Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
4. 7. 2017,
13.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

samovozeči avtomobili Volvo Avstralija kenguru Švedska Divjad senzorji promet promet prometna varnost

Torek, 4. 7. 2017, 13.04

6 let, 6 mesecev

Samovozeča vozila

Nova resna motnja in velik izziv za samovozeče avtomobile so – kenguruji!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
kenguru, Avstralija, ceste | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Švedski proizvajalec avtomobilov Volvo gotovo ni pričakoval, da mu bodo težave pri preizkušanju njegovega samovozečega avtomobila povzročali kenguruji.

V dirko za razvoj samovozečih vozil se je vključil tudi švedski Volvo, ki je za preizkuse svojih avtonomnih dosežkov izbral Avstralijo. Toda tam so se srečali s povsem nepričakovano težavo.

Kdor ne skače – ga senzor pravilno zazna

Eden od najpomembnejših gradnikov in varnostnih elementov samovozečih vozil je sistem senzorjev, ki zaznava ovire na cestišču – ljudi, skale, druga vozila …

Čeprav so bili ti sistemi do zdaj precej uspešni pri pravilnem zaznavanju ter ugotavljanju ovir in dogajanja na cestišču, so v Avstraliji naleteli na presenečenje – na kenguruje.

Te značilne avstralske živali imajo poseben način gibanja, ki ga snovalci dozdajšnjih sistemov niso predvideli. Ko so kenguruji med svojim skokom v zraku, se sistemu zaznave zdi, da so bolj oddaljeni kot v resnici, ravno obratno pa je, ko so ti vrečarji na tleh. To je dovolj, da obstoječi sistem, ki za referenčne točke uporablja izključno cestišče, popolnoma odpove.

Kenguruji so vzrok za kar 90 odstotkov trkov z živalmi na avstralskih cestah, ki zlasti na nenaseljenih območjih niso ograjene. | Foto: Thinkstock Kenguruji so vzrok za kar 90 odstotkov trkov z živalmi na avstralskih cestah, ki zlasti na nenaseljenih območjih niso ograjene. Foto: Thinkstock

Z jeleni je veliko lažje kot s kenguruji

Avstralske ceste so tudi sicer zelo specifične. Zaradi velikih razdalj na večinoma slabo poseljenih ali nenaseljenih območjih te praviloma niso ograjene, zaradi česar so bližnja srečanja s tamkajšnjo divjadjo bolj verjetna.

Kenguruji so vzrok za kar 90 odstotkov trkov z živalmi na avstralskih cestah.

Tolažba za nas, ki živimo na tem koncu sveta, je podatek, da so razvijalci samovozečih vozil svoje "otročičke" že naučili, kakšna je naša divjad. Ta je na njihovo srečo med gibanjem ves čas na tleh, kar olajša zaznavo. Z evropskimi in skandinavskimi jeleni tako nimajo težav kot s kenguruji, kar dokazujejo tudi uspešni preizkusi na Švedskem.

Preizkusi na Švedskem so dokazali, da evropsko divjad, ki se premika po tleh, senzorji samovozečih vozil zaznavajo pravilno in dosledno. | Foto: Thinkstock Preizkusi na Švedskem so dokazali, da evropsko divjad, ki se premika po tleh, senzorji samovozečih vozil zaznavajo pravilno in dosledno. Foto: Thinkstock

Obljubljajo, da bo čez tri leta vse pripravljeno

Razvijalci so se tako že lotili novega izziva. Sistem zaznave, ki že odlično deluje pri nam bolj domači divjadi, želijo nadgraditi za pravilno obravnavanje kengurujev, katerih gibanje je posebno in neenakomerno.

Časa za to nimajo ravno veliko, saj želi Volvo svoje komercialno samovozeče vozilo, seveda po vseh potrebnih temeljitih preizkusih, na trg poslali čez tri leta. Do takrat morajo predvideti vse mogoče scenarije vožnje ter razviti ustrezne in predvsem varne rešitve za vse okoliščine.

Nekatere funkcionalnosti samovozečih vozil Volvo že ponuja v svojih modelih S90 in XC90. To so predvsem varnostne funkcije za zagotavljanje varnostne razdalje do naslednjega vozila na cesti in preprečevanje trkov v prometno gostem mestnem okolju. Švedi pravijo, da je to že delček prihodnosti samovozečih vozil.

Ne spreglejte