Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
23. 3. 2019,
19.59

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,32

4

Natisni članek

kriptovaluta Nejc Kodrič Bitstamp bitcoin

Sobota, 23. 3. 2019, 19.59

5 let

Novo razkritje o kriptovaluti bitcoin, ki je hkrati tudi pohvala za Slovenca

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,32

4

Bitstamp | Bitstamp zdaj ni le najstarejša še delujoča borza s kriptovalutami na svetu, temveč je po mnenju številnih analitikov tudi ena najbolj zanesljivih. | Foto Matic Tomšič

Bitstamp zdaj ni le najstarejša še delujoča borza s kriptovalutami na svetu, temveč je po mnenju številnih analitikov tudi ena najbolj zanesljivih.

Foto: Matic Tomšič

Ameriški komisiji za vrednostne papirje in borzo je bila predstavljena obsežna študija, ki razkriva, da je resnični obseg trgovanja s kriptovaluto bitcoin za 95 odstotkov manjši od prometa, ki ga prikazuje Coinmarketcap, daleč najbolj znana spletna stran za spremljanje cen kriptovalut in dogajanja na trgu. Zaupanja vrednih naj bi bila medtem le peščica borz s kriptovalutami, tako kot v podobni analizi, ki je bila prav tako objavljena ta teden, pa je med njimi tudi "slovenski" Bitstamp

Bolgarija
Novice To je sedež podjetja, ki Slovencem zagotavlja konec denarnih skrbi

Glede na znano spletno stran Coinmarketcap, kjer je mogoče spremljati gibanje cen kriptovalut, dogajanje na trgu in na posameznih borzah s kriptovalutami, je dnevni obseg trgovanja z najbolj prepoznavno kriptovaluto bitcoin v zadnjih 24 urah znašal približno 8,3 milijarde evrov

A sodeč po raziskavi analitične družbe Bitwise, ki se je ta teden pojavila na spletni strani SEC, to je komisija za vrednostne papirje in borzo ZDA, je ta številka bližje 415 milijonom evrov oziroma je kar za okrog 95 odstotkov nižja. 

Spletna stran coinmarketcap.com je že nekaj let pomembna referenca za dogajanje na trgu kriptovalut. Očitno jo bo treba v prihodnje jemati malce z rezervo. | Foto: Coinmarketcap.com Spletna stran coinmarketcap.com je že nekaj let pomembna referenca za dogajanje na trgu kriptovalut. Očitno jo bo treba v prihodnje jemati malce z rezervo. Foto: Coinmarketcap.com

Razlog za tako veliko razliko je ugotovitev Bitwisa, da številne borze s kriptovalutami, ki imajo domnevno največji promet, izvedejo ogromno lažnih transakcij bitcoinov. Pokazateljev, da se to res dogaja, je po poročanju Bitwisa precej, borze pa to počnejo zato, da bi k trgovanju zaradi navidezne velike obiskanosti in posledične iluzije priljubljenosti pritegnile čim več vlagateljev

Do skoraj iste ugotovitve so ta teden prišli tudi analitiki spletne strani The Tie. 

Jamie Dimon, JPMorgan Chase
Novice Poteza banke pravkar zrežirala popoln preobrat v svetu kriptovalut

Kakšna je razlika med pravo in "napihnjeno" borzo s kriptovalutami:

Bitwise je v raziskavo vključil 81 borz, ki glede na Coinmarketcap s kriptovaluto bitcoin ustvarijo največ prometa. Ugotovili so, da kar na 71 borzah skoraj ves obseg trgovanja predstavlja tako imenovani wash trading, kar pomeni, da je borza promet ustvarjala tako, da je svoje bitcoine prodajala sama sebi. 

Glavni pokazatelji takšnega početja so:

Spisek transakcij na borzi s kriptovalutami, ki ne napihuje trgovalnega volumna, nikoli ne bo videti tako čisto, temveč bo seznam nakupov in prodaj videti precej bolj kaotično in naključno. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Spisek transakcij na borzi s kriptovalutami, ki ne napihuje trgovalnega volumna, nikoli ne bo videti tako čisto, temveč bo seznam nakupov in prodaj videti precej bolj kaotično in naključno. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona
- Zaporedni nakupi in prodaje bitcoinov, ki imajo tako rekoč isti časovni žig, kar pomeni, da so bili opravljeni takoj eden za drugim.

- Dejstvo, da se na borzah, ki prikazujejo navidezen promet, pogosto brez predaha trguje 24 ur dnevno. Na borzah, ki o obsegu transakcij ne lažejo, se dogajanje medtem občasno upočasni, saj nekateri uporabniki takrat spijo. 

- Vmesna večurna in celo večdnevna obdobja skoraj brez vsakršnega trgovanja. Na pravi borzi se to nikoli ne bi zgodilo.

- Odsotnost kakršnih koli transakcij zelo majhnih količin bitcoina v vrednosti nekaj evrov, ki so na zaupanja vrednih borzah zelo pogoste, in tudi okroglih decimalk, na primer 0,1 ali 0,5 bitcoina. Namesto tega je na borzah z lažnim prometom precej prenosov 0,59 BTC, 0,81 BTC, 2,03 BTC in tako naprej. 

- Velike razlike v prodajnih in nakupnih cenah bitcoina. Na Coinbase Pro, eni najbolj znanih borz, je razlika v raziskavi znašala manj kot 0,01 evrskega centa, na CoinBene, ki ima glede na Coinmarketcap drugi najvišji promet, pa skoraj 30 evrov. 

Coinbase
Novice Kontroverzno podjetje naših sosedov sredi nove afere v kriptosvetu

Kriptoborza, ki sta jo ustanovila Slovenca, med svetovno elito

Pri Bitwisu so ugotovili, da tako rekoč vse transakcije bitcoinov v resnici opravi samo deset borz s kriptovalutami. Med njimi je tudi Bitstamp, borza, ki sta jo leta 2011 ustanovila Slovenca Damian Merlak in Nejc Kodrič:

Ob imenih borz je zapisan njihov dnevni promet v milijonih dolarjev. Izključene so sicer nekatere južnokorejske borze, ker trgovanje tam poteka nekoliko drugače. | Foto: Twitter - Voranc Ob imenih borz je zapisan njihov dnevni promet v milijonih dolarjev. Izključene so sicer nekatere južnokorejske borze, ker trgovanje tam poteka nekoliko drugače. Foto: Twitter - Voranc

Bohinjsko jezero
Novice Kriptomilijonar kupil štiri propadajoče bohinjske hotele #video

Zakaj je, čeprav je 95 odstotkov prometa z bitcoini privid, po mnenju Bitwisa to dobra novica

Zato, ker to pomeni, da resnični trg bitcoina še zdaleč ne spominja na divji zahod, temveč je pravzaprav precej urejen in do določene mere tudi reguliran.

Devet od desetih borz s kriptovalutami, ki jih Bitwise v raziskavi ima za zanesljive in zaupanja vredne, je namreč pod drobnogledom FinCEN, to je ameriški urad za preprečevanje pranja denarja. Pet od desetih jih uporablja tudi napredne mehanizme za preprečevanje lažnega trgovanja in analizo preteklih transakcij.

Bitstamp, ki ga vodi Nejc Kodrič, sicer enajsti najbogatejši Slovenec, dobi kljukico v obeh kategorijah.

Na desetih "pravih" borzah s kriptovalutami se cene bitcoina tudi razlikujejo precej manj od cen na borzah, ki napihujejo svoje številke:

Analizo Bitwisa je na Twitterju kot odlično pohvalil tudi Changpeng Zhao, eden najvplivnejših posameznikov v svetu kriptovalut in ustanovitelj Binance, ene največjih borz s kriptovalutami:

Preberite tudi:

Ruja Ignatova, Konstantin Ignatov
Novice Bomba iz ZDA: lov na žensko, ki je tisočem Slovencev pobrala denar
Nejc Kodrič, Damian Merlak
Novice Hoteli, potovanja in tesle: slovenski kriptomilijonar bogastva ne skriva
Nejc Kodrič, Bitstamp
Novice Enajsti najbogatejši Slovenec si lahko oddahne
Euroton, kriptovalute
Novice Novost v znani slovenski trgovski verigi, toda ali je zanjo pravi čas?
Parkirišče, Tehnološki park, parkiranje, zapornica, rampa
Novice Parkirno mesto v Ljubljani ima kar 19 lastnikov. Kako je to mogoče?
Ne spreglejte