Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
12. 5. 2016,
10.41

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,63

5

Natisni članek

Četrtek, 12. 5. 2016, 10.41

6 let, 7 mesecev

Oglejte si prvi preizkus prevoznega sredstva prihodnosti (video)

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,63

5

Hyperloop | Foto Reuters

Foto: Reuters

V puščavi severno od ameriškega Las Vegasa so javno preizkusili prototip futurističnega prevoznega sredstva Hyperloop, ki si ga je zamislil Elon Musk, oče električnih avtomobilov Tesla.

Kaj je Hyperloop?

Hyperloop je sistem za prevoz potnikov in tovora v posebnih kapsulah, ki potujejo po ceveh s premerom nekaj metrov. Kapsule lebdijo na elektromagnetni blazini, podobno kot superhitri japonski vlak Šinkansen.

Iz cevi, v kateri so kapsule za prevoz potnikov, je izčrpana večina zraka, zračni tlak je v njih tudi do desetkrat nižji kot zunaj. Kapsul med potovanjem po cevi zračni upor in trenje zato ne ovirata tako kot zunaj. Zaradi tega lahko v teoriji dosežejo hitrost nekaj tisoč kilometrov na uro.

Elon Musk je predvidel, da bi lahko Hyperloop potnike varno prevažal s povprečno hitrostjo okrog 1.000 kilometrov na uro, najvišja bi dosegla okrog 1.200 kilometrov na uro.

Vagonček na magnetni blazini so na prvem javnem preizkusu nove tehnologije pognali do približno 160 kilometrov na uro. 100 km/h je presegel že po nekaj več kot eni sekundi. Na koncu se je pokadilo zato, ker je vagon zapeljal v gomilo peska, ki ga je zaustavila. 

Prvi javni test nove transportne tehnologije je potekal na prostem. Namen preizkusa je bil prikaz delovanja prototipa in njegovega pospeševanja. Pospešek je sicer dosegel 2,5 G-jev, kar je približno 10-krat več od pospeška, ki ga občutimo ob vzletu potniškega letala.

Hyperloop One

Preizkus so izvedli pri Hyperloop One, enem od peščice podjetij, ki se ukvarjajo z novo tehnologijo. Elon Musk si jo je skupaj z inženirji v svoji vesoljski agenciji SpaceX namreč le zamislil, nato pa jo delil v skupno rabo. Ideja za Hyperloop je t. i. open source, kar pomeni, da ga lahko uporabi in po svoje spreminja vsak.

Za vlagatelje je nova tehnologija zelo zanimiva. V podjetju Hyperloop One so pred včerajšnjim preizkusom namreč oznanili, da jim je s predstavitvijo ideje in vabilom na prvi javni test svoje futuristične železnice v začetku tedna uspelo pridobiti 70 milijonov evrov svežega kapitala. | Foto: Reuters Za vlagatelje je nova tehnologija zelo zanimiva. V podjetju Hyperloop One so pred včerajšnjim preizkusom namreč oznanili, da jim je s predstavitvijo ideje in vabilom na prvi javni test svoje futuristične železnice v začetku tedna uspelo pridobiti 70 milijonov evrov svežega kapitala. Foto: Reuters

Daljši videoposnetek sredinega preizkusa v višji ločljivosti:

Če bodo prihodnji testi uspešni, zanimanje vlagateljev pa ne bo pojenjalo, Hyperloop One načrtuje gradnjo potniške trase med San Franciscom in Los Angelesom. Projekt ne bo poceni, cena gradnje približno 600-kilometrske proge je ocenjena na 7 milijard evrov.

Ne spreglejte