Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
7. 3. 2016,
14.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Združeno kraljestvo Velika Britanija Anglija London Evropska unija brexit

Ponedeljek, 7. 3. 2016, 14.53

7 let, 12 mesecev

Londonska tehnološka podjetja skoraj enotno proti brexitu

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Skoraj 90 odstotkov vprašanih vodij v londonskih tehnoloških podjetjih so proti britanskemu izstopu iz Evropske unije, samo trije odstotki pa ga zagovarjajo.

Vprašani predstavniki združenja Tech London Advocates, ki združuje skoraj tri tisoč direktorjev, strokovnjakov in investitorjev iz tehnoloških podjetij, ki delujejo v Londonu, imajo jasen odgovor: niso za izstop Velike Britanije iz Evropske unije. Odhod bi oddaljil stranke, talente in multinacionalke, pravijo nasprotniki odhoda Glavni razlogi, zakaj jih je kar 87 odstotkov proti odhodu Združenega kraljestva iz Evropske unije, so strahovi od težjega dostopa britanskih podjetij do potrošnikov v (preostalih) državah Evropske unije in do talentiranih strokovnjakov iz drugih držav članic ter tveganje, da bi zaradi manjše ekonomije obsega multinacionalke lahko prestavile svoja evropska središča iz Londona in Združenega kraljestva drugam v Evropsko unijo. London se boji izgube svoje vloge pomembnega digitalnega vozlišča London, ki velik del svojega poslovnega uspeha lahko pripiše prav dejstvu, da je tako postal močno evropsko digitalno vozlišče, konkurenco vidi predvsem v Berlinu, Parizu in Stockholmu.

Samo trije odstotki vprašanih podpirajo brexit, deset odstotkov pa je neodločnih.

Podobne pritožbe čez politiko priseljevanja, a z različnimi predlogi za izboljšanje Zagovorniki britanskega izstopa iz Evropske unije so prepričani, da bo tako Velika Britanija dobila večji nadzor nad tem, kakšne kadre bodo privabili k sebi iz drugih držav, saj, kot pravijo, s politiko odprtih evropskih meja zdaj iz držav članic Unije večinoma prihajajo manj izobraženi kadri za nižje plačana dela, ne pa strokovnjaki.

Toda prav širša britanska politika priseljevanja je tista, čez katero imajo mnoga britanska tehnološka podjetja veliko za povedati. Pritožujejo se namreč, da je težko pripeljati strokovnjake iz tretjih držav in da bo z odhodom Združenega kraljestva postalo enako težko zaposliti tudi strokovnjake iz evropskih držav. Ostati v Evropi, a ne za vsako ceno V ločeni raziskavi združenja Tech UK, ki združuje 900 britanskih tehnoloških podjetij raznih velikosti, kjer si svoj kruh služi okrog 700 tisoč ljudi, se je prav tako pokazalo, da 88 odstotkov vprašanih želi ostati v Evropski uniji – a je med njimi samo petina tistih, ki so pripravljeni ostati v Evropski uniji ne glede na to, ali se bo reformirala ali ne. Veliko več je takšnih, ki si želijo biti del – reformirane Evropske unije.

Ne spreglejte