Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
31. 5. 2017,
4.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

pametni telefon Andy Rubin Essential PH-1 kbm

Sreda, 31. 5. 2017, 4.02

6 let, 6 mesecev

Pametni telefon, ki lahko postane nova velika uspešnica

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Podjetje Essential je predstavilo svoj prvi pametni telefon z imenom PH-1. Gre za vrhunsko napravo, ki bo neposreden tekmec iPhonom, Samsungovi seriji Galaxy S in drugim premijskim modelom. Zakaj pa nas sploh zanima, kaj dela neki Essential? Zato, ker ga vodi eden od najpomembnejših posameznikov v industriji mobilne telefonije.

Pametni telefon Essential PH-1 | Foto: Essential Pametni telefon Essential PH-1 Foto: Essential

Prva stvar, ki jo opazimo ob pogledu na pametni telefon Essential PH-1, je zaslon, ki prekriva skoraj vso sprednjo ploskev. Po podatkih proizvajalca počez meri 14,5 centimetra (5,71 palcev) in kaže sliko v ločljivosti 1.312 x 2.560 slikovnih pik.

Zaslon je večji celo od tistega na iPhonu 7 Plus, a je naprava veliko manjša, ker okrog zaslona skoraj ni robov. Podobno privlačno oblikovanje sta kupcem letos ponudila Samsung z modelom Galaxy S8 in LG s telefonom G6

Naslednja privlačna lastnost pametnega telefona PH-1 je ohišje, ki ni izdelano iz aluminija, temveč iz titana. Pri Essentialu trdijo, da je naprava zaradi tega na padce odporna bolj kot kateri koli drug pametni telefon. 

PH-1 poganja procesor Qualcomm Snapdragon 835, ki velja za najzmogljivejšega ta hip. Med drugim ga najdemo v Samsungu Galaxy S8 za ameriški trg in Xiaomiju Mi 6, poganjal bo tudi prihajajoče supertelefone HTC U11, Sony Xperia XZ Premium in OnePlus 5.

PH-1 ima 4 gigabajte delovnega pomnilnika RAM - manj ga telefon višjega cenovnega razreda danes tako ali tako ne more več imeti - in 128 gigabajtov prostora za shranjevanje podatkov. Modela z več ali manj prostora za zdaj ne bo. | Foto: Essential PH-1 ima 4 gigabajte delovnega pomnilnika RAM - manj ga telefon višjega cenovnega razreda danes tako ali tako ne more več imeti - in 128 gigabajtov prostora za shranjevanje podatkov. Modela z več ali manj prostora za zdaj ne bo. Foto: Essential

Fotoaparat z dvema senzorjema in široko zaslonko vsaj na papirju obljublja kakovostne izdelke, videoposnetke pa bo v najvišji ločljivosti, 4K, znala zajeti tudi sprednja, ne le zadnja kamera. To je lastnost, ki je nima niti Samsung Galaxy S8, trenutno najbrž najboljši pametni telefon. 

S fotografijo je povezana tudi lastnost, ki PH-1 loči od večine drugih telefonov na trgu, modularnost. Na pokrovu baterije je magnetni konektor, na katerega bo mogoče priklopiti dodatke, ki bodo razširili uporabnost pametnega telefona.
Kdor želi, lahko pametni telefon PH-1 že naroči s prvim dodatkom, 360-stopinjsko kamero.  | Foto: Essential Kdor želi, lahko pametni telefon PH-1 že naroči s prvim dodatkom, 360-stopinjsko kamero.  Foto: Essential

Pametni telefon PH-1 je za 700 ameriških dolarjev, kar znese glede na druge podobno zmogljive pametne telefone razmeroma ugodnih 626 evrov, mogoče naročiti na Essentialovi spletni strani, a je nakup za zdaj na voljo le kupcem v ZDA. 

Zakaj bi mi moralo biti mar za neki Essential?

Zato, ker je imel glavno besedo pri razvoju pametnega telefona PH-1 Andy Rubin. Zanj lahko rečemo, da se zagotovo spozna na pametne telefone ali pa vsaj na uporabniško izkušnjo.

Andy Rubin | Foto: Essential Andy Rubin Foto: Essential
Andy Rubin je oče ene od najbolj uporabljanih tehnoloških stvari vseh časov, operacijskega sistema za mobilne naprave Android, ki je imel ob zadnjem štetju več kot dve milijardi uporabnikov. Rubin je Android razvil leta 2003 v svojem podjetju Android, Inc., ki ga je leta 2005 kupil Google.

Andy Rubin (levo) na predstavitvi pametnega telefona Samsung Galaxy Nexus oktobra 2011. Šlo je za prvi pametni telefon z operacijskim sistemom Android 4.0. Družbo mu dela JK Shin, prvi mož razvoja pametnih telefonov pri Samsungu.  | Foto: Reuters Andy Rubin (levo) na predstavitvi pametnega telefona Samsung Galaxy Nexus oktobra 2011. Šlo je za prvi pametni telefon z operacijskim sistemom Android 4.0. Družbo mu dela JK Shin, prvi mož razvoja pametnih telefonov pri Samsungu. Foto: Reuters Rubin je od takrat pa do leta 2013 vodil Googlov oddelek za Android, nato pa je bil še eno leto glavni pri Googlovih projektih na področju robotike. Leta 2014 je zapustil Google, se znova vrgel v podjetništvo in ustanovil podjetje Essential.

Ne spreglejte