Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
17. 11. 2016,
19.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

startup tehnologija digizgodbe

Četrtek, 17. 11. 2016, 19.18

6 let, 6 mesecev

Slovenci dali vetra skoraj celotni Evropi

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Mariborsko podjetje ADORA MED, ki razvija tehnološke rešitve za zdravstvo, je na mednarodnem tekmovanju Zimmer Biomet Connected Health Innovation Award 2016 v Švici zasedlo drugo mesto. Odlično uvrstitev jim je prinesla tehnologija, ki med operacijo s podatki o pacientu na inovativen način pomaga kirurgu. 

Ekipa podjetja ADORA MED. | Foto: Ekipa podjetja ADORA MED.

Kaj so naredili

Tehnologija ADORA Assistant kirurgu omogoča, da med operacijo z ročnimi kretnjami pridobi podatke o stanju pacienta, ti pa se nato izpišejo na zaslonu zraven operacijske mize.

Posebnost in prednost tehnologije ADORA Assistant je, da postopek pridobivanja podatkov o pacientu poteka v sterilnem okolju, s čimer se učinkovito zmanjša možnost okužb. Foto: ADORA MED | Foto: Posebnost in prednost tehnologije ADORA Assistant je, da postopek pridobivanja podatkov o pacientu poteka v sterilnem okolju, s čimer se učinkovito zmanjša možnost okužb. Foto: ADORA MED

Kakšna je nagrada

Devetčlanski žiriji, ki so jo sestavljali vodilni možje uglednih evropskih zasebnih klinik, se je zdela tehnologija slovenskega podjetja ADORA MED dovolj inovativna, a uporabna tudi v praksi, da so jo nagradili ne le s priznanjem za drugo mesto, temveč tudi s pilotno postavitvijo njihove tehnologije v treh evropskih bolnišnicah (v Švici, Italiji in na Finskem).

"Drugo mesto je za nas izjemno pomembna referenca in neprecenljiva priložnost za pridobivanje povratnih informacij s trga ter pospešitev mednarodnega preboja," so povedali člani ekipe ADORA MED. Na fotografiji od leve proti desni: Damjan Rotar, vodja razvoja poslovanja ADORA MED, Kristjan Košič, direktor ADORA MED, Andraž Leitgeb, soustanovitelj ADORA MED. | Foto: "Drugo mesto je za nas izjemno pomembna referenca in neprecenljiva priložnost za pridobivanje povratnih informacij s trga ter pospešitev mednarodnega preboja," so povedali člani ekipe ADORA MED. Na fotografiji od leve proti desni: Damjan Rotar, vodja razvoja poslovanja ADORA MED, Kristjan Košič, direktor ADORA MED, Andraž Leitgeb, soustanovitelj ADORA MED.

Koga so premagali

Na natečaj Zimmer Biomet Connected Health Innovation Award 2016 se je prijavilo 30 podjetij s področja medicinske tehnologije iz 14 evropskih držav. Ob ADORA MED je bil slovenski predstavnik še podjetje Kinestica iz Ljubljane, ki razvija rešitve za rehabilitacijo na domu. 

Andraž Leitgeb, soustanovitelj podjetja ADORA MED, članom komisije predstavlja delovanje sistema ADORA Assistant. Foto: ADORA MED | Foto: Andraž Leitgeb, soustanovitelj podjetja ADORA MED, članom komisije predstavlja delovanje sistema ADORA Assistant. Foto: ADORA MED

V finale se je uvrstilo pet ekip. ADORA MED oziroma pomočniku ADORA Assistant je prvo mesto speljala nizozemska spletna platforma WeHelpen za povezovanje ljudi, ki potrebujejo (zdravstveno) pomoč, z ljudmi, ki jim pomoč lahko nudijo. Prejeli so denarno nagrado, in sicer 25 tisoč evrov. 

ADORA MED

Podjetje ADORA MED je bilo ustanovljeno leta 2014, a ekipa podjetja je uspehe dosegala že v študentskih letih. Leta 2013 so na primer osvojili drugo mesto na Microsoftovem mednarodnem natečaju za start-upe Imagine Cup. 

Prejeli so tudi 75 tisoč evrov investicije Slovenskega podjetniškega sklada, poleti 2015 pa je v ADORA MED 200 tisoč evrov vložil investicijski sklad Eleven iz Bolgarije. So tudi eden najaktivnejših članov Tovarne podjemov, podjetniškega inkubatorja Univerze v Mariboru.

Ne spreglejte