Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 6. 2017,
17.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

hekerski napad

Torek, 27. 6. 2017, 17.04

6 let, 6 mesecev

Nov obsežen kibernetski napad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
heker | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Več podjetij po svetu je sporočilo, da so bila tarča večjega kibernetskega napada. O težavah so sprva poročali iz Rusije in Ukrajine, zdaj pa se napad širi tudi v zahodno Evropo. Podjetja so že uvedla varnostne protokole, da bi se izognila izgubi podatkov v napadu izsiljevalskega virusa

Med prvimi, ki so poročali o napadu, so bila podjetja v Ukrajini. Med drugim so o težavah poročali iz državnega energetskega podjetja, kibernetskega napada pa so bili deležni tudi na glavnem letališču v Kijevu. Napadi so prizadeli tudi več bank v državi, zaradi česar je poslovanje ponekod moteno, so sporočili iz ukrajinske centralne banke. Med tarčami napada v državi pa so tudi vladne službe, poroča britanski BBC. 

Prizadet tudi sistem za monitoring sevanja v Černobilu

Prizadet je bil tudi računalniški sistem za monitoring sevanja na območju nekdanje jedrske elektrarne Černobil. Strokovnjaki na prizorišču največje jedrske nesreče v zgodovini so tako začasno prešli na ročne merilce.

O napadu so poročali tudi iz ruske naftne družbe Rosneft, vendar pa ta, kot so zatrdili, ni prizadel njihove proizvodnje.

Napadi so se razšili tudi v zahodno Evropo

Število podjetij, ki poročajo, da jih je napadel izsiljevalski virus, narašča. Med njimi so francoski industrijski velikan Saint Gobain, britanski oglaševalski velikan WPP, danska ladjarska in naftna skupina Moller-Maersk. Ta je sporočila, da je napad prizadel vse njihove enote, tako doma kot v tujini. Njihove stranke trenutno ne morejo uporabljati spletnih orodij za naročanje storitev, prav tako so neodzivni njihovi interni sistemi.

ZLonamerni program, virus, okužen računalnik | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Britanska oglaševalska družba WPP je navedla, da je napad prizadel njihove informacijske sisteme, zato so sprejeli vse potrebne ukrepe, da se zavarujejo. Podobno so navedli tudi v francoskem industrijskem konglomeratu.

Virus se je že razširili tudi v ZDA

Razširil se je tudi že v ZDA, kjer je napad na računalniški sistem prvi priznal farmacevtski velikan Merck, ob tem pa zapisal, da so bile prizadete tudi druge ustanove.

"Virus se širi kot epidemija gripe pozimi"

Vodja francoske enote za boj proti kibernetskemu kriminal Nicolas Duvinafe je presodil, da se virus širi "kot epidemija gripe pozimi". Dodal je, da se bo število takšnih in podobnih napadov v prihodnjih mesecih najverjetneje še povečalo.

Nov pohod izsiljevalskega virusa?

Za zdaj še ni informacij o tem, kdo bi lahko stal za napadi, strokovnjaki pa menijo, da gre za nov pohod izsiljevalskega virusa, ki zaklene dostop do podatkov, dokler ni plačana odkupnina. Poimenovali so ga Petrwrap.

Maja je sicer izsiljevalski virus že prizadel več kot 150 držav. Virus WannaCry je tedaj zaklenil računalnike več bank, bolnišnic in vladnih agencij po svetu. Hekerji so za vnovično delovanje sistemov tedaj zahtevali odkupnino 300 ameriških dolarjev v virtualni valuti bitcoin.

Nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij (Sicert) je sporočil, da so jih prek mednarodne mreže odzivnih centrov ob 16.30 obvestili o širjenju nove različice izsiljevalskega virusa Petja.

"Ta izkorišča za širjenje elektronsko pošto, funkcionalnost WMI (Windows Management Instrumentation), nekatera poročila pa omenjajo tudi širjenje prek ranljivosti v SMB-protokolu (iste, kot jo je uporabljal izsiljevalski virus WannaCry)," so navedli. Za zdaj sicer še niso prejeli prijav o okužbah sistemov v Sloveniji.

 

Ne spreglejte