Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
9. 8. 2016,
16.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

astrofotografija nočno nebo nebo kometi astronom meteorni dež meteorji Perzeidi

Torek, 9. 8. 2016, 16.09

6 let, 7 mesecev

Letošnji vrhunec meteorskega dežja Perzeidov

Letošnji meteorski dež Perzeidov najizdatnejši v tem desetletju

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Foto: Reuters

Tako kot lani bo tudi letos v noči na 13. avgust letošnje največje število vidnih meteorjev v meteorskem roju Perzeidov, ki mu ljudstvo reče tudi solze svetega Lovrenca. Letos pričakujejo do dvakrat večjo gosto utrinkov kot običajno.

Tudi vremenska napoved je razmeroma naklonjena za tisto najbolj živahno noč Perzeidov, kajti napovedano je vreme brez večjih količin oblakov. Če si pa ravno s petka na soboto ne morete privoščiti, da se odpravite na nek samotni kraj z dobro vidljivostjo neba in brez moteče svetlobe javne razsvetljave in prometa, lahko poskusite svojo srečo pri iskanju utrinkov vse tja do začetka zadnjega tedna avgusta, čeprav bo verjetnost nekoliko manjša.

Izkušeni opazovalci prav tako vedo, da se je razmeroma široko obdobje opaznejšega deževanja Perzeidov začelo že sredi julija, a je bilo takrat potrebno nekaj več potrpljenja, kot bi bilo potrebno ta teden.

Zakaj nastanejo solze svetega Lovrenca?

Svetlobnimi učinki, ki jih na nočnem nebu povzročajo Perzeidi – delčki kometa Swift-Tuttle, ki prečkajo Zemljino vesoljsko pot -, so vsako leto najmočnejši avgusta. Premer jedra teh delčkov kometa, ki so po ocenah ameriške vesoljske agencije Nasa stari okrog tisoč let, je okrog deset kilometrov, v zgornje plasti Zemljine atmosfere pa vstopijo s hitrostmi do 210 tisoč kilometrov na uro (dobrih 58 kilometrov na sekundo!) in ob tem tako močno trčijo v tam prisotne molekule, da nastaja svetloba pri temperaturi okrog 1650 stopinj Celzija – in njo lahko opazujemo na jasnem nočnem nebu.

Perzeide je prvi opisal – oče indeksa telesne mase

Prvi, ki je avgustovski meteorski dež pripisal ozvezdju Perzej, je bil belgijski astronom, matematik, statistik, kriminalist in sociolog Lambert Adolphe Jacques Quetelet, ki je svoje spoznanje objavil leta 1835. Takratni vodja bruseljskega observatorija je sicer med zgodovinarji bolj znan kot eden od prvih, ki je uvedel statistiko v društvene znanosti, predvsem kriminalistiko, in, morda nekoliko presenetljivo, kot izumitelj koncepta indeksa telesne mase (BMI).

Letos jih bo tudi do dvakrat več kot sicer

Ob vsakoletnem vrhuncu nebeške predstave Perzeidov lahko običajno pričakujemo, da bo temno nebo vsako uro popestrilo tudi do sto razgibanih svetlečih pik. Letos pa lahko pričakujemo posebno poslastico: astronomi napovedujejo, da bo letos ob vrhuncu pojava mogoče zaznati občutno več utrinkov, tudi med 150 in 200 na uro. Napovedujejo nam, da bo letošnji meteorski dež Perzeidov najizdatnejši (do zdaj) v tem desetletju.

Kadarkoli se v naslednjih dneh odločite za opazovanje svetlobne igre na nočnem nebu, pojdite stran od mest, kjer bi lahko kakršnakoli nenaravna razsvetljava motila kontrast med temnim nebom in svetlečimi vesoljskimi popotniki. | Foto: Reuters Kadarkoli se v naslednjih dneh odločite za opazovanje svetlobne igre na nočnem nebu, pojdite stran od mest, kjer bi lahko kakršnakoli nenaravna razsvetljava motila kontrast med temnim nebom in svetlečimi vesoljskimi popotniki. Foto: Reuters

Za in proti imenu solze svetega Lovrenca

Perzeidskih utrinkov se že dolgo drži tudi ljudsko ime solze svetega Lovrenca, toda nasprotniki tega imena zagovarjajo, da je bil rojeni Španec sveti Lovrenc pokončen mož, ki ni potočil niti ene same solze niti takrat, ko so ga do smrti mučili tako, da so ga pekli na žaru.

Zagovorniki imena pa se sklicujejo na zgodovinsko dejstvo, da so Lovrenca ubili 10. avgusta leta 258, ravno v tem obdobju pa je vsako leto igra svetlobe, ki ga povzroča ta dober milijon kilometrov dolg roj meteorskih koščkov.

Kako najlažje zaznati Perzeide?

Kadarkoli se v naslednjih dneh odločite za opazovanje svetlobne igre na nočnem nebu, pojdite stran od mest, kjer bi lahko kakršnakoli nenaravna razsvetljava motila kontrast med temnim nebom in svetlečimi vesoljskimi popotniki. Ne potrebujete nobenih pripomočkov ali zaščite (razen za morebitno mrzlo vreme med nočnim čakanjem, saj se nočna temperatura, zlasti v gorovju, lahko spusti tudi pod 15 stopinj Celzija), opazovati jih je mogoče s prostim očesom, kar je pravzaprav tudi najbolje.

Opazovanje je smiselno začeti po 23. uri, utrinki pa bodo pogostejši, ko se bo približevalo jutro. Blisk svetlobe Perzeidov je kratek, njihovi sledovi pa dolgi, kar je treba upoštevati, če ta navdihujoči pojav želite ujeti v objektiv fotoaparata ali kamere. Fotografi priporočajo uporabo širokokotnega objektiva, vsekakor pa tudi stojala.

 

Objektiv tega pojava ne more zajeti tako popolno kot oko 

Astrofotografi radi posežejo po podaljšani ekspoziciji, a zaradi hitrih premikov utrinka jim tu to ne bo pomagalo. Zato je na objektivu treba nastaviti čim nižjo svetlobno jakostjo objektiva (velikost odprtine, vrednost f) in visoko občutljivost ISO. Žal pa naraščajoča vrednost ISO povečuje digitalni šum, zato je treba poiskati še tisto najvišjo vrednost ISO, preden postane omenjeni digitalni šum moteč.

Še nekaj nasvetov za perfektne posnetke

Spodnji del posnetkov je gotovo mogoče popestriti z obrisi gozdov, gora, otokov ali kakšnih temnih hiš, zato je za najboljše fotografije smiselno še prej poiskati primerno lokacijo s slikovito kuliso in jo preizkusiti, še preden se odpravite na nočni lov na utrinke. Pri tako dolgotrajnem pojavu se pri videu lahko poigramo s tehniko timelapse – zajem manjšega števila posnetkov v časovni enoti, kar ustvari občutek večje hitrosti in tako lažje ovekoveči svetlobno igro nad nami.

Ne spreglejte