Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
21. 2. 2018,
18.21

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

Natisni članek

Ethereum bitcoin kriptovaluta Steven Seagal

Sreda, 21. 2. 2018, 18.21

6 let, 2 meseca

Nova kriptovaluta, o kateri te dni govorijo vsi: prihodnost ali prevara?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

Na spletu je trenutno kar veliko pozornosti namenjene novi kriptovaluti bitcoiin oziroma Bitcoiin2Gen, ki obljublja, da bo nasledila bolj znani bitcoin. Razlog za obračanje glav sicer ni toliko zelo očitna poimenska podobnost s trenutno najbolj znano kriptovaluto, bitcoiin si je namreč že pred prihodom na odprti trg, če se bo to sploh kdaj zgodilo, postavil zelo majave temelje. Kaj vse očitajo bitcoiinu?

Kdo točno je ustvaril bitcoiin, ni čisto jasno. Spletna stran projekta je bila že leta 2015 registrirana v Panami, novega lastnika pa je dobila v začetku tega meseca, razkrivajo javno dostopni podatki organizacije ICANN, ki upravlja spletne domene. | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Kdo točno je ustvaril bitcoiin, ni čisto jasno. Spletna stran projekta je bila že leta 2015 registrirana v Panami, novega lastnika pa je dobila v začetku tega meseca, razkrivajo javno dostopni podatki organizacije ICANN, ki upravlja spletne domene. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Ime

Snovalci bitcoiina so za širjenje glasu o svoji kriptovaluti izbrali najlažjo pot - bitcoinu, sicer najbolj prepoznavni kriptovaluti na svetu, so preprosto dodali še eno črko i. Bitcoiin (oziroma Bitcoiin2Gen) in bitcoin razen imena nimata veliko skupnega, saj je prvi zgrajen na malce drugačni tehnologiji - omrežju ethereum, ki se med drugim uporablja za izdajanje kriptožetonov, kot so tudi tile slovenski

Ime je zagotovo eden od razlogov, da je Bitcoiin2Gen, podjetje, ki stoji za bitcoiinom, v predprodaji v promet spravilo že več kot devet milijonov kriptožetonov in v blagajno prineslo več kot deset milijonov evrov, trdijo na svoji spletni strani.

Bitcoin želi zaradi visoke cene, ki trenutno spet raste, imeti praktično vsak, bitcoiin, ki mu je poimensko zelo podoben, pa obljublja, da bo postal bitcoin za novo generacijo vlagateljev v kriptovalute. Za marsikaterega nepoučenega posameznika, ki bi s kriptovalutami rad dobro zaslužil, bo to dovolj dober razlog za naložbo v bitcoiin. | Foto: Reuters Bitcoin želi zaradi visoke cene, ki trenutno spet raste, imeti praktično vsak, bitcoiin, ki mu je poimensko zelo podoben, pa obljublja, da bo postal bitcoin za novo generacijo vlagateljev v kriptovalute. Za marsikaterega nepoučenega posameznika, ki bi s kriptovalutami rad dobro zaslužil, bo to dovolj dober razlog za naložbo v bitcoiin. Foto: Reuters

Prebrali smo bitcoiinov poslovni načrt in še vedno nam ni jasno, kaj in kako

Podjetja, ki kapital zbirajo prek tako imenovanih ICO oziroma javnih razprodaj kriptožetonov za zgodnje vlagatelje, projekt, ki je zgrajen okrog kriptožetona, praviloma predstavijo s tako imenovanim whitepaperjem. Gre za dokument, neke vrste poslovni načrt, v katerem podjetje opiše zasnovo in cilje projekta.

Vlagatelj se lahko na podlagi whitepaperja odloči, ali bo projekt podprl z nakupom kriptožetona podjetja. Če bo projekt uspešen, lahko vrednost kriptožetona zraste, vlagatelj pa ga nato proda z dobičkom. 

Težava bitcoiinovega whitepaperja je, da je napisan kot oglas za izdelek iz televizijske prodaje, ciljno občinstvo pa so ljudje, ki, če se izrazimo po domače, nimajo pojma o tem, kako delujejo kriptovalute in kako spremenljive so lahko razmere na trgu kriptovalut.

Kako drugače pojasniti navedbe, da bitcoiin uporabnikom ponuja "edinstvene lastnosti, kot sta rudarjenje in trgovanje", in napoved, da bo cena kriptožetona bitcoiin do konca leta 2018 zrasla za več stokrat?

Tehnološki medij The Next Web je bitcoiinovw whitepaper opisal kot esejsko nalogo, ki mora vsebovati najmanj tisoč besed, a študent že po 200 besedah ne ve več, kaj bi še napisal. Kdor ga bo prebral, se bo strinjal, da je TNW zadel žebljico na glavico.  | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Tehnološki medij The Next Web je bitcoiinovw whitepaper opisal kot esejsko nalogo, ki mora vsebovati najmanj tisoč besed, a študent že po 200 besedah ne ve več, kaj bi še napisal. Kdor ga bo prebral, se bo strinjal, da je TNW zadel žebljico na glavico.  Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Ne le da iz whitepaperja ni mogoče razbrati, kako točno namerava bitcoiin postati naslednik bitcoina, dokument se bolj kot bitcoiinu posveča opisovanju splošnih prednosti kriptovalut.

Podobno preusmerjanje pozornosti smo že videli pri drugih okrog kriptovalut zasnovanih projektih, za katere se je izkazalo, da zgolj želijo denar vlagateljev. 

Obljube o zgodnjih velikih zaslužkih

Bitcoiin2Gen je predprodajo kriptožetonov bitcoiin, ki bo trajala še 33 dni, pospremil s posebno akcijo. Ta bo nagradila posameznike, ki bodo k naložbi povabili druge vlagatelje, ti bodo nagrajeni, če bodo pripeljali druge in tako naprej.

Snovalci kriptovalute zavračajo obtožbe nekaterih tujih medijev, da gre za piramidno shemo, trdijo, da je to le inovativen način promocije bitcoiina v predprodaji, ki se bo končala, ko se bo začel ICO. A vlagatelji bodo za rekrutiranje novih obrazov nedvomno nagrajeni po principu piramidne sheme, ki jo je Bitcoiin2Gen v svoj whitepaper ne nazadnje narisal celo sam:

Večkrat se je že izkazalo, da se takšne geometrijske oblike in kriptovalute ne mešajo dobro. Dobra primera sta Bitconnect in Onecoin - oba sta se zaradi zaustavitve pritekanja svežega kapitala začela sesuvati oziroma pritegnila pozornost oblasti, v primeru drugega tudi ni jasno, ali je kriptovaluta sploh kdaj obstajala.  | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Večkrat se je že izkazalo, da se takšne geometrijske oblike in kriptovalute ne mešajo dobro. Dobra primera sta Bitconnect in Onecoin - oba sta se zaradi zaustavitve pritekanja svežega kapitala začela sesuvati oziroma pritegnila pozornost oblasti, v primeru drugega tudi ni jasno, ali je kriptovaluta sploh kdaj obstajala. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Nagrajevanje po sistemu "pripelji prijatelja" sicer ni edini način dobrega zaslužka, ki ga obljublja podjetje Bitcoiin2Gen. V whitepaperju je namreč tudi omemba 12-odstotnih letnih obresti na njihov kapital v bitcoiinih. Spomnimo, podobno plemenitenje naložbe v kriptovalutah so obljubljali Avstrijci, ki jih zdaj išče pol Evrope

Slovenski finančni strokovnjak je pred časom opozoril na pohlep in željo po hitrem zaslužku, ki sta že ali pa še bosta obžalovanja vredni napaki marsikaterega novopečenega vlagatelja v kriptovalute.

Steven Seagal

Bitcoiin vlagateljev ne privablja le z zgoraj opisano promocijsko akcijo, ki na spletu že sproža alarme, temveč tudi s po mnenju mnogih precej neposrečeno potezo - s podporo zvezdnika akcijskih filmov Stevena Seagala. 

Vključitev Seagala po mnenju marsikoga ni dobra piarovska poteza bitcoiina, saj filmski igralec v javnosti v zadnjem času ne uživa pretiranega ugleda. Samo v zadnjem letu sta ga spolnega napada obtožili dve ženski, v preteklosti naj bi bilo tudi nekaj takšnih incidentov, ki so vključevali pretepanje in druge oblike nasilja. Seagal se je večkrat boril tudi proti drugim obtožbam - očitali so mu zlorabo položaja, sodelovanje v trgovini z ljudmi in nasilno znašanje nad živalmi. | Foto: Reuters Vključitev Seagala po mnenju marsikoga ni dobra piarovska poteza bitcoiina, saj filmski igralec v javnosti v zadnjem času ne uživa pretiranega ugleda. Samo v zadnjem letu sta ga spolnega napada obtožili dve ženski, v preteklosti naj bi bilo tudi nekaj takšnih incidentov, ki so vključevali pretepanje in druge oblike nasilja. Seagal se je večkrat boril tudi proti drugim obtožbam - očitali so mu zlorabo položaja, sodelovanje v trgovini z ljudmi in nasilno znašanje nad živalmi. Foto: Reuters

Snovalci bitcoiina na uradni spletni strani ponujajo goro razlogov, zakaj naj bi Steven Seagal pristopil k projektu in ga začel promovirati, a niti en argument nima ničesar skupnega s kriptovalutami. Tuji mediji poročajo, da je Seagal za svoje sodelovanje zelo verjetno prejel plačilo. 


Preberite tudi:

Kaj vlagateljem v kriptovalute svetuje šesti najbogatejši Slovenec #video

Tether: lahko ta kontroverzna kriptovaluta sesuje bitcoin?

Nesrečnež stoletja? Priložnost za bajno bogastvo vrgel v smeti.

Ne spreglejte