Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
6. 8. 2016,
4.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

1

Natisni članek

Apple

Sobota, 6. 8. 2016, 4.03

6 let, 7 mesecev

Oglejte si gradnjo Applove megalomanske vesoljske ladje #foto #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

1

Ameriški tehnološki velikan Apple se bo predvidoma prihodnje leto preselil v novi dom. Apple Campus 2, kot se bo imenoval naslednji sedež podjetja, bo eden tehnološko najnaprednejših, pa tudi najdražjih poslovnih kompleksov v Silicijevi dolini. Apple bo gradnja in oprema Campusa 2 stala približno 4,5 milijarde evrov.

Gradbišče Campusa 2 je z dronom ponovno preletaval Američan Matthew Roberts, ki napredek pri nastajanju Applovega novega doma s kamero spremlja od marca letos.

Osrednje poslopje Applovega novega kampusa bo tako imenovana vesoljska ladja, krožna zgradba z obsegom več kot 1,5 kilometra. Vsa okna na zgradbi bodo ukrivljena in zato prestavljajo nezanemarljiv delež končne cene projekta. To je v svojem zadnjem javnem nastopu pred smrtjo priznal tudi Steve Jobs: "Okroglo ni najcenejši način, da nekaj zgradiš." | Foto: Osrednje poslopje Applovega novega kampusa bo tako imenovana vesoljska ladja, krožna zgradba z obsegom več kot 1,5 kilometra. Vsa okna na zgradbi bodo ukrivljena in zato prestavljajo nezanemarljiv delež končne cene projekta. To je v svojem zadnjem javnem nastopu pred smrtjo priznal tudi Steve Jobs: "Okroglo ni najcenejši način, da nekaj zgradiš."

V "vesoljski ladji" bo na več kot 200 tisoč kvadratnih metrih uporabne površine dovolj prostora za večino od 13 tisoč Applovih zaposlenih, kolikor se jih bo najverjetneje že leta 2017 preselilo na novi sedež podjetja. | Foto: V "vesoljski ladji" bo na več kot 200 tisoč kvadratnih metrih uporabne površine dovolj prostora za večino od 13 tisoč Applovih zaposlenih, kolikor se jih bo najverjetneje že leta 2017 preselilo na novi sedež podjetja.

V skladu z Applovo ekopolitiko bodo Campus 2 v celoti poganjali obnovljivi viri energije. Strehe vseh objektov bodo namreč prekrivale sončne celice. | Foto: V skladu z Applovo ekopolitiko bodo Campus 2 v celoti poganjali obnovljivi viri energije. Strehe vseh objektov bodo namreč prekrivale sončne celice.

Velikanska krožna osrednja zgradba ne bo edino poslopje v Applovem novem kompleksu. Tam bodo med drugim stali tudi nov center za raziskave in razvoj novih tehnologij (na fotografiji) … | Foto: Velikanska krožna osrednja zgradba ne bo edino poslopje v Applovem novem kompleksu. Tam bodo med drugim stali tudi nov center za raziskave in razvoj novih tehnologij (na fotografiji) …

… letni vrt z ribnikom in parkom, na katerega bodo imeli pogled vsi Applovi zaposleni s pisarnami na notranji strani "vesoljske ladje" … | Foto: … letni vrt z ribnikom in parkom, na katerega bodo imeli pogled vsi Applovi zaposleni s pisarnami na notranji strani "vesoljske ladje" …

… rekreacijski center s fitnesom, savnami in celotno košarkarsko dvorano … | Foto: … rekreacijski center s fitnesom, savnami in celotno košarkarsko dvorano …

… ter parkirna hiša. Parkirni prostori se bodo razprostirali na kar 185 tisoč kvadratnih metrih. | Foto: … ter parkirna hiša. Parkirni prostori se bodo razprostirali na kar 185 tisoč kvadratnih metrih.

Tudi streha parkirne hiše je že prekrita s sončnimi celicami. | Foto: Tudi streha parkirne hiše je že prekrita s sončnimi celicami.

Dodaten prostor za parkiranje vozil bo pod Applovim kompleksom. Predor so delavci najprej pokrili s plastičnimi masami, zdaj dodajajo še zemljo. | Foto: Dodaten prostor za parkiranje vozil bo pod Applovim kompleksom. Predor so delavci najprej pokrili s plastičnimi masami, zdaj dodajajo še zemljo.

Apple Campus 2 je v neposredni bližini stanovanjske soseske. Stavba, ki je videti kot bencinska črpalka, pa bo vratarnica. | Foto: Apple Campus 2 je v neposredni bližini stanovanjske soseske. Stavba, ki je videti kot bencinska črpalka, pa bo vratarnica.

Tale masivna gomila zemlje in kamenja bo v prihodnjih mesecih zravnana s tlemi. Preurejanje terena je sicer eden največjih izzivov gradnje novega Applovega sedeža, je pa Apple prav zaradi razgibanosti tal parcelo lahko kupil malce ceneje. | Foto: Tale masivna gomila zemlje in kamenja bo v prihodnjih mesecih zravnana s tlemi. Preurejanje terena je sicer eden največjih izzivov gradnje novega Applovega sedeža, je pa Apple prav zaradi razgibanosti tal parcelo lahko kupil malce ceneje.

Oglejte si še najnovejši videoposnetek gradnje Campusa 2:

Ne spreglejte