Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
19. 2. 2017,
18.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Natisni članek

zanimivosti znanost nedeljska znanost mačka mačke

Nedelja, 19. 2. 2017, 18.01

6 let, 6 mesecev

Mož z enim najbolj nenavadnih talentov vseh časov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Vse mačke, za katere je skrbel upokojeni ameriški vodovodar Jake Perry, so živele zelo, zelo dolgo. Njegova muca Creme Puff, ki je poginila leta 2005, se je vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša mačka vseh časov. Dočakala je kar 38 let. Prejšnja nosilka rekorda je bila prav tako Perryjeva mačka. Tretjina od več kot 50 muc, ki jih je posvojil, je dočakala 30 let, trdi Perry.

Jake Perry  |  Foto: Phil Kline | Foto: Jake Perry | Foto: Phil Kline

Pričakovana življenjska doba mačke, ki živi v stanovanju in redko oziroma sploh ne hodi ven, je v povprečju približno 15 let (vir), mačke, ki se večino časa potika naokrog, pa kar trikrat manj.

Mačke, ki so živele pri danes 86-letnem Jaku Perryju iz ameriške zvezne države Teksas, so konkretno presegle pričakovano življenjsko dobo notranje mačke.

Perryjeve muce so dvakrat podrle Guinnessov rekord za najstarejšo živečo mačko. Muca Grandpa (po slovensko Dedek) je bila ob smrti leta 1998 stara 34 let, muca Creme Puff, ki je umrla leta 2005, pa kar 38 let in tri dni.

Creme Puff je še danes nosilka Guinnessovega rekorda za najstarejšo mačko vseh časov (povezava - Guinnessova knjiga rekordov).

Creme Puff, najstarejša mačka vseh časov | Foto: Creme Puff, najstarejša mačka vseh časov

Jake Perry je v svojem življenju skrbel za več sto mačk, posvojil pa jih je več kot petdeset.

Približno tretjina njegovih varovank je dočakala 30 let, trdi Perry, ki nenavadno uspešnost pri ohranjanju mačk zdravih tako dolgo pripisuje dvema dejavnikoma - sterilizaciji in posebni prehrani.

Vse muce, ki so živele pri Perryju, so bile sterilizirane, kar pomeni, da niso mogle imeti potomcev. Sterilizacija mačke tudi malce umiri, zato ne silijo iz hiše v iskanju spolnih partnerjev.

Vse Perryjeve mačke so bile notranje, zato niso bile izpostavljene boleznim ali drugim dejavnikom, ki zmanjšujejo življenjsko dobo zunanjih muc, na primer prometu.

Znanost pravi tudi, da sterilizacija pri mačkah moškega spola zmanjša proizvodnjo testosterona, katerega izločanje lahko vpliva na oslabitev imunskega sistema. Steriliziran maček je tako lahko  bolj odporen proti boleznim. | Foto: Thinkstock Znanost pravi tudi, da sterilizacija pri mačkah moškega spola zmanjša proizvodnjo testosterona, katerega izločanje lahko vpliva na oslabitev imunskega sistema. Steriliziran maček je tako lahko bolj odporen proti boleznim. Foto: Thinkstock

Jedilnik Perryjevih mačk je bil sestavljen iz mačje in "človeške" hrane. Perry jim je ob suhih briketih redno dajal tudi kuhana jajca, šunko, brokoli, kavo s smetano, vsak drug dan pa tudi nekaj kapljic rdečega vina za krepitev krvožilnega sistema.

Prav prehrani Perry pripisuje največ zaslug za dolgoživost mačk. Strokovnjaki sicer priznavajo, da je Perry očitno nekaj delal prav, saj so njegove mačke živele rekordno dolgo, a kopiranje njegovega mačjega jedilnika vseeno odsvetujejo.

Določena človeška živila lahko mačkam škodijo. Na primer kava, ki jim jo je redno dajal Perry - kofein je zanje strupen. | Foto: Thinkstock Določena človeška živila lahko mačkam škodijo. Na primer kava, ki jim jo je redno dajal Perry - kofein je zanje strupen. Foto: Thinkstock

Strokovnjaki priporočajo, da naj bo največ od 10 od 15 odstotkov dnevnega kaloričnega vnosa mačk v obliki priboljškov ali "človeške hrane" (ostankov mesa od kosila, na primer), preostanek pa naj bo suha oziroma konzervirana mačja hrana.

Mačje pokopališče

Jake Perry ima na vrtu za hišo pravo mačje pokopališče. Nazadnje, ko je govoril z mediji - to je bilo decembra 2015 -, je bilo tam pokopanih 47 mačk. Vsaka ima majceno krsto iz steklenih vlaken. Največji nagrobnik na vrtu je posvečen Dedku (Grandpa), prvi Perryjevi rekordni mački. 

Jake Perry osebno:

Trenutno najstarejša mačka na svetu je lani praznovala 31. rojstni dan

Najstarejša mačka, ki trenutno živi pri ameriškem mačjem čudodelcu, se približuje 21. letu starosti. Ime ji je Jean Claude Van Damme (po belgijskem filmskem igralcu), kličejo jo tudi Kavboj.

Naziv najstarejše mačke na svetu medtem neuradno pripada 31-letni mešanki Nutmeg (Muškatni orešček). Neuradno zato, ker Nutmeg nima dokumentov, ki bi dokazovali njegovo (Nutmeg je samec) pravo starost - k trenutnima lastnikoma se je namreč pritepel leta 1990, ko je bil star pet let.

Nutmeg z lastnikoma Liz in Ianom Finlay.  |  Foto: Express.co.uk | Foto: Nutmeg z lastnikoma Liz in Ianom Finlay. | Foto: Express.co.uk

Če bi bil Nutmeg človek, bi bil danes star 141 let. Rekorderki Jaka Perryja bi medtem dočakali 149 (Grandpa) oziroma kar 165 (Creme Puff) let. Vir

Ne spreglejte