Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
16. 4. 2016,
19.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,20

3

Natisni članek

Alibaba Jack Ma

Sobota, 16. 4. 2016, 19.52

6 let, 6 mesecev

Nekdaj ni bil dovolj dober niti za peko pomfrija, danes je med najbogatejšimi Zemljani

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,20

3

Jack Ma | Foto Reuters

Foto: Reuters

Neuspeh, kritike, zavrnitev so temelji, na katerih je kariero zgradil Jack Ma, eden najuspešnejših poslovnežev na svetu. Je ustanovitelj Alibabe, kitajske spletne veletržnice, pravijo mu tudi kitajski Bill Gates.

51-letni Jack Ma je ustanovitelj in predsednik kitajskega podjetja Alibaba Group, ki pod eno streho združuje več operacij, najbolj znana pa je največja spletna platforma za mednarodno povezovanje trgovcev Alibaba.com.

Jack Ma, ki je z 20,7 milijarde evrov premoženja trenutno drugi najbogatejši Kitajec (vir), velja za poslovnega genija in enega najbolj karizmatičnih voditeljev podjetij na svetu.

A njegova zgodba o uspehu se je začela pozno. Preden je zgradil uspešno kariero, je moral preskočiti marsikatero oviro in se spopadati z akademskim neuspehom ter številnimi poklicnimi zavrnitvami.

Diplomiral na univerzi, diplomiral na ulici

Po izobrazbi je Jack Ma profesor angleškega jezika. Diplomo je leta 1988 pridobil na univerzi v rodnem mestu Hangžou, na univerzi v Čeung Kongu pa je leta 2006, ko je že načeloval Alibabi, tudi doktoriral.

A preden je zaplaval v univerzitetne vode in iz njih uspešno tudi izplaval, je imel leta 1964 rojeni vizionar z učenjem precej težav.

Jack Ma 2 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ko so mu na univerzi v Hangžou v roke končno potisnili diplomo, se je začela druga etapa Majeve karierne kalvarije. Nikakor namreč ni mogel dobiti dela, povsod so mu dejali, da ni dovolj dober. "Neprijazno so me zavrnili več kot tridesetkrat. Bil sem edini od petih rekrutov, ki ni dobil službe na policiji. Bil sem edini od štiriindvajsetih kandidatov, ki ni dobil dela v restavraciji s hitro prehrano KFC."

Odločil se je za nadaljevanje študija. Želel se je vpisati na najbolj prestižno univerzo na svetu, ameriški Harvard, ki je tisti čas s štipendijami sprejemala precej kitajskih študentov. Zavrnili so ga kar desetkrat.

Harvardske sanje je Ma opustil, saj je dobil službo na univerzi v Hangžou. A na delovnem mestu ni ostal dolgo. Prelomnico je predstavljalo leto 1995, ko je obiskal ZDA in prvič preizkusil svetovni splet. | Foto: Reuters Harvardske sanje je Ma opustil, saj je dobil službo na univerzi v Hangžou. A na delovnem mestu ni ostal dolgo. Prelomnico je predstavljalo leto 1995, ko je obiskal ZDA in prvič preizkusil svetovni splet. Foto: Reuters

Prvi Kitajec, ki je prepoznal potencial svetovnega spleta

Prva stvar, ki jo je Jack Ma iskal na svetovnem spletu, je bilo pivo. Našel je informacije o ameriškem, nemškem in mehiškem pivu, nikjer pa ni bilo ničesar o kitajskem pivu. Pravzaprav ni našel ničesar o državi z milijardo prebivalcev. Ma je takrat ugotovil, da Kitajska praktično nima prisotnosti na spletu, ki je v tistem obdobju eksponentno naraščal iz dneva v dan.

Ob prihodu v domovino je zato s prijatelji, ki so se spoznali na računalnike – sam je prvega kupil šele pri 33 letih – ustvaril spletno stran Chinapage in na njej predstavljal kitajska podjetja in njihove izdelke. Šlo je za eno prvih kitajskih spletnih strani. Odziv mednarodnih podjetnikov, ki so želeli sodelovati s predstavljenimi podjetji, je bil velik.

Ker je bil eden prvih, ki so prepoznali podjetniški potencial svetovnega spleta, Jacku Maju pravijo tudi  | Foto: Twitter - Voranc Ker je bil eden prvih, ki so prepoznali podjetniški potencial svetovnega spleta, Jacku Maju pravijo tudi Foto: Twitter - Voranc

A ker kitajske vlade, ki je vlekla vse spletne niti, zadeva ni zanimala, je Jack Ma projekt zapustil. Zaposlil se je na kitajskem ministrstvu za zunanje zadeve, kjer je deloval na področju trgovanja s partnerji v tujini. Na tem delovnem mestu je Jack Ma uvidel potrebo po mehanizmu, ki bi kitajskim trgovcem omogočil lažje poslovanje s podjetji v tujini.

Alibaba

Leta 1999 je Jack Ma na svetovnem spletu še enkrat poskusil srečo. Skupaj z ženo in 16 prijatelji je ustanovil podjetje in spletno stran Alibaba. Z njo je želel mednarodno trgovino z blagom približati majhnim in srednjim kitajskim podjetjem.

Sam projekta ni mogel financirati v celoti, zato je vlagatelje poiskal v ZDA. Po več zavrnitvah, tudi v Silicijevi dolini, sta finančno pomoč Maju s petimi oziroma 20 milijoni dolarjev na koncu obljubili banki Goldman Sachs in Softbank.

Največji vložek je prišel leta 2005: Jerry Yang, prijatelj Jacka Maja in soustanovitelj spletnega velikana Yahoo, je Alibabi zagotovil investicijo, vredno kar milijardo dolarjev. Yahoo je s tem postal tudi 40-odstotni lastnik Alibabe. | Foto: Največji vložek je prišel leta 2005: Jerry Yang, prijatelj Jacka Maja in soustanovitelj spletnega velikana Yahoo, je Alibabi zagotovil investicijo, vredno kar milijardo dolarjev. Yahoo je s tem postal tudi 40-odstotni lastnik Alibabe.

V vmesnem času je imel Jack Ma težave z dobičkonosnostjo svojega podjetja, zato je kitajskim strankam ponudil še dve storitvi:

Prva je bila Taobao (2003), stran za spletne dražbe, ki je do leta 2008 s kitajskega trga uspešno izrinila bolj znani eBay.

Druga je bila Alipay, platforma za elektronsko plačevanje prek spleta, ki danes letno ustvari več prometa kot PayPal.

Domači in mednarodni uspeh Alibabe se je leta 2014 manifestiral v prvi javni ponudbi delnic (IPO). Alibabina ponudba je najuspešnejša v zgodovini podjetništva, podjetje je 19. septembra 2014 zbralo rekordnih 22,2 milijarde evrov. Tržna kapitalizacija Alibabe (vrednost podjetja na borzi) danes znaša okrog 176 milijard evrov. | Foto: Reuters Domači in mednarodni uspeh Alibabe se je leta 2014 manifestiral v prvi javni ponudbi delnic (IPO). Alibabina ponudba je najuspešnejša v zgodovini podjetništva, podjetje je 19. septembra 2014 zbralo rekordnih 22,2 milijarde evrov. Tržna kapitalizacija Alibabe (vrednost podjetja na borzi) danes znaša okrog 176 milijard evrov. Foto: Reuters

Prvi kitajski obraz na naslovnici revije Forbes

Jack Ma je na krilih uspeha svojega podjetja postal poslovni superzvezdnik. Na domačih tleh je prvo veliko priznanje prejel leta 2004, ko ga je kitajska narodna televizija uvrstila med deset najboljših poslovnežev. Bloombergova revija Businessweek ga je leta 2007 razglasila za poslovneža leta, revija Time ga je leta 2009 uvrstila med sto najvplivnejših posameznikov na svetu. Že leta 2000 pa je postal prvi Kitajec na naslovnici svetovno znanje revije Forbes. Obraz naslovnice mednarodne izdaje Forbesa je bil nato še dvakrat.   

Jack Ma se redno druži z najvplivnejšimi svetovnimi politiki (na fotografiji s predsednikom ZDA Barackom Obamo) ... | Foto: Reuters Jack Ma se redno druži z najvplivnejšimi svetovnimi politiki (na fotografiji s predsednikom ZDA Barackom Obamo) ... Foto: Reuters

... tehnološkimi vizionarji, kakršen je tudi sam (na fotografiji z ustanoviteljem Facebooka Markom Zuckerbergom), ... | Foto: Reuters ... tehnološkimi vizionarji, kakršen je tudi sam (na fotografiji z ustanoviteljem Facebooka Markom Zuckerbergom), ... Foto: Reuters

... športnimi superzvezdami (na fotografiji z napadalcem nogometnega kluba Barcelona Luisom Suarezom) ... | Foto: Reuters ... športnimi superzvezdami (na fotografiji z napadalcem nogometnega kluba Barcelona Luisom Suarezom) ... Foto: Reuters

... in popkulturnimi ikonami, kot je Arnold Schwarzenegger.  | Foto: Reuters ... in popkulturnimi ikonami, kot je Arnold Schwarzenegger. Foto: Reuters

Mednarodni podjetniški svet in mediji imajo Jacka Maja radi, saj je pri svojih javnih nastopih duhovit, sproščen, spoštljiv, artikuliran in, morda najpomembneje, govori tekoče angleško. Oglejte si nekaj najboljših govorov predsednika Alibabe:

Jack Ma svetuje, kako obogateti

Intervju z Jackom Ma v Davosu

Pogovor med Barackom Obamo in Jackom Ma

Drugi najbogatejši Kitajec

Premoženje Jacka Maja, vezano je predvsem na njegov lastniški delež v Alibabi in njene podružnice, Forbes ocenjuje na 20,7 milijarde evrov.

Trenutno to pomeni, da je Jack Ma drugi najbogatejši Kitajec (izvzemši bogataše v Hong Kongu), prvi je s 27,7 milijardami evrov nepremičninski mogul Wang Jianlin.  | Foto: Reuters Trenutno to pomeni, da je Jack Ma drugi najbogatejši Kitajec (izvzemši bogataše v Hong Kongu), prvi je s 27,7 milijardami evrov nepremičninski mogul Wang Jianlin. Foto: Reuters

Na Forbesovi svetovni lestvici milijarderjev se Jack Ma danes uvršča na 33. mesto (vir).

Borec za naravo in za sočloveka

Jack Ma svoje premoženje in vpliv izkorišča tudi za dobrodelnost. Od leta 2010 je član kitajskega narodnega odbora za ohranjanje narave. Zavzema se predvsem za zmanjšanje onesnaževanja zraka, ki ga povzroča kitajska težka industrija, in zaustavitev prekomernega lova morskih psov. Alibaba majhen delež dobička vsako leto nameni različnim okoljevarstvenim organizacijam.

Jack Ma svojega zasebnega življenja ne obeša na veliki zvon. Znano je, da se ukvarja z borilnimi veščinami in meditacijo.  | Foto: Reuters Jack Ma svojega zasebnega življenja ne obeša na veliki zvon. Znano je, da se ukvarja z borilnimi veščinami in meditacijo. Foto: Reuters

Ma je tudi zagovornik enakopravnosti med spoloma. Kot je lani dejal v Davosu, je v skupini Alibaba Group razmerje med spoloma zaposlenih precej izenačeno – moških je 53 odstotkov, žensk 47 odstotkov. Višje položaje (menedžerji, vodje oddelkov, direktorji podružnic) pa zaseda 33 odstotkov žensk.

Rad bi se vrnil v šolo

"Nekoč se znova vidim v poučevanju," je Jack Ma že večkrat javno izrazil željo, da znova postane profesor. Znano je, da je prvi mož Alibabe velik kritik tradicionalnih izobraževalnih procesov v kitajskih akademskih ustanovah, želi jih spremeniti na bolje.

Jack Ma | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ne spreglejte