Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
15. 3. 2017,
12.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

3

Natisni članek

družbena omrežja lažne novice sovražni govor trolanje nestrpnost Facebook Alena Šketa Twitter

Sreda, 15. 3. 2017, 12.02

6 let, 6 mesecev

Ali so predlagani ukrepi zoper sovraštvo in laži na družbenih omrežjih izvedljivi?

Nemčija ne bo prenašala sovražnega govora in lažnih novic na družbenih omrežjih

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

3

lažne novice | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Nemške oblasti so podjetja, ki upravljajo družbena omrežja, opozorile, da bodo nezakonite in nedopustne vsebine odločno preganjali – tudi z visokimi kaznimi.

Do 50 milijonov evrov kazni lahko v Nemčiji doleti družbena omrežja, ki niso dovolj hitra pri odstranjevanju nezakonitih vsebin, kot so sovražni govor ali lažne novice.

Maas: Napredek je, a to je še vedno premalo!

Nemški pravosodni minister Heiko Mass je namreč prepričan, da samoiniciativna prizadevanja družbenih omrežij za krotitev strupenih komunikacij niso šla dovolj daleč kljub nespornemu napredku. Upa, da bo predlagani zakon njihova dejanja spodbudil in okrepil.

Nemčija se namreč v zadnjih dveh letih spopada z občutno rastjo rasističnih in drugih sovražnih objav, ki jo je v precejšnji meri spodbudil množični prihod migrantov, predvsem z Bližnjega vzhoda in iz drugih muslimanskih držav v Aziji.

Nemški pravosodni minister Heiko Mass je prepričan, da samoiniciativna prizadevanja družbenih omrežij za krotitev strupenih komunikacij kljub nespornemu napredku niso šla dovolj daleč, zato predlaga zakon, ki bo, tudi z zagroženimi visokimi kaznimi, okrepil boj proti nedopustnim vsebinam. | Foto: Reuters Nemški pravosodni minister Heiko Mass je prepričan, da samoiniciativna prizadevanja družbenih omrežij za krotitev strupenih komunikacij kljub nespornemu napredku niso šla dovolj daleč, zato predlaga zakon, ki bo, tudi z zagroženimi visokimi kaznimi, okrepil boj proti nedopustnim vsebinam. Foto: Reuters

Raziskava, ki jo je ob predstavitvi svojega zakonskega predloga citiral nemški pravosodni minister, ugotavlja, da Twitter odstrani samo en odstotek prijavljenega sovražnega govora, Facebook pa 39 odstotkov.

Ta zakonski predlog bo od družbenih omrežij zahteval, da imajo neprekinjeno delujoče klicne centre, kamor bodo uporabniki prijavljali nedopustne vsebine. Sedem dni bo rok, v katerem bodo nato morali odstraniti prijavljene nezakonite vsebine, če pa je nezakonitost vsebin očitna in ne zahteva dodatne preiskave, je rok bistveno krajši in znaša 24 ur.

V vsakem primeru mora skrbnik družbenega omrežja avtorja nedopustne vsebine obvestiti o izbrisu.

Spodrsljaj lahko drago stane tudi odgovorno osebo!

Vsako družbeno omrežje bi skladno s tem zakonskim predlogom moralo določiti odgovorno osebo za obravnavo pritožb glede nezakonitih vsebin. Nič kaj hvaležna funkcija, kajti v primeru kršitve zakonov o dopustnih vsebinah lahko tega posameznika (poleg visoke kazni za podjetje) doleti do pet milijonov evrov kazni!

Tako visoko kazen lahko izrečejo v primeru objavljenih lažnih novic, za katere bi lahko dokazali, da imajo namen blatiti ali zmerjati.

Nestrpnost, lažne novice in druge oblike nedopustnih vsebin se v zadnjih letih (tudi) v Nemčiji občutno krepijo. | Foto: Thinkstock Nestrpnost, lažne novice in druge oblike nedopustnih vsebin se v zadnjih letih (tudi) v Nemčiji občutno krepijo. Foto: Thinkstock

Facebook bo v Berlinu odprl 700 novih delovnih mest

Facebook ni komentiral tega zakonskega predloga, a zatrjujejo, da je raziskava, ki so jo naročili oni, pokazala njihovo večjo učinkovitost pri odstranjevanju nezakonitih vsebin, je poročala britanska medijska hiša BBC.

Do konca leto pričakujejo 700 novih sodelavcev v Berlinu. Ti bodo zadolženi za obravnavo in pregled vsebin, ki jih bodo uporabniki prijavili kot nezakonite.

Bitkom: Popolnoma neizvedljive zahteve!

Nemško združenje digitalnih podjetij Bitkom svari, da so zahteve v predlaganem zakonu previsoke, in jih opisuje kot popolnoma neizvedljive. Vztrajajo, da je 24-urni rok za odstranitev spornih vsebin na mediju, kjer je vsak dan tudi več kot milijarda različnih objav, operativno nevzdržen.

Ne spreglejte