši glavni računalniki

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

2

mladi, internet | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Operacijskemu sistemu Android je marca prvič v zgodovini na lestvici najpogostejših operacijskih sistemov, s katerimi dostopamo do interneta, uspelo premagati operacijski sistem Windows.

Družba za tržno analitiko in raziskave StatCounter je v svojem zadnjem mesečnem poročilu o razširjenosti operacijskih sistemov po svetu - to merijo glede na uporabo interneta - prvič na najvišjo stopničko uvrstilo Googlov operacijski sistem Android.

Prednost pred dozdajšnjim dolgoletnim zmagovalcem, Microsoftovim operacijskim sistemom Windows, znaša sicer komaj dve stotinki odstotne točke, a preobrat se je vendarle zgodil. Glavni izvršni direktor družbe StatCounter Aodhan Cullen ga opisuje kot tehnološki mejnik in konec prejšnje dolge ere, v kateri je bil vladar operacijskih sistemov Microsoft.

Še pred petimi leti je imel Android le 2,4-odstotni skupni delež pri dostopu do interneta med računalniki, mobilnimi telefoni in tablicami.

operacijski sistemi, marec 2017 | Foto: StatCounter Foto: StatCounter

Pri osebnih računalnikih nobene konkurence pri vrhu

Kot poglavitne razloge tega preobrata navajajo izjemno rast dostopa do interneta prek pametnih mobilnih telefonov, padec prodaje tradicionalnih osebnih računalnikov in vedno večji vpliv Azije na svetovne trende.

Prav pri tradicionalnih osebnih računalnikih in prenosnikih ustvarja Microsoftov Windows še vedno 84 odstotkov vsega internetnega prometa. Microsoftu ni uspelo niti približno ponoviti tega uspeha tudi v svetu mobilnih naprav, a se za "Okna" odpirajo nove priložnosti predvsem na področjih nadgrajene resničnosti (Augmented Reality) in umetne inteligence.

V Evropi še daleč od preobrata

Medtem ko na severnoameriški celini Windows še vedno vodi pred tretjeuvrščenim Androidom za dobrih 18 odstotnih točk (vmes je še iOS), je v Evropi razlika dobrih 28 odstotnih točk še bolj v prid Microsoftovemu operacijskemu sistemu. Za Slovenijo ima StatCounter podobne ugotovitve.

Ravno nasprotno je v Aziji, kjer Android za 23 odstotnih točk prehiteva drugouvrščeni Windows.

Naprave, s katerimi so uporabniki marca obiskovali stran spletnega medija Siol.net (po podatkih založnika). | Foto: TSmedia Naprave, s katerimi so uporabniki marca obiskovali stran spletnega medija Siol.net (po podatkih založnika). Foto: TSmedia

Bralci Siol.net prehitevajo trende

Čeprav rezultati za Slovenijo in Evropo v celoti jasno namigujejo, da je pri nas in v naši bližini delež dostopa do interneta prek namiznih in prenosnih računalnikov še vedno visok, tudi podatki MOSS (Merjenje obiskanosti spletnih strani) potrjujejo, da bralci Siol.net sledijo trendom vse večje mobilnosti in vedno pomembnejše vloge pametnih telefonov.

Spletna stran Siol.net, ki se je po skupni obiskanosti ponovno uvrstila na drugo mesto, je po obiskanosti z mobilnih telefonov na prvem mestu. Interni podatki Siol.net dokazujejo, da so ob koncih tedna dostopi z mobilnimi telefoni po pogostosti že prehiteli namizne računalnike in prenosnike.

Mobilni telefoni imajo danes več procesorske moči, kot so je do pred kratkim imeli namizni računalniki, zato je realno pričakovati, da bodo z nadaljnjim razvojem tehnologije pametni mobilni telefoni prevzemali še več opravil, ki jih danes še vedno zaupamo samo tradicionalnim računalnikom.

Ne spreglejte