Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
22. 2. 2017,
19.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

4

Natisni članek

vesolje znanost nedeljska znanost NASA Zemlja

Sreda, 22. 2. 2017, 19.01

6 let, 7 mesecev

Je osupljivo novo odkritje odgovor na vprašanje, ali smo v vesolju sami?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

4

Astronomi so odkrili sistem sedmih planetov, podobnih Zemlji, ki krožijo okrog hladne pritlikave zvezde Trappist-1. Trije novoodkriti planeti ležijo na ravno pravšnji razdalji od zvezde, da bi na njih lahko obstajala tekoča voda. S tem je večja tudi verjetnost, da bi se na njih lahko razvilo življenje.

Planetom, ki ne ležijo v našem Osončju, ampak krožijo okrog drugih zvezd, astronomi rečejo eksoplaneti.  | Foto: Reuters Planetom, ki ne ležijo v našem Osončju, ampak krožijo okrog drugih zvezd, astronomi rečejo eksoplaneti. Foto: Reuters

Sedem odkritih planetov so astronomi poimenovali po njihovi matični zvezdi; Trappist-1b, 1c, 1d, 1e, 1f, 1g in 1h. Planeti in njihova zvezda so od nas oddaljeni približno 40 svetlobnih let .To pomeni, da svetloba, ki jo oddaja zvezda Trappist-1, potrebuje 40 let, da nas doseže.

Planeti | Foto: NASA Foto: NASA

Trappist-1 je superhladna pritlikava zvezda. Njena masa je ocenjena na le osem odstotkov mase našega Sonca, njen premer pa znaša približno 11 odstotkov Sončevega.

Primerjava velikosti zvezde Trappist-1 (desno, žogica za golf) in našega Sonca (levo, žoga za košarko) | Foto: NASA Primerjava velikosti zvezde Trappist-1 (desno, žogica za golf) in našega Sonca (levo, žoga za košarko) Foto: NASA

Ker Trappist-1 oddaja veliko manj energije od Sonca, so ji planeti, za katere znanstveniki menijo, da bi lahko gostili življenje, zelo blizu. Zvezdo obkrožijo v nekaj dneh.

Astronomom je pri odkritju poleg teleskopov na tleh izjemno pomagal vesoljski observatorij Spitzer. Pri ameriški vesoljski agenciji Nasa pravijo, da je odkritje sedmih planetov Spitzerjeva največja zmaga do zdaj.  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Astronomom je pri odkritju poleg teleskopov na tleh izjemno pomagal vesoljski observatorij Spitzer. Pri ameriški vesoljski agenciji Nasa pravijo, da je odkritje sedmih planetov Spitzerjeva največja zmaga do zdaj. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Tokratno odkritje, pod katerega so se podpisali astronomi iz Evropskega južnega observatorija in univerze belgijskega mesta Liege, je edinstveno, saj hkrati še nikoli ni bilo odkritih toliko planetov, ki so po velikosti in sestavi podobni Zemlji.

Najmanj šest od sedmih novoodkritih planetov je skalnatih in podobno velikih kot Zemlja ali Venera, najmanj šest pa jih ima tudi površinsko temperaturo, podobno Zemljini.

Vsi novoodkriti planeti so si tako blizu, da bi druge s površine enega od njih na nebu lahko videli bolj podrobno kot našo Luno.  | Foto: NASA Vsi novoodkriti planeti so si tako blizu, da bi druge s površine enega od njih na nebu lahko videli bolj podrobno kot našo Luno. Foto: NASA
Trije planeti ležijo v tako imenovanem območju življenja, ravno dovolj blizu in hkrati dovolj daleč od matične zvezde, da na njihovi površini ni ne pretoplo in ne prehladno. To pomeni, da bi na njih lahko obstajali oceani tekoče vode, ta pa je glede na dosedanje znanje človeštva najpomembnejši pogoj, da se na planetu razvije življenje.

Takole je po mnenju umetnikov ameriške vesoljske agencije Nasa videti pogled z novoodkritega planeta Trappist-1f. | Foto: NASA Takole je po mnenju umetnikov ameriške vesoljske agencije Nasa videti pogled z novoodkritega planeta Trappist-1f. Foto: NASA

Odkritje druge Zemlje: vprašanje ni več ali, temveč kdaj

Odkritje, ki bo objavljeno v znanstveni reviji Nature, bo zelo pomembno za naslednje raziskave, pravijo astronomi. Vesoljski teleskop Hubble že nekaj časa analizira njihove atmosfere, do zdaj so z njim ugotovili, da med planeti najverjetneje ni plinastih.

Takole pa je po mnenju Nase videti ves planetarni sistem zvezde Trappist-1.  | Foto: NASA Takole pa je po mnenju Nase videti ves planetarni sistem zvezde Trappist-1. Foto: NASA

Leta 2018 bo 40 svetlobnih let oddaljeni planetarni sistem začel proučevati še vesoljski teleskop James Webb. Znal bo natančneje določiti kemično sestavo atmosfer novoodkritih planetov in njihovo površinsko temperaturo.

Astronomi so na današnji tiskovni konferenci ameriške vesoljske agencije Nasa poudarili, da odkritje planeta s površinskimi pogoji, podobnimi tistim na Zemlji, ni več vprašanje ali, temveč kdaj.

Ne spreglejte