Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
21. 11. 2018,
12.19

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,92

4

Natisni članek

bitcoin kriptovaluta zimske pnevmatike

Sreda, 21. 11. 2018, 12.19

5 let, 4 mesece

Novost v znani slovenski trgovski verigi, toda ali je zanjo pravi čas?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,92

4

Euroton, kriptovalute | Foto Limitlex

Foto: Limitlex

Slovenska veriga trgovin s pnevmatikami in rezervnimi avtomobilskimi deli Euroton od konca oktobra kupcem omogoča plačilo blaga s kriptovalutami bitcoin, ether in litecoin. Ker na trgu kriptovalut v zadnjem obdobju vlada obsedno stanje, saj so cene največjih strmoglavile in divje nihajo, nas je zanimalo, kako je pri takšnem plačilnem sistemu omejeno tveganje za kupca in prodajalca. Vrednost bitcoina se lahko v času, ko se kupec odloča, katero gumo bo kupil, namreč drastično spremeni.

Plačilni sistem, ki je že v uporabi v več kot 20 poslovalnicah trgovine Euroton po Sloveniji, je razvilo slovensko-britansko podjetje Limitlex. Platforma, ki so jo naredili v sodelovanju s podjetjem Comtron, proizvajalcem plačilnih terminalov POS, ima prednosti tako za prodajalce in kupce.

Euroton kot plačilna sredstva trenutno sprejema kriptovalute bitcoin, ether in litecoin.  | Foto: Limitlex Euroton kot plačilna sredstva trenutno sprejema kriptovalute bitcoin, ether in litecoin.  Foto: Limitlex

Prvim omogoča preprosto sprejemanje kriptovalut zgolj z nadgradnjo programske opreme terminala POS, drugim pa plačilo neposredno iz njihove obstoječe digitalne denarnice za kriptovalute. To pomeni, da kupcu ni treba opraviti postopka registracije v Limitlexov plačilni sistem, so pojasnili v družbi. 

Tako se izvede plačilo s kriptovalutami v Eurotonu

Kaj se zgodi, če se cena kriptovalut spremeni, medtem ko se kupec še odloča za nakup?

Eden od največjih razlogov, zakaj s kriptovalutami še ni mogoče plačevati vsevprek, je velika volatilnost trga. Cena določene kriptovalute lahko v enem dnevu v najbolj skrajnih primerih namreč zaniha tudi za več deset odstotkov, zaradi česar je določenemu izdelku ali storitvi skoraj nemogoče postaviti fiksno ceno v bitcoinih ali kateri drugi kriptovaluti.

Cena bitcoina je med ponedeljkom in torkom v 24 urah padla za blizu 1.000 dolarjev, kar pomeni, da je v tem časovnem obdobju izgubil okrog 19 odstotkov vrednosti. Če bi cena padala linearno, bi to pomenilo, da je bitcoin vsako uro padel za okrog 0,79 odstotka. Kupec, ki bi v Euroton prišel ob desetih in si za nakup vzel eno uro, nato pa se odločil za izdelek, ki ga je videl takoj na začetku, bi zaradi padca bitcoina moral plačati več kot ob prihodu v trgovino.  | Foto: Coinmarketcap.com Cena bitcoina je med ponedeljkom in torkom v 24 urah padla za blizu 1.000 dolarjev, kar pomeni, da je v tem časovnem obdobju izgubil okrog 19 odstotkov vrednosti. Če bi cena padala linearno, bi to pomenilo, da je bitcoin vsako uro padel za okrog 0,79 odstotka. Kupec, ki bi v Euroton prišel ob desetih in si za nakup vzel eno uro, nato pa se odločil za izdelek, ki ga je videl takoj na začetku, bi zaradi padca bitcoina moral plačati več kot ob prihodu v trgovino. Foto: Coinmarketcap.com

Bitcoin, evro
Novice Slovenec, ki je vzel kredit za bitcoine, bo danes zelo slabe volje

Kot je za Siol.net pojasnil soustanovitelj in direktor družbe Limitlex Igor Kregar, so v trgovini Euroton z njihovo pomočjo to prepreko zaobšli tako, da so cene vseh izdelkov v evrih in se sproti preračunavajo v kriptovalute, s katerimi je mogoče plačati, torej v bitcoin, ether (oziroma ethereum) ali litecoin. Cene se glede na dogajanje na trgu osvežujejo na pet sekund. 

S tem je sicer zaščiten predvsem prodajalec, je poudaril Kregar. "Prodajalec ne more sprejeti tveganja, da bi sprejel kriptovalute po določeni vrednosti, nato pa jih na borzi prodal po drugi, nižji vrednosti ter tako s prodanim izdelkom ustvaril izgubo," je dodal. 

Kaj pa zaščita kupcev? "Nihanje cen na trgu je dejstvo, ki ga pozna oziroma bi z njim moral biti seznanjen vsak imetnik kriptovalut. Na strani kupca zato ne bi smelo biti težav, saj plačilni sistem deluje po pričakovanjih," je še pojasnil Igor Kregar.  | Foto: Limitlex Kaj pa zaščita kupcev? "Nihanje cen na trgu je dejstvo, ki ga pozna oziroma bi z njim moral biti seznanjen vsak imetnik kriptovalut. Na strani kupca zato ne bi smelo biti težav, saj plačilni sistem deluje po pričakovanjih," je še pojasnil Igor Kregar. Foto: Limitlex

Število plačil z bitcoini je letos upadlo za skoraj 80 odstotkov

Analitično podjetje Chainalysis je v najnovejši raziskavi medtem razkrilo, da imajo kriptovalute zaradi nestabilnosti še vedno velike težave pri dozorevanju v polnopravna plačilna sredstva in resne alternative fiat valutam, kot sta dolar in evro. Postopen kolaps trga, ki se je začel po januarju 2018, je namreč povzročil občutno zmanjšanje števila plačil s kriptovaluto bitcoin.

Decembra 2017 so večje posredniške družbe, ki ponujajo platforme za plačilo s kriptovalutami, zaznale za skoraj 375 milijonov evrov transakcij med kupci in prodajalci, septembra letos pa samo še za 84 milijonov evrov, raziskavo Chainalysis povzema tiskovna agencija Reuters. 

Direktor podjetja Limitlex Igor Kregar sicer meni, da je trenutno, ko trgu kriptovalut vlada pesimizem, pravi čas za razvoj sistemov, kot je njihov. Po njegovem mnenju bodo trgovci s tem bolje pripravljeni na naslednji plačilni val, ki prihaja, ko bo trg znova doživel rast.

Preberite tudi:

Bitstamp
Novice Eden najbogatejših Slovencev prodal podjetje, ki mu je prineslo milijone
eCredits Lyoness
Novice Fantomska kriptovaluta: kaj skrivajo v Sloveniji dobro znani Avstrijci?
Parkirišče, Tehnološki park, parkiranje, zapornica, rampa
Novice Parkirno mesto v Ljubljani ima kar 19 lastnikov. Kako je to mogoče?
Onecoin Ruja
Novice Resnica o novih obljubah kriptovalute, ki ji je nasedlo na tisoče Slovencev
SEC, Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo
Novice Naš sosed zaradi bitcoinov v primežu FBI: je to šele začetek?
Ne spreglejte