Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
14. 3. 2017,
11.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

svetovni splet internet Tim Berners-Lee zasebnost varovanje zasebnosti osebni podatki lažne novice politika politiki CERN

Torek, 14. 3. 2017, 11.37

6 let, 7 mesecev

Svetovni splet vstopil v svoje 29. leto

Na katere pasti interneta prihodnosti opozarja njegov oče?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Tim Berners-Lee | Foto Reuters

Foto: Reuters

Tim Berners-Lee, ki se je pred 28 leti vpisal v zgodovino kot ustvarjalec svetovnega spleta, v odprtem pismu opozarja na tri največje grožnje, ki pretijo internetu prihodnosti.

Človek, ki je marca 1989 postavil temelje svetovnega spleta, meni, da so danes največje grožnje svetovnemu spletu:

- deljenje osebnih podatkov,
- napačne informacije
- in politično oglaševanje.

Berners-Lee: V zadnjem letu moja zaskrbljenost narašča

V 28 letih se je svetovni splet ogromno spremenil, veliko zagona so mu dale mobilne naprave in družbena omrežja, s čimer so ljudje dobili veliko novih možnosti za povezovanje.

Berners-Lee, ki je spremljal vsa ta leta razvoja svojega "otroka", je v odprtem pismu ob obletnici zapisal, da se je njegova zaskrbljenost v zadnjem letu okrepila in da se je treba boriti pred prevelikim dosegom vlad, ki jim ga omogočajo zakoni o nadzoru.

"Splet sem si zamislil kot odprto platformo, ki bo vsakomur, kjerkoli že je, omogočila deljenje informacij, dostop do priložnosti in sodelovanje prek geografskih in kulturnih meja," je še zapisal Berners-Lee. Prepričan je, da je na mnogo načinov svetovnemu spletu uspelo doseči to vizijo. A obenem opozarja, da svetovni splet spremljajo nenehni boji za ohranitev njegove odprtosti.

"Premalo vpliva imamo na to, kako veliki uporabljajo naše osebne podatke"

Eno od glavnih področij, na katerem je po Berners-Leejevem mnenju glede svetovnega spleta treba postoriti še veliko, je izgubljanje nadzora nad lastnimi osebnimi podatki. Izpostavil je, da imajo posamezniki zelo malo vpliva na to in vpogleda v to, kako velika podjetja, kot sta Facebook in Google, uporabljajo podatke, ki jim jih moramo posredovati za dostop do njihovih storitev.

"Ob sodelovanju ali izsiljevanju podjetij oblasti vedno bolj spremljajo vsak naš gib na internetu in sprejemajo ekstremne zakone, ki vedno bolj krčijo naše pravice do zasebnosti. To srhljivo učinkuje na svobodo govora in preprečuje rabo spleta kot prostora za raziskovanje pomembnih tem, kot so občutljiva zdravstvena vprašanja, spolnost ali vera."

Oče svetovnega spleta meni, da je nujno razviti nove načine, kako bomo uporabniki svetovnega spleta imeli več nadzora nad svojimi podatki, ki so tam prisotni. | Foto: Thinkstock Oče svetovnega spleta meni, da je nujno razviti nove načine, kako bomo uporabniki svetovnega spleta imeli več nadzora nad svojimi podatki, ki so tam prisotni. Foto: Thinkstock

"Lažne novice se širijo preveč preprosto!"

Berners-Lee ni izpostavil nikogar poimensko, a je opozoril na hitro razširjanje lažnih novic. "Spletna mesta služijo več, če se klika na njihove povezave, zato se presenetljiva in šokantna vsebina ali vsebina, prilagojena predsodkom bralcev, preprosto razširja."

Opozarja tudi na podatkovno znanost in množico botov, kar tistim s slabimi nameni omogoča zlorabo sistema za razširjanje napačnih informacij, ki omogočajo finančno ali politično korist.

"Več transparentnosti pri političnem oglaševanju"

Prav lažne informacije so hkrati zelo močno orodje, s katerimi centri moči skušajo vplivati na izide volitev, kar se, pravi Berners-Lee, dogaja po vsem svetu. "Ciljano oglaševanje voditeljem kampanj omogoča, da različnim skupinam posreduje različne, včasih celo protislovne informacije," svari oče svetovnega spleta.

"Moramo biti lastniki svojih podatkov v spletu!"

Kot rešitev vseh omenjenih težav Berners-Lee predlaga razvoj novih načinov za nadzor nad svojimi osebnimi podatki, ki se pojavljajo v spletu, in njihovo upravljanje. To bo zahtevalo veliko sodelovanja s podjetji, ki imajo v svetovnem spletu ogromno vpliva in moči, še poudarja v pismu.

Ne spreglejte