Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
7. 4. 2016,
19.23

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

iskanje službe Umetna inteligenca Linkedin služba

Četrtek, 7. 4. 2016, 19.23

2 meseca, 2 tedna

Ne veste, zakaj pogovor za službo ni bil uspešen? Morda vam bo lahko odgovoril LinkedIn!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Algoritem, ki ga je poslovno družbeno omrežje LinkedIn patentno zaščitilo, obljublja natančno analizo potenciala kandidata za konkretno prosto delovno mesto in opredelitev verjetnosti uspeha ob prijavi.

Eno od največjih razočaranj iskalcev zaposlitve je, ko ob prejemu odklonilnega odgovora (ali ko odgovora sploh ne prejmejo) ne izvedo, zakaj niso bili izbrani. Tako ne vedo, kaj so njihove šibke točke, ki bi se jim poskusili izogniti v prihodnje, in ne vedo, katere njihove prednosti so najbolj prepričljive in bi jih zato morali še bolj poudariti. Torej če že tokrat niso bili uspešni, kaj narediti, da bodo naslednjič?

Kaj narediti, kdaj bodo izpolnjena pričakovanja

Odgovore na vsa ta pomembna vprašanja naj bi poslovno družbeno omrežje LinkedIn prijaviteljem za vsako posamezno delovno mesto zagotovilo ob pomoči umetne inteligence. Sistem, ki je prejel patentno zaščito, oceni verjetnost uspeha, pa tudi prednosti in slabosti kandidata v povezavi s prostim delovnim mestom, je poročal Business Insider.

Analiza bo vključevala tudi priporočila kandidatu, kako izboljšati svojo predstavitev za novo delovno mesto in kaj lahko naredi, da izboljša svojo primernost zanj – morda bo predlagal neko dodatno usposabljanje ali selitev v drug kraj. Ob tem pa, kot navaja patentna prijava, sistem lahko oceni, kdaj bi, seveda ob upoštevanju predlogov, kandidat lahko izpolnil pričakovanja delodajalca.

Uporabniki plačljivih (Premium) profilov na poslovnem družbenem omrežju LinkedIn lahko že zdaj vidijo, kako se pri nekaterem delovnem mestu uvrščajo v primerjavi s preostalimi kandidati, a ta podatek še ne opredeljuje primernosti kandidatov, verjetnosti uspeha pri prijavi ali močnih in šibkih strani kandidata. | Foto: Uporabniki plačljivih (Premium) profilov na poslovnem družbenem omrežju LinkedIn lahko že zdaj vidijo, kako se pri nekaterem delovnem mestu uvrščajo v primerjavi s preostalimi kandidati, a ta podatek še ne opredeljuje primernosti kandidatov, verjetnosti uspeha pri prijavi ali močnih in šibkih strani kandidata.

Ga želite preizkusiti? Ne še kmalu!

Napoved je videti vabljiva in uporabna, a v praksi te novosti še ne bo mogoče kmalu pričakovati. Že res, da je LinkedIn, prek katerega mnogi iščejo svoje (nove) poklicne izzive in priložnosti, pridobil patent za to tehnologijo, a skrbniki za odnose z javnostmi pri LinkedInu vztrajajo, da prizadevanja za varovanje intelektualne lastnine še niso nujno odraz načrtovanih produktnih sprememb.

Uporabniki plačljivih (Premium) profilov na poslovnem družbenem omrežju LinkedIn lahko že zdaj vidijo, kako se pri nekaterem delovnem mestu uvrščajo v primerjavi z drugimi kandidati, a ta podatek še ne opredeljuje primernosti kandidatov, verjetnosti uspeha pri prijavi ali močnih in šibkih strani kandidata.

 

Ne spreglejte