Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
16. 12. 2016,
19.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,53

6

Natisni članek

nasvet digizgodbe druga svetovna vojna Google holokavst

Petek, 16. 12. 2016, 19.56

6 let, 6 mesecev

Nas zaprašujejo z letali? Je Hitler res pobijal Jude?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,53

6

Contrails, chemtrails | Foto Reuters

Foto: Reuters

Spletni iskalnik Google bo uporabniku ob vprašanju, ali je določena teorija zarote resnična, pogosto odgovoril pritrdilno. Znane spletne strani, ki imajo velike težave s kredibilnostjo ali ki celo razpihujejo nestrpnost do drugih ljudi, se v rezultatih iskanja na Googlu namreč uvrščajo nenavadno visoko. Google medtem noče ukrepati, ker spoštuje svobodo govora. 

Zadnje dni po spletu odmeva kolumna, ki jo je za britanski medij The Guardian napisala Carole Cadwalladr. Avtorica v kolumni izraža zaskrbljenost zaradi velike težave Googla, najbolj uporabljanega spletnega iskalnika.

Če uporabnik, ki je na spletu naletel na veliko nasprotujočih si teorij o določeni kontroverzni stvari ali dogodku, Google vpraša, ali se je res zgodila in ali je resnična, mu bo Google pogosto predlagal spletne strani, ki navajajo izmišljotine ali, v najboljšem primeru, polresnice.

Se je holokavst res zgodil?

Konkretno vprašanje, s katerim se ukvarja Guardianova kolumna, je: "Se je holokavst res zgodil?" (oziroma "Did the holocaust really happen?", kolumna je namreč napisana v angleškem jeziku)

Prvi vir, s katerim postreže Google, če zgornje vprašanje vpišemo v iskalnik, je spletna stran z naslovom Top 10 razlogov, ki dokazujejo, da se holokavst ni zgodil.

 | Foto:

Gre za razpravo na forumu spletne strani Stormfront. Prvič slišite za Stormfront? Gre za spletno skupnost ljudi, ki verjamejo, da je belec vreden več od črnca ali pripadnika katere od azijskih ras. Na Stormfrontu se tudi kar tare antisemitov, ki razpihujejo sovraštvo proti Judom. 

Na spletni strani Stormfront trditev utemeljujejo z obskurnimi razlogi, kot je: "Če se je holokavst res zgodil, zakaj niso potem nikoli našli kupov trupel ali posmrtnih postankov umorjenih Judov?" Jih res niso? Slika 1, slika 2, slika 3

"Delo osvobaja". Napis nad vrati, ki vodijo v koncentracijsko taborišče Auscwitz I, je postal eden od simbolov genocida nad Judi. | Foto: Reuters "Delo osvobaja". Napis nad vrati, ki vodijo v koncentracijsko taborišče Auscwitz I, je postal eden od simbolov genocida nad Judi. Foto: Reuters

Šele na drugem mestu seznama rezultatov iskanja je s kredibilnimi viri, ne subjektivizmom, podprt enciklopedični vnos na Wikipediji, ki bralcu razloži vse o tem, zakaj se je zanikanje holokavsta sploh pojavilo in kdo ga razpihuje.

Na prvi strani rezultatov iskanja medtem najdemo še nekaj virov, ki hite naštevati razloge, zakaj je holokavst laž. En od njih, spletna stran E.T.P., svoje trditve podpira s svastiko

Einsenhower je vedel, kaj bo

General Dwight D. Eisenhower | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons General Dwight D. Eisenhower Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons
Zavezniške sile so spomladi 1945, v zadnjih mesecih druge svetovne vojne, osvobajale koncentracijska taborišča. Veliko jih je obiskal tudi ameriški general Dwight D. Eisenhower. Vrhovni poveljnik zavezniških sil je vojakom takrat ukazal, naj grozljive prizore dobro vtisnejo v spomin sebi in drugim.

"Naredite fotografije, posnemite video, zberite priče. Verjemite mi: nekoč se bo zagotovo našla baraba, ki bo trdila, da se nič od tega ni zgodilo."

Gremo naprej, nas letala zaprašujejo s strupenimi kemikalijami?

Da, s prvim rezultatom iskanja pravi Google, če ga vprašamo: "Are chemtrails real?" (So chemtraili, domnevne kemične sledi, ki jih za sabo puščajo letala, da na ljudi padajo strupeni delci, resnični?)

 | Foto:

"Združeni narodi priznavajo, da so kemične sledi resnične," pravi prva spletna stran, ki jo pokaže Google. Spletna stran kot dokaz nato citira videoposnetek z domnevne seje Združenih narodov, na kateri je predsednica okoljevarstvene organizacije razkrila, da nas res zaprašujejo in zastrupljajo.

Spletna stran pozabi omeniti, da ni šlo za sejo ZN, temveč za seminar na sedežu ZN, da je ženska ustanoviteljica in tudi edini član te organizacije ter da v videoposnetku nihče pravzaprav ni rekel besede chemtrail. Več o tem tukaj

Vir trditve je neodvisni novičarski portal Yournewswire, znan po rednem objavljanju polresnic in podpiranju številnih teorij zarot, od chemtrailov do trditev, da so ZDA 9. septembra 2001 same organizirale napad na WTC.

V torek so, na primer, zapisali, da Bill Gates Donaldu Trumpu napoveduje enako usodo kot Johnu F. Kennedyju: nekdo ga bo ustrelil. Kaj je Gates res rekel o Trumpu, lahko preberete v našem prispevku

Na prvo stran rezultatov iskanja sta se prikradla še dva vira, ki zagotavljata, da nekaj po nas nedvomno pršijo. Eden je članek s spletne strani Intellihub, ki kot dokaz navaja videoposnetek z YouTuba(!), ne znanstvene študije, drugi pa zapis Davida Wolfeja, ki ga svet pozna kot promotorja psevdoznanosti. Wolfe med drugim trdi, da imajo gobe zavest in so zelo inteligentne, da je Zemlja ploščata in da gravitacija ne obstaja, prodaja pa tudi razpršilo iz jelenjih rogov, ki človeku po njegovem daje neverjetne sposobnosti. | Foto: Reuters Na prvo stran rezultatov iskanja sta se prikradla še dva vira, ki zagotavljata, da nekaj po nas nedvomno pršijo. Eden je članek s spletne strani Intellihub, ki kot dokaz navaja videoposnetek z YouTuba(!), ne znanstvene študije, drugi pa zapis Davida Wolfeja, ki ga svet pozna kot promotorja psevdoznanosti. Wolfe med drugim trdi, da imajo gobe zavest in so zelo inteligentne, da je Zemlja ploščata in da gravitacija ne obstaja, prodaja pa tudi razpršilo iz jelenjih rogov, ki človeku po njegovem daje neverjetne sposobnosti. Foto: Reuters

Naslednji rezultati iskanja vprašanja o kemičnih sledeh so nato spletne strani verodostojnih medijev, za katere pišejo pravi novinarji: Forbes, Washington Post, Phys.org, Popular Mechanics. Vsi bralcu sporočajo eno stvar: kemične sledi so teorija zarote, znanstvenih dokazov zanje ni. Letos so celo sploh prvič izvedli mednarodno znanstveno študijo, ki je ovrgla teorijo o t. i. chemtrailih

Zakaj Google v tako skrajnih primerih ne poseže in ne spremeni algoritma, ki vpliva na rezultate iskanja?

Takoj smo se vprašali: Larry Page in Sergey Brin, ustanovitelja Googla, sta judovske krvi, mar ne? Zakaj bi torej dovolila, da se po Googlu širijo neresnice o holokavstu in se celo pojavljajo pri vrhu rezultatov iskanja?

Kot je pred časom zapisal Stephen Levy, avtor knjige o Googlu In The Plex, se je Brin s podobno težavo srečal že leta 2004. Že takrat se je odločil, da ne bo storil ničesar, saj bi bilo to poseganje v svobodo govora in na sploh primer slabe prakse.

Larry Page (levo) in Sergey Brin (desno), ustanovitelja podjetja Google | Foto: Reuters Larry Page (levo) in Sergey Brin (desno), ustanovitelja podjetja Google Foto: Reuters

Google mnenja v zadnjih dvanajstih letih ni spremenil. Tole so pred dnevi povedali za ameriški medij Fortune:

"Žalosti nas, da sovražne organizacije še vedno obstajajo. Dejstvo, da se njihove spletne strani pojavljajo v rezultatih iskanja, sicer nikakor ne pomeni, da pri Googlu zagovarjamo ali celo odobravamo njihova stališča.

A Google je kompleksen iskalnik - kako visoko bo glede na iskane besede ali besedno zvezo uvrstil neko spletno stran, je odvisno od več sto dejavnikov in pogojev, teh pa nekatere spletne strani izpolnjujejo več kot druge.

Spletnih strani pa iz rezultatov iskanja ne umikamo nikoli. Izjeme so tiste, kjer lahko naletimo na nezakonito vsebino in zlonamerne programe, in tiste, ki kršijo naše pogoje uporabe."

Ne spreglejte