Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
27. 11. 2014,
12.29

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

program Matic Tomšič

Četrtek, 27. 11. 2014, 12.29

5 mesecev

Najboljši program, ki ga ne uporabljate – CCleaner

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
CCleaner je brezplačno orodje za odstranjevanje odvečnih in neželenih datotek, napak v registru in podobne sistemske umazanije, ki nastane med uporabo osebnega računalnika.

Med pogostim delom z računalnikom sistem postaja odložišče vseh mogočih digitalnih smeti – piškotkov, začasnih internetnih datotek, bližnjic, ki vodijo do davno izbrisanih programov. Če jih ne odstranjujete sproti, slej ko prej dosežejo "kritično maso" in začnejo upočasnjevati vaš računalnik. Če se sistemskega spomladanskega čiščenja lotite ročno, je lahko opravilo precej zamudno, zato je precej bolj smiselno pognati program, ki delo opravi namesto vas. Eden najboljših je brezplačni CCleaner, ki zelo učinkovito poskrbi za to, da računalnik znova zadiha s polnimi pljuči.

Kaj vse zmore? CCleaner ob zagonu analizira sistemska področja, ki praviloma veljajo za problematična (v smislu nabiranja smeti – odložišče, začasne datoteke), in z dovoljenjem uporabnika odstrani elemente, za katere meni, da si ne zaslužijo prostora na trdem disku. Če CCleaner prvič namestite šele po letu ali več uporabe računalnika, je zelo verjetno, da se bo takoj znebil več gigabajtov digitalnih odpadkov.

Program je pri delu zelo natančen, saj dobro ve, katere datoteke mora pustiti pri miru. V nevarnosti, da bi bile izbrisane, tako niso pomembne sistemske datoteke, piškotki, ki vsebujejo gesla za prijave na najpogosteje obiskane spletne strani, ali zaznamki v Chromu in Firefoxu.

S CCleanerjem lahko počistite tudi sistemski register, datoteke, ki jih med uporabo interneta nabirajo spletni brskalniki in nekatere druge aplikacije (orodja Microsoft Office, WinRAR, Photoshop), odstranjujete nameščene programe in izpraznite Koš. Uporabniku omogoča tudi, da ustvari nadzorno točko za obnovitev sistema (System Restore), izbere programe, ki naj se zaženejo ob vklopu računalnika (Startup), in formatira trdi disk (Drive Wiper).

CCleaner je na voljo uporabnikom operacijskih sistemov Microsoft Windows, Apple OS X in Android (različico za mobilne naprave je razvijalec Piriform izdal septembra letos).

Ne spreglejte