Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
13. 6. 2016,
19.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

1

Natisni članek

Microsoft Linkedin

Ponedeljek, 13. 6. 2016, 19.57

6 let, 7 mesecev

Microsoft pravkar zapravil večkratnik proračuna Slovenije. Zakaj?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

1

LinkedIn, Microsoft | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški računalniški velikan Microsoft je za kar 23,5 milijarde evrov kupil podjetje LinkedIn, ki upravlja istoimensko spletno stran za poslovno mreženje. Kaj je bila Microsoftova motivacija za največji nakup v zgodovini podjetja, dražji celo od prevzema Nokie?

Kaj bo pridobil Microsoft ...

Razvijalec operacijskih sistemov Windows je za 173 evrov (196 ameriških dolarjev) na delnico kupil dostop do podatkov o več kot 400 milijonih uporabnikov družbenega omrežja LinkedIn. Microsoft bo s prevzemom LinkedIna upravljal eno največjih baz uporabniških podatkov na svetu, glede na njen obseg se bo lahko meril s Facebookom, Googlom, Applom. 

Kot je v današnjem odprtem pismu zaposlenim razložil direktor Microsofta Satya Nadella, podjetje LinkedIn potrebuje za učinkovitejšo penetracijo trga na poslovnem področju. Microsoft je namreč eden največjih ponudnikov poslovne programske opreme na svetu. Nadella pričakuje, da bo integracija z LinkedInom Microsoftu pomagala pri nadaljnji prodaji poslovnih produktov, kot je linija programov in storitev Microsoft Dynamics.

Od leve proti desni: direktor LinkedIna Jeff Weiner, prvi mož Microsofta Satya Nadella, predsednik uprave LinkedIna Reid Hoffman. | Foto: Od leve proti desni: direktor LinkedIna Jeff Weiner, prvi mož Microsofta Satya Nadella, predsednik uprave LinkedIna Reid Hoffman.

LinkedIn je seveda tudi velik oglaševalski medij. Po podatkih ameriškega medija Wall Street Journal tretjino prihodkov danes ustvari s prodajo prostora oglaševalskim agencijam (dve tretjini pa z iskanjem ustreznih novih kadrov za podjetja, ki za to storitev plačajo).

Microsoft bo s tem razširil svoj oglasni prostor na spletu ter se na tem področju malce približal Googlu in Facebooku, kraljema spletnega oglaševanja, hkrati pa tudi poskrbel za pasivni prihodek od svojega najdražjega prevzema v zgodovini podjetja. 

... kaj LinkedIn ...

Najprej o tem, kaj bo LinkedIn z odhodom pod okrilje Microsofta obdržal. LinkedIn bo ohranil svojo neodvisnost, kar pomeni, da bo za delovanje in nadaljnji razvoj družbenega omrežja še naprej skrbel sam. Microsoft se tudi ne bo dotikal blagovne znamke, LinkedIn bo tudi po prevzemu, ki bo predvidoma končan do konca tega leta, še naprej LinkedIn.

Satya Nadella je obljubil tudi, da bo direktor LinkedIna ostal dozdajšnji prvi mož Jeff Weiner (na fotografiji). | Foto: Reuters Satya Nadella je obljubil tudi, da bo direktor LinkedIna ostal dozdajšnji prvi mož Jeff Weiner (na fotografiji). Foto: Reuters

Kaj dobrega pa bo prevzem prinesel LinkedInu? Jeff Weiner se, kot je povedal ob druženju z Nadello ob napovedi odhoda k Microsoftu, veseli predvsem tehnološkega napredka, ki ga LinkedInu lahko zagotovi Microsoft.

V prvi vrsti se bi tehnološke izboljšave uporabniškega vmesnika LinkedIna zagotovo lahko dotaknile špartanskega sporočanja med uporabniki. Morda je čas tudi za osvežitev mobilne aplikacije LinkedIn in prenovo uporabniškega profila, ki bi lahko bil preglednejši. 

LinkedIn po prevzemu tudi ne bo več sam odgovarjal za (slabe) poslovne rezultate. V zadnjem obdobju na tem področju ni blestel - že dve fiskalni leti zapored je končal z izgubo, lani v višini kar 147 milijonov evrov.  | Foto: Reuters LinkedIn po prevzemu tudi ne bo več sam odgovarjal za (slabe) poslovne rezultate. V zadnjem obdobju na tem področju ni blestel - že dve fiskalni leti zapored je končal z izgubo, lani v višini kar 147 milijonov evrov.  Foto: Reuters

... in kaj uporabnik?

Pri Microsoftu so poudarili, da se za obstoječe uporabnike LinkedIna s prevzemom ne bo spremenilo nič, družbeno omrežje bodo lahko še naprej uporabljali kot do zdaj. Dodajajo pa, da bo imela integracija LinkedIna z Microsoftovimi spletnimi storitvami precej uporabnih prednosti.

"LinkedIn bo uporabniku predlagal uporabne članke z vsebino, ki se bo navezovala na projekt, s katerim se ukvarja v pisarni Microsoft Office. Neposredno iz Offica ali katerega od naših poslovnih programov pa bo lahko, če bo naletel na težavo, prek LinkedIna stopil v stik s strokovnjakom z ustreznim znanjem, ki jo bo pomagal rešiti," je potencial mešanja LinkedIna z Microsoftovimi programi razložil Satya Nadella. 

Splet slavi skok cene delnic LinkedIna, ki pa so še vedno daleč od rekordne vrednosti

Po napovedi, da Microsoft kupuje LinkedIn, je cena delnice drugega na newyorški borzi poskočila za kar 48 odstotkov, na skoraj 200 ameriških dolarjev. Veliko, a LinkedInova delnica je še vedno daleč od rekordne vrednosti. Cena je bila februarja lani 267 dolarjev oziroma 236 evrov.

Do novice o Microsoftovem prevzemu LinkedIna so delnice drugega sicer večinoma stagnirale, februarja letos so padle celo najnižje v zadnjih treh letih.  | Foto: Reuters Do novice o Microsoftovem prevzemu LinkedIna so delnice drugega sicer večinoma stagnirale, februarja letos so padle celo najnižje v zadnjih treh letih.  Foto: Reuters

Najdražji Microsoftov nakup do zdaj

Prevzem LinkedIna ni le največji, odkar podjetje vodi direktor indijskih korenin Satya Nadella (na Microsoftov prestol je sedel v začetku leta 2014), temveč tudi največji v Microsoftovi zgodovini.

Prejšnji Microsoftovi rekordni nakupi so bili:

Platforma za spletne telefonske klice in videokonference Skype, 8,5 milijarde dolarjev, maj 2011. | Foto: Reuters Platforma za spletne telefonske klice in videokonference Skype, 8,5 milijarde dolarjev, maj 2011. Foto: Reuters

Mobilna veja finskega proizvajalca pametnih telefonov in telekomunikacijske opreme Nokia, 7,2 milijarde dolarjev, september 2013. | Foto: Reuters Mobilna veja finskega proizvajalca pametnih telefonov in telekomunikacijske opreme Nokia, 7,2 milijarde dolarjev, september 2013. Foto: Reuters

Podjetje za digitalno oglaševanje aQuantive, 6,33 milijarde dolarjev, avgust 2007. | Foto: Reuters Podjetje za digitalno oglaševanje aQuantive, 6,33 milijarde dolarjev, avgust 2007. Foto: Reuters

Razvijalec videoiger Mojang (igra Minecraft), 2,5 milijarde dolarjev, november 2014. | Foto: Reuters Razvijalec videoiger Mojang (igra Minecraft), 2,5 milijarde dolarjev, november 2014. Foto: Reuters

Ne spreglejte