Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
30. 4. 2016,
20.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

pametni telefoni

Sobota, 30. 4. 2016, 20.16

6 let, 7 mesecev

Pametni telefon, ki bo premikal meje

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Če gre verjeti govoricam o prihajajočem pametnem telefonu OnePlus 3, bo postavil nov rekord. Imel bo namreč kar šest gigabajtov pomnilnika RAM oziroma kar 50 odstotkov več od najboljših modelov trenutne generacije.

Najboljši pametni telefoni, ki jih je mogoče kupiti danes – Samsung Galaxy S7, HTC 10, LG G5 –, imajo namreč vsak po štiri gigabajte pomnilnika RAM. Več pomnilnika pomeni hitrejši dostop do aplikacij, ki delujejo v ozadju, in posledično zmožnost žongliranja z več opravili hkrati.

Prihajajoči OnePlus 3, naslednik zelo priljubljenega OnePlus One in lanskega OnePlus 2, bo imel po poročanju nemškega spletnega portala WinFuture.de blizu šest gigabajtov pomnilnika RAM. WinFuture je namreč uspelo pridobiti podatke o zgodnjih testih naprave Rain Rain A3000, kar je verjetno ime modela pametnega telefona OnePlus 3. (Spomnimo, ime modela prvenca podjetja OnePlus je bilo A1001).

Nič čudnega ne bi bilo, če bi OnePlus 3 s količino delovnega pomnilnika znova prehitel tekmece. To je leta 2014 namreč storil že OnePlus One s tremi gigabajti pomnilnika RAM. Na tem področju so mu tisto leto konkurirali samo Samsung Galaxy Note 4, Sony Xperia Z3, Google Nexus 6 in LG G3. Vsi so bili vsaj stotaka dražji. | Foto: Nič čudnega ne bi bilo, če bi OnePlus 3 s količino delovnega pomnilnika znova prehitel tekmece. To je leta 2014 namreč storil že OnePlus One s tremi gigabajti pomnilnika RAM. Na tem področju so mu tisto leto konkurirali samo Samsung Galaxy Note 4, Sony Xperia Z3, Google Nexus 6 in LG G3. Vsi so bili vsaj stotaka dražji.

Testi, ki jih je objavil spletni portal WinFuture, sicer omenjajo tudi model Rain A3000. Prav mogoče je torej, da bo podjetje OnePlus konec maja izdalo dva pametna telefona.

Vrača se NFC

Koliko pomnilnika bo imel kateri (testi navajajo okrog štiri in šest gigabajtov), ni znano, med drugimi komponentami pa se omenjajo procesor Snapdragon 820, fotoaparat s 16 megapiksli in znova tudi čip NFC.

Podjetje OnePlus ga je iz lanskega modela (OnePlus 2) namreč umaknilo, ker ga uporabniki predhodnika (OnePlus One) niso uporabljali. Zdaj bo NFC znova relevanten, ker se storitev brezstičnega plačevanja s pametnimi telefoni Android Pay širi v vedno več držav.

Zakaj je OnePlus zelo pomemben za industrijo mobilne telefonije

Konec leta 2013 ustanovljeno podjetje OnePlus je s svojim prvencem, pametnim telefonom OnePlus One, postavilo pomemben precendens. V napravi so namreč združili zmogljivost in stroškovno učinkovitost ter pokazali, da je lahko zelo dober telefon tudi razmeroma poceni. Rezali so namreč prvine, ki so jih uporabniki pogrešali oziroma njihovo odsotnost občutili najmanj. OnePlus One in njegov lanski naslednik OnePlus 2 sta bila s ceno od 300 do 350 evrov tudi za polovico cenejša od podobno zmogljivih (super)pametnih telefonov njunih generacij. 

Ne spreglejte