Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
23. 2. 2017,
19.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

1

Natisni članek

nasvet Mercedes prevara Facebook

Četrtek, 23. 2. 2017, 19.25

6 let, 6 mesecev

Opozorite prijatelje: to je ena najpogostejših prevar na Facebooku

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

1

Več deset tisoč uporabnikov Facebooka je (znova) delilo nagradno igro, katere organizatorji trdijo, da bodo dvema srečnežema 8. marca podarili nov avtomobil znamke Mercedes. Gre še za en primer naklepnega zbiranja všečkov in sledilcev. Prevaranti v ozadju tovrstnih lažnih nagradnih iger imajo pogosto nečedne namene.

Prvič v zgodovini Facebooka uporabnikom podarjamo dva mercedesa C, trdijo prevaranti v ozadju nagradne igre. | Foto: Matic Tomšič Prvič v zgodovini Facebooka uporabnikom podarjamo dva mercedesa C, trdijo prevaranti v ozadju nagradne igre. Foto: Matic Tomšič

Stran na Facebooku z imenom Audi & Bmw & Mercedes ima več kot 35 tisoč sledilcev, približno toliko ljudi pa je tudi všečkalo in na svojih profilih delilo njihovo "nagradno igro", ki poteka že od 5. januarja. Glavna nagrada je avtomobil mercedes C, prejela pa ga bosta dva srečna izžrebanca, trdijo organizatorji nagradne igre.

Ob mamljivi fotografiji vozila, na kateri sicer ni mercedes razreda C, temveč terenski GLC, so zapisani pogoji sodelovanja v nagradni igri. Uporabnik mora všečkati stran Audi & Bmw & Mercedes in objavo z nagradno igro, v komentar zapisati "Done" (Narejeno) in nagradno igro deliti na svojem profilu na Facebooku.

Na Facebooku smo kliknili povezavo, ki obljublja nemogoče. Kaj se je zgodilo?

V tej nagradni igri je prisoten še en korak, in sicer posredovanje svojega imena in e-poštnega naslova na spletno stran organizatorja nagradne igre. Videti je, da je spletna stran Mercedesova, a podroben pogled v naslovno vrstico razkrije, da obrazec za oddajo osebnih podatkov pravzaprav gostuje na domeni betting-investing.com.

Za oddajo osebnih podatkov smo uporabili začasen e-poštni naslov, ki si ga lahko ustvarimo na spletni strani 10minutemail.com. Ko potrdimo svoj pristop k nagradni igri (klik na Confirm Application), se ne zgodi nič, spletna stran javi, da se je zgodila napaka. Prevarant medtem prejme naš e-poštni naslov, ki ga lahko izkoristi za pošiljanje nadležnih sporočil.  | Foto: Matic Tomšič Za oddajo osebnih podatkov smo uporabili začasen e-poštni naslov, ki si ga lahko ustvarimo na spletni strani 10minutemail.com. Ko potrdimo svoj pristop k nagradni igri (klik na Confirm Application), se ne zgodi nič, spletna stran javi, da se je zgodila napaka. Prevarant medtem prejme naš e-poštni naslov, ki ga lahko izkoristi za pošiljanje nadležnih sporočil. Foto: Matic Tomšič

Dejstvo, da je nagradna igra lažna, izdaja več pokazateljev:

- Amatersko narejena stran na Facebooku, kontaktnih podatkov ni:

 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

- Profil Audi & Bmw & Mercedes je nastal kot stran ljubitelja teh avtomobilskih znamk, v začetku leta 2017 pa je začel podeljevati domnevne nagrade ljudem, ki ne obstajajo, na kar v številnih komentarjih opozarjajo drugi uporabniki.

- Zahteva po oddaji osebnih podatkov na zunanji spletni strani, ki se pretvarja, da je uradna spletna izpostava proizvajalcev avtomobilov, v resnici pa gre za spletno stavnico.

- Netočnost podatkov in pomanjkljiva slovnica.

Zakaj se na Facebooku pojavljajo lažne nagradne igre?

Lažne nagradne igre, ki uporabnikom družbenega omrežja obljubljajo luksuzne avtomobile, nove pametne telefone iPhone in podobne drage stvari, imajo pogosto samo en namen – hitro naklepno zbiranje všečkov in sledilcev.

Ko profil, ki organizira nagradno igro, doseže dovolj veliko število uporabnikov, ki mu sledijo oziroma so ga všečkali, njegov lastnik spremeni namembnost in ime profila. To je zelo preprost postopek, ki v nastavitvah profila strani na Facebooku uporabniku vzame eno minuto.

Audi & Bmw & Mercedes z nekaj deset tisoč sledilci, ki upajo na vožnjo premijskega avtomobila, lahko tako hitro postane glasilo verskega ali političnega skrajneža, zagovornika teorij zarot, prodajalca kačjega olja.

Kako lahko tudi vi pomagate pri pregonu prevarantov s Facebooka

Ko naletite na lažno nagradno igro, prijavite stran, ki jo organizira. Kako to storimo:

 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Kot razlog za prijavo izberite možnost Gre za prevaro:

 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Na Facebooku so nas poskusili prepričati tudi, naj sodelujemo v nagradni igri za:

- športnega terenca range rover,

- nemškega superšportnika audi R8,

- pametni telefon iPhone,

- darilne bone za Mercator,

- vinjeto za leto 2017,

- draga sončna očala.

 

Ne spreglejte