Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 3. 2015,
11.05

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

advertorial Salesforce

Četrtek, 12. 3. 2015, 11.05

2 meseca

Od vajenca do mojstra pri povezovanju s strankami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če poslujete, se srečujete s strankami. Stranke so najpomembnejše pri vašem poslu. Pa se znate povezovati z njimi?

Ne glede na to, s katerim poslom se ukvarjate, za vsakega je nekaj drugega najpomembnejše: za nekoga je to lokacija, za drugega razvoj, za tretjega zaposleni ... Vsi pa potrebujejo stranke. Se kdaj vprašate, kakšen je vaš odnos do njih? Kakšne so te stranke? Koliko jih imate? Jih sploh dobro poznate, torej njihove potrebe in želje? Jih kar naprej menjavate ali imate krog zvestih strank?

Ali ste vedeli, da stane vložen čas in denar v novo stranko osemkrat več kot ohranitev obstoječe? Stranke odidejo iz več razlogov. Po ugotovitvah 66 odstotkov stalnih strank odide h konkurenci, ker se počutijo spregledane. Kako lahko to preprečimo? S sistemom CRM. "Kaj pa je CRM?" se najbrž sprašujete. Ta lep prevod, upravljanje odnosov s strankami, izhaja iz angleške kratice CRM (Customer Relationship Management). To ni le veščina, je programska oprema, ki vodi pregled nad strankami, vam pomaga povečati dobiček in ima pregled nad procesi dela.

Imejte dober pregled nad strankami

Sistem za upravljanje odnosov s strankami (CRM) pripomore na takšen način:

1. Organizira kontakte. Nikoli ni prepozno, da si dobro organizirate pregled nad strankami. Morda ste začeli le z nekaj strankami, ki ste si jih lahko vse zapomnili, kaj ste se z njimi dogovorili, vse posle, povezane z njimi … Zdaj jih imate že toliko, da vam iz glave uhajajo pomembni podatki. Stranke morate nenehno opozarjati nase z aktivnostmi, da ne bodo pozabile na vas. 2. Sledite lahko vsem dejavnostim stranke. Sistem CRM omogoči, da so vse aktivnosti in elektronska pošta dosegljivi kadarkoli in komurkoli v podjetju. Tako dogovori in elektronska pošta ne bodo več ostajali v osebnem računalniku sodelavca ali sodelavke.

3. Predpostavi možnosti posla. Koliko priložnosti, da bi sklenili posel, je šlo v prazno? Danes ni uspelo, morda pa bo v kratkem. Zato je skrbno urejena baza z opomniki, zaradi katere ohranjate stike s takšnimi strankami, dragocena. Vedno vas bo opominjala, da se posvetite strankam. Dokler se vam nedvoumno ne odpovejo, poskušate z njimi poslovati.

4. Vzdržuje in osvežuje stalno bazo podatkov. Stranke odhajajo, menjajo službe, za njimi se izgubi vsaka sled. S sistemom CRM ste vedno na tekočem z vsem.

5. Sledi zgodovini poslovnega procesa. Vedno boste imeli vpogled, kaj se je dogajalo, kdaj in kdo je bil vključen v proces.

Ne spreglejte