Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
7. 3. 2016,
13.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

spanje Facebook Messenger varovanje zasebnosti računalniška varnost

Ponedeljek, 7. 3. 2016, 13.56

8 let

Ne poznate svojih spalnih navad? Facebook ima odgovore – javne!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vse, kar počnemo na internetu, pušča neizbrisljivo sled, a kako daleč segajo te sledi? Kaj vse vedo o nas, česar morda niti sami ne vemo?

Danski programer in zagovornik varovanja zasebnosti na internetu Søren Louv-Jansen je razkril, da program za hipno sporočanje Facebook Messenger zelo natančno spremlja podatke o dejavnosti svojih uporabnikov, iz česar je mogoče razbrati marsikaj o njihovih življenjskih navadah. Še več, ti podatki so, vsaj za zdaj, dostopni vsakomur prek preprostega programa, ki ga je 27-letni Danec razvil in javno objavil. Mnogim je Facebook zadnja stvar pred spanjem in prva, ko se zbudijo Facebook Messenger namreč vsakih deset minut preveri, kaj počne uporabnik. Ker imajo mnogi od njih navado, da ta program, še pogosteje pa sam Facebook, pogledajo, tik preden gredo spat, potem pa spet takoj, ko se zbudijo, je na podlagi podatkov o dejavnosti in daljših obdobjih mirovanja mogoče dokaj zanesljivo oblikovati profil spalnih navad. Podatki, ki jih marsikdo ne bi hotel deliti s širnim svetom

Iz tako preprosto dosegljivih nezaščitenih podatkov je prek spalnih navad mogoče razbrati še marsikaj: kdaj se komu začne delovni dan, kako dolgo ostane zjutraj v postelji na dela proste dni, kako dolgo zvečer in ponoči ostaja na nogah … Gre za podatke, ki jih marsikdo ne bi hotel deliti z drugimi, je za ameriško medijsko hišo ABC dejal Louv-Jansen.

Program, ki ga je spisal Louv-Jansen, so po vsem svetu razgrabili, ko je o njem objavil zapis tudi na svojem blogu.

Če menite, da boste luknjo zamašili s tem, da v Facebooku odklopite klepet/chat, se motite – tudi v tem primeru bodo podatki o prijavah in odjavah preprosto dostopni. Korporacije bogatijo s tem, da se sami razkrivamo Louv-Jansen se je na naslovnice zavihtel leta 2013, ko je pokazal, kako je mogoče pridobiti davčno številko vsakega danskega državljana le z njegovim imenom in rojstnim datumom. Tokrat pa Louv-Jansen opozarja na velike količine podatkov, ki jih uporabniki najpogosteje kar sami ponujamo velikim korporacijam. "Moramo se zavedati, kaj pomeni dajati preveč informacij tistim podjetjem, ki s tem gradijo zelo natančno sliko, kdo smo, ter tako postajajo zelo močna in bogata," je še povedal. Facebook: To je nezakonito! Programer: Ne, ni! Facebook je v svojem odgovoru zapisal, da pravila in pogoji njihovega družbenega omrežja prepovedujejo samodejni zajem in zbiranje uporabniških vsebin in podatkov brez njihovega predhodnega dovoljenja ter in da omenjeni projekt krši ta pravila.

Toda Louv-Jansen ne namerava izpolniti njihove zahteve po odstranitvi programa, saj je prepričan, da ne počne nič nezakonitega.

Ne spreglejte