Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
19. 1. 2017,
8.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,80

2

Natisni članek

digizgodbe goljufija Hillary Clinton Donald Trump volitve v ZDA 2016

Četrtek, 19. 1. 2017, 8.27

6 let, 6 mesecev

Lažnivec, ki je na uro zaslužil več kot tisoč evrov. Kako?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,80

2

Ameriški študent Cameron Harris je avtor ene največkrat prebranih lažnih novic v letu 2016. Na njegovo spletno stran je pritegnila toliko obiskovalcev, da mu je od prikazovanja oglasov na račun vsako uro kapnilo več kot tisoč evrov.

Cameron Harris | Foto: New York Times | Foto: Cameron Harris | Foto: New York Times

23-letni Cameron Harris je 30. septembra 2016 na spletni strani christiantimesnewspaper.com, ki jo je kupil za manj kot pet evrov, objavil zgodbo o Hillary Clinton.

Kandidatka za novo predsednico ZDA je v skladišču v ameriški zvezni državi Ohio skrivala škatle z desettisoči že izpolnjenih volilnih listkov. Med predsedniškimi volitvami jih je nameravala skrivoma vriniti med prave volilne lističe in si tako zagotoviti štiriletno bivanje v Beli hiši, je poročal Harris.

Lažna novica o Hillary Clinton je imela že nekaj ur po objavi več kot 46 tisoč obiskovalcev.  | Foto: Lažna novica o Hillary Clinton je imela že nekaj ur po objavi več kot 46 tisoč obiskovalcev.

Novica je bila popolnoma izmišljena, je za ameriški medij New York Times pred kratkim potrdil Harris. A to bralcev ni zanimalo - zgodbo o domnevni volilni goljufiji Clintonove so na družbenih omrežjih delili kot nori, končni izkupiček je bil več kot šest milijonov bralcev.

Harris je napisal več lažnih novic, a nobena ni bila tako popularna kot prvenec. Ocenjuje, da je v spletno stran skupaj vložil okrog 20 ur dela, končni izkupiček pa je bil okrog 22 tisoč dolarjev, kar je okrog 20.600 evrov. Harrisu so denar prinesli oglasi, ki jih je na spletni strani prikazoval prek Googlove platforme AdSense.

Zaslužil bi lahko petkrat toliko

Nagrada za domišljijo bi lahko bila še višja, če bi Harris spletno stran pravočasno prodal. Konec oktobra se je namreč prebila med 20 tisoč najpogosteje obiskanih strani na spletu. Glede na promet ocenjuje, da bi lahko zanjo iztržil od 108 do 117 tisoč evrov.

A čakal je predolgo. Ko je problematika lažnih novic po predsedniških volitvah postala globalna tema, je Google sporočil, da bo spletne strani z lažnimi novicami izključil iz oglaševalskega programa AdSense. Harrisova spletna stran je s tem postala ničvredna.

Je bil študent navijač Trumpa?

Motivacija za pisanje lažnih novic ni bila politična usmerjenost, temveč izključno denar, je za NY Times še povedal Harris. Z zaslužkom od oglaševanja je pokril del šolnine in odplačal avtomobil, preostanek pa bo porabil za najemnino za stanovanje.

Ne spreglejte